Ξεπέρασε τα σύνορα το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης

Ασχολούνται πλέον και εκτός Ελλάδος με το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης, καθώς ασχολείται εκτενώς με την υπόθεση η δημοφιλής ιστοσελίδα «insideworldfootball», η οποία ασχολείται αρκετά με τα παρασκηνιακά θέματα του ποδοσφαίρου.

Η ιστοσελίδα έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα, καθώς τα όσα συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου προκαλούν ενδιαφέρον στους ξένους που ασχολούνται με το παρασκήνιο. Πρώτη φορά ωστόσο την απασχόλησε η περίπτωση της Ξάνθης.

Στο δημοσίευμά της η ηλεκτρονική ιστοσελίδα αναπαράγει όσα μετέδωσε το One αλλά δεν παραλείπει να αναφέρει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο «μαστίζεται από ύποπτα ματς». Αναλυτικά τα όσα γράφει η ιστοσελίδα «insideworldfootball» για το θέμα που έχει υπάρξει ανάμεσα σε Ξάνθη – ΠΑΟΚ έχουν ως εξής:

«Καταιγίδα εξελίξεων στην Ελλάδα συνδέοντας τον αμφιλεγόμενο Ρώσσο και Έλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη να ελέγχει δύο ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος. Απ’ όταν ανέλαβε τον έλεγχο του ΠΑΟΚ το 2012, ο Σαββίδης μάχεται για να επιστρέψει τον σύλλογο στις παλιές του δόξες. Πέρσι κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ και μάλιστα ως αήττητος στο πρωτάθλημα.

Τώρα ο Σαββίδης εμφανίζεται πως έχει στον έλεγχό του και την Ξάνθη. Τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είναι ισόβαθμος στην κορυφή του πρωταθλήματος με 28 βαθμούς μαζί με τον Ολυμπιακό. Η Ξάνθη είναι στην τέταρτη θέση με 19 βαθμούς.

Ρεπορτάζ του ONE Channel TV αποκάλυψε μία διαδρομή χρημάτων και ιδιοκτησίας που συνδέει την Ξάνθη με τον Σαββίδη μέσω της κυπριακής εταιρίας RFA. Εταιρία η οποία έχει αρκετές από τις επενδύσεις του Σαββίδη.

Το 2018 ο Ιωάννης Καλπαζίδης, ανιψιός του Σαββίδη, απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η RFA αγόρασε τις μετοχές της vialand η οποία μεταξύ άλλων έχει στην κατοχή της το γήπεδο της Ξάνθης, το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο κοντά στο γήπεδο.

Το ONE Channel το οποίο ανήκει στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, δείχνει στο ρεπορτάζ του πως η RFA συνδέεται με εταιρία που έχει έδρα στην Κύπρο, την Dimera. Εταιρία η οποία έχει δώσει αρκετά δάνεια στην RFA. Η Dimera έχει αγοράσει τον ΠΑΟΚ το 2012.

Οι σχέσεις μεταξύ των οργανισμών είναι βαθύτερες από τις συναλλαγές αυτές. Με τον Αριστείδη Πιαλόγλου ο οποίος είναι μέλος της Ξάνθης. Αλλά και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου. Και επίσης είναι διευθύνων σύμβουλος της RFA. Το ρεπορτάζ εμφανίζει και τον Νικόλα Χαλαβάζη ο οποίος είναι πρόεδρος των επιχειρήσεων Σαββίδη και μέλος της Ξάνθης.

Οι κανονισμοί της Ελλάδας δεν επιτρέπουν να κατέχει κάποιος πολλές ομάδας και σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις. Εκ των οποίων αναφέρουν και την πιθανότητα υποβιβασμού, αλλά και την απαγόρευση στα πρόσωπα αυτά με το ποδόσφαιρο.

Ο Σαββίδης έχει δώσει πολλές μάχες με τον ΠΑΟΚ για να κατακτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ένα πρωτάθλημα το οποίο μαστίζεται από ύποπτα ματς και στο οποίο παίζουν πλέον σε πολλούς αγώνες ξένοι διαιτητές.

Τον Μάρτιο του 2018 ο Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να απειλήσει διαιτητή μετά από ακύρωση γκολ του ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Σαββίδης μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο δύο φορές. Τη δεύτερη χωρίς το σακάκι του και φαινόταν ότι είχε πάνω του ένα όπλο.

Για αυτό και απαγορεύτηκε στον Σαββίδη η είσοδος στα γήπεδα για τρία χρόνια, ενώ αφαιρέθηκαν και 3 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ. Τελειώνοντας έτσι τότε τις ελπίδες της ομάδας για την κατάκτηση του τίτλου».