Αναβιώνει το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης

Στην οριστική απόφαση να χρηματοδοτήσει την αναβίωση του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης, προέβη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί μετά τον καλοκαιρινό ακτοπλοιικό αποκλεισμό του νησιού από την Τομεάρχη Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη, σε σχετική επιστολή και προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, “πατώντας” στην ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και επίσης δημοσιογράφου Δημήτρη Πέτροβιτς. Αυτό ήταν άλλωστε και το αντικείμενο πρόσφατης συνάντησής τους με “υπερκομματική” διάθεση στήριξης του νησιού και της τουριστικής του ανάπτυξης.

Στα σχέδια της Περιφέρειας είναι η διοργάνωση ενός Περιφερειακού και ενός Εθνικού Συνεδρίου στο νησί της Σαμοθράκης, προκειμένου να αναβιώσει ένας θεσμός που ταύτισε το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας με το νησί της Σαμοθράκης και έδωσε την πρώτη ώθηση για την τουριστική του ανάπτυξη.

Την απόφαση της Περιφέρειας χαιρέτησε με ανάρτησή της η Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης Δώρα Αυγέρη, η οποία επεσήμανε τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου:

Μια Νίκη της Σαμοθράκης! Επιστρέφει το δημοσιογραφικό συνέδριο!

Η απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να χρηματοδοτήσει το δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης καταγράφεται ως ένα πολύ σημαντικό «ναι» στην πρότασή μου για αναβίωση του θεσμού που υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή-πρόταση προς την ΕΣΗΜΕ-Θ, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης και τον Δήμο Σαμοθράκης, ανέφερε:
«Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη για να επιχειρήσουμε την ανασύσταση του Συνεδρίου ως θεσμού που θα ισχυροποιήσει την φωνή και την εικόνα του νησιού. Η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται ή δεν ασκείται για να πάψει το νησί να είναι αποκλεισμένο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου».

Σήμερα το νησί εξακολουθεί να περιμένει τις μεγάλες απαντήσεις στα μεγάλα του προβλήματα, όπως αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που το ένιωσε με μεγάλη ένταση το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, η ανταπόκριση της Περιφέρειας στην πρόταση για αναβίωση του συνεδρίου μέσω της οικονομικής υποστήριξή του, είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε γρήγορα, γιατί όχι και το καλοκαίρι του 2020, ν’ αναβιώσει και μάλιστα ανανεωμένος, ένας ιστορικός θεσμός που είχε ταυτιστεί με τη Σαμοθράκη και την είχε υποστηρίξει.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, επίσης δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος παλιότερα είχε διατυπώσει την ιδέα αναβίωσης του συνεδρίου. Ο κ. Πέτροβιτς, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Αλεξανδρούπολης μετά την επίσκεψή μας μαζί με κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου στο νησί, είχε εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στην πρότασή μας.

Πηγή: https://xanthi2.gr