Αντιδράσεις (και) στην Θράκη από τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των παικτών της Τουρκίας

Σε τεταμένο κλίμα έγινε το βράδυ της Δευτέρας η αναμέτρηση της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας εναντίον της Τουρκίας, έπειτα από τα όσα έχουν γίνει μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Στο «Stade de France» βρέθηκαν αρκετοί Τούρκοι, μερίδα των οποίων προκαλούσε με τη συμπεριφορά της. Ήδη πριν από την έναρξη του παιχνιδιού υπήρξε διαμαρτυρία μέσω social media από τους Γάλλους, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το ματς.

Για ακόμα μια φορά, όπως και πριν τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των Εθνικών ύμνων οι Τούρκοι φίλαθλοι χαιρετούσαν στρατιωτικά, δηλώνοντας τη στήριξή τους στα τουρκικά στρατεύματα που έχουν πραγματοποιήσει τη εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Το ίδιο όμως έκαναν και οι παίκτες της Εθνικής Τουρκίας κατά την παρουσίαση τους αλλά και μετά το γκολ που πέτυχαν μέσα στην Γαλλία, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Euro2020.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από όλα τα μήκη και πλάτη με πιο χαρακτηριστική αυτήν του ιταλού υπουργού Αθλητισμού, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ρωτώντας τον «εάν είναι πρόσφορο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 20 Μαΐου 2020», έπειτα «από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».

Για έλλειψη αντανακλαστικών και ευαισθησίας από πλευράς UEFA/FIFA με αφορμή την κίνηση των Τούρκων διεθνών να πανηγυρίσουν με στρατιωτικό χαιρετισμό τη νίκη επί της Αλβανίας αλλά και το γκολ επί της Γαλλίας έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Μιχάλης Κακουλίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis, όπου φιλοξενήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι η ΠΑΕ Ποντίων δέχθηκε την εξοντωτική τιμωρία των εγχώριων ποδοσφαιρικών αρχών λόγω της απόφασής της να αγωνιστεί με το μήνυμα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» στη φανέλα της τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας.

«UEFA και FIFA αποδεικνύουν πως δεν έχουν αντανακλαστικά. Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι καταδικαστέο. Βάσει των ποδοσφαιρικών κανονισμών, απαγορεύεται ρητά να περνούν στο ποδόσφαιρο πολιτικά μηνύματα. Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι διεθνείς ήταν ξεκάθαρα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Metropolis ο Μιχάλης Κακουλίδης.

Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τον Έβρο. Η Δόξα Ορεστιάδας, μια ομάδα που δεν κρύβει την πολιτική της τοποθέτηση, σχολίασε σε ανακοίνωσή της: «Οι εθνικές ομάδες στο χώρο των Βαλκανίων φαίνεται πως είναι απλά…εξαρτήματα της εκάστοτε εξωτερικής πολιτικής. Κοινώς, οι αυτοαποκαλούμενοι δημοκράτες ή προοδευτικοί,έχουν ως υποχρέωση όταν συμβαίνει αυτό ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ σε εθνικές ομοσπονδίες και να ασκούν πολεμική. Αυτά».

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας ποστάροντας την απόφαση της Ζανκτ Πάουλι να διώξει τον Σαχίν επειδή τάχθηκε υπέρ του πολέμου, η Δόξα Ορεστιάδας σχολίασε: «Ο αθλητισμός γεννήθηκε για να ενώνει και Οχι να διχάζει!αλληλεγγυη στον Κούρδους!αλληλεγγυη σε όλους τους λαούς που υποφέρουν στο όνομα του χρήματος και της Καβλας του κάθε φασιστοειδους μισανθρωπου!».