Ο μοναδικός αγώνας ράγκμπι που έχει φιλοξενηθεί στην Θράκη και η τιμή που έγινε στους Γκατσιούδη και Παυλακάκη

 

Το άθλημα του ράγκμπι δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Θράκη. Το μάθαμε εσχάτως, χάρη στον περίφημο ξανθιώτη «μάνατζερ ράγκμπι» Πάνο Αργιανίδη. Ωστόσο στα χρονικά, έχει υπάρξει μια (όλη κι όλη) διεξαγωγή αγώνα ράγκμπι στην Θράκη και αυτό είχε συμβεί μάλιστα έναν… Μάρτιο, αλλά οκτώ χρόνια πριν.

Ήταν 2009 όταν είχε φιλοξενηθεί ένας αγώνας της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο «Φώτης Κοσμάς» της Αλεξανδρούπολης. Επίσημος αγώνας, που στέφθηκε μάλιστα από επιτυχία. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την Βουλγαρία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και την συνέτριψε με σκορ 42-18.

Ο αγώνας είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου. Περίπου 5.000 άτομα υπολογίζεται ότι βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σε παλιό του δημοσίευμα το oldalexandroupoli. Ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα την ΕΡΤ1, στο πλαίσιο της εκπομπής «Κερκίδα του Σαββάτου», με τον Νίκο Τσώνη, γνωστό κυρίως από τις  με περιγραφή στίβου, να ανεβαίνει στον Έβρο για την περιγραφή.

Ο αγώνας είχε τόση σημασία για τον χώρο του ράγκμπι, που με δικά τους χρήματα είχαν έρθει τέσσερις ομογενείς παίκτες από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να ενσωματωθούν στην Εθνική Ομάδα και να βοηθήσουν στην προσπάθειά της.  Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι μέλος της Εθνικής ήταν και ένας Θρακιώτης, ο Αλεξανδρουπολίτης Γιώργος Κουρουμιχάκης που καταχειροκροτήθηκε από τους συντοπίτες του.

Δεν είναι γνωστό, αλλά δεν αποκλείεται σε εκείνον τον αγώνα, τον μόνο αγώνα ράγκμπι που έχει φιλοξενηθεί στα χρονικά στην Θράκη, να είχαμε και παρουσία του Πάνου Αργιανίδη που αυτήν την περίοδο έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από την συμμετοχή του στο Survivor, μαθαίνοντας σε όλη την χώρα και το άγνωστο μέχρι πρόσφατα επάγγελμα «μάνατζερ ράγκμπι».

Σε κάθε περίπτωση, ;όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία, η Ομοσπονδία Ράγκμπι τότε, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής που είχε στηθεί, είχε σπεύσει να τιμήσει (με δυο πλακέτες αλλά και δυο μπάλες… πεπόνια, σαν και αυτές που χρησιμοποιούν στο ράγκμπι) τους δυο σπουδαιότερους ίσως αθλητές που έχει αναδείξει ο θρακιώτικος αθλητισμός σε επίπεδο ανδρών τα τελευταία 25 χρόνια: τον παγκόσμιο πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη και τον κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών στην χώρα Άγγελο Παυλακάκη.