Επιστροφή στην κερδοφορία μετά από 5 χρόνια για την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Την θετική πορεία που κατέγραψε η πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η νέα διοίκηση της, αυτή της  Donskoy Tabak η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη.7

Μια πορεία η οποία όπως την περιέγραψαν δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα καθώς οι Ρώσοι επενδυτές αντιμετώπισαν – και αντιμετωπίζουν – αρκετά προβλήματα είτε με την ελληνική γραφειοκρατία είτε με προβλήματα του παρελθόντος της εταιρείας.

«Το 2013, όταν αποκτήσαμε την εταιρεία, προχωρήσαμε έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι η επένδυσή μας θα λάβει τη δεδομένη για τέτοιες περιπτώσεις στήριξη από το ελληνικό κράτος. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη. Δεν ήμασταν ενήμεροι για τις φοβερές εκκρεμότητες που υπήρχαν από το παρελθόν. Ηρθαμε αντιμέτωποι με ένα εχθρικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τους επενδυτές, τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, ζητήματα στα τελωνεία, κενά και ασάφειες στην εργατική νομοθεσία. Δεν ζητήσαμε προνομιακή συμπεριφορά, απλώς ένα δεδομένο θεσμικό και επενδυτικό πλαίσιο και την αντιμετώπιση που έχουν όσοι επενδύουν στην οικονομία μιας χώρας του δυτικού κόσμου» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτόγνωρων καταστάσεων που γνώρισε η νέα διοίκηση ήταν η απεργία του ΟΛΘ όπου τα προϊόντα τους είχαν εγκλωβιστεί καθώς δεν μπορούσαν να τα πάρουν πίσω ώστε να αποστείλουν την παραγγελία οδικώς.

Όπως αναφέρθηκε η εταιρεία το 2015  έχει πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε Φόρο Κατανάλωσης, άλλους φόρους και διάφορα τέλη ενώ σε βάθος διετίας οι εισφορές προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 310 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά μεγέθη ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,5% συγκριτικά με το 2014, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 58% σε σχέση με το 2014.

Ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων οφείλεται κυρίως σε εξαγωγές και όπως τονίσθηκε είναι η πρώτη φορά που τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ βρίσκονται στις αγορές του Τουρκμενιστάν, Πορτογαλίας, Κοσόβου, Κορέας και Ουκρανίας.

Η νέα διοίκηση έχει πραγματοποιήσει συνολικά επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε ότι αυτές τις ημέρες λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά το νέο προϊόν της ΣΕΚΑΠ που φέρει το όνομα Cooper Jack.

 

Πηγή:  http://news247.gr