Ώρα τελικού στο Κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Αστέρας Καβάλας – Φιλία Ορεστιάδας (19:00, LIVE ThrakiSportS)

Ανήμερα της 96ης απετείου από την απελευθέρωση της πόλης, στην Κομοτηνή διεξάγεται στις 19:00 ο 12ος τελικός του Κυπέλλου Ανδρών της ΕΚΑΣΑΜΑΘ ανάμεσα στη Φιλία Ορεστιάδας και τον κάτοχο του τροπαίου Αστέρα Καβάλας.

Οι δύο ομάδες ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους, με τη Φιλία να έρχεται από αγωνιστική απραξία, καθώς έχει να αγωνιστεί από τις 17 Απριλίου, με αντίπαλο όλως τυχαίως τον Αστέρα Καβάλας. Αντίθετα ο Αστέρας αγωνίστηκε την Τετάρτη στο δεύτερο παιχνίδι της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος με το Παγγαίο, το οποίο απέκλεισε εύκολα κάνοντας δύο νίκες.

Αυτός είναι μόλις ο δεύτερος τελικός που θα διεξαχθεί στην έδρα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, με τον πρώτο να γίνεται το 2008, ενώ συμπίπτει και με την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 96 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής και της Θράκης γενικότερα στον εθνικό κορμό. Ως γνωστόν ο θεσμός φέτος είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος και μάλιστα το παρών στον τελικό αναμένεται να δώσουν ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Τάκη Τσαγκρώνη.

O τελικός με απόφαση του ΔΣ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα διεξάγεται πλέον στην Κομοτηνή ανεξαρτήτως των ομάδων που θα συμμετέχουν, έδρα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και γενέτειρα του Τάσου Χαραλαμπίδη που έχει δώσει και το όνομά του στον θεσμό. Ο Χαραλαμπίδης «έφυγε» με τη δύση του 2015 από κοντά μας και είχε υπηρετήσει την ΕΚΑΣΑΜΑΘ σαν πρόεδρος από το 1981 ως και το 2011 καθώς καθώς και σαν γενικός γραμματέας στη συνέχεια, ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, η οποία πρωτοδημιουργήθηκε το 1976.

Μεγάλη αναμένεται και η προσέλευση των φίλων του μπάσκετ από την Ορεστιάδα και την Καβάλα, καθώς Φιλία και Αστέρας έχουν ήδη ανακοινώσει εκδρομές για την Κομοτηνή. Ωστόσο και ο ΓΑΣ Κομοτηνή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους φίλους της ομάδας και του μπάσκετ γενικότερα να γεμίσουν το κλειστό για να απολαύσουν έναν μεγάλο τελικό αλλά και να τιμήσουν τη μνήμη του Τάσου Χαραλαμπίδη, που υπήρξε ιδρυτής του συλλόγου.

Η Φιλία Ορεστιάδας κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να προκριθεί σε τελικό Κυπέλλου και αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της. Για να φτάσει εδώ απέκλεισε διαδοχικά τις εφηβικές ομάδες της ΑΕ Κομοτηνής και της Ασπίδας Ξάνθης (φέτος είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο και οι ομάδες που εκπροσωπούν την περιοχή σε εθνικά πρωταθλήματα αλλά με παίκτες κάτω των 20 ετών), ενώ στον ημιτελικό της Ξάνθης κέρδισε τον ΑΟ Σερρών.

Από την πλευρά του, ο Αστέρας Καβάλας απέκλεισε διαδοχικά το Παγγαίο, τους Τιτάνες Δράμας, το  Ρούπελ Σιδηροκάστρου και στα ημιτελικά την Θύελλα Φερών. Πέρυσι η καβαλιώτικη ομάδα νίκησε στον τελικό της Δράμας τον Πανσερραϊκό και κατέκτησε το τρόπαιο, φέτος έρχεται ως φαβορί, αλλά σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΚΑΣΑΜΑΘ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ