Νίκησε (και) στο Βελιγράδι και έρχεται Ξάνθη να βρει τους νέους… Ρονάλντο ο Φερνάντο Σάντος

Η Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας επικράτησε με 2-1 μέσα στο Βελιγράδι της Σερβίας και τερμάτισε καθαρά στην πρώτη θέση του ομίλου της, έχοντας εξασφαλίσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη την παρουσία της στα τελικά του Euro 2016 της Γαλλίας.

Ετσι ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος, που είχε το Σάββατο τα γενέθλιά του καθώς έγινε 61 ετών,  είχε την ευκαιρία να κάνει αρκετές αλλαγές, να δοκιμάσει νέους παίκτες και απαλλαγμένος από οποιοδήποτε άγχος να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για την… Θράκη.

Ο Σάντος έρχεται στα μέρη μας, καθώς έχει λάβει και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποδεχθεί πρόσκληση του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη να βρεθεί το απόγευμα της Τρίτης στα Πηγάδια για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση των Ελπίδων ανάμεσα σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Στην αναμέτρηση αυτή ο Σάντος θα έχει άλλωστε την ευκαιρία να δει και τους μελλοντικούς… Κριστιάνο Ρονάλντο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, ως ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών της Πορτογαλίας έχει την εποπτεία και όλων των μικρότερων Εθνικών, όπως έκανε και όταν ήταν στην Ελλάδα.

Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, θα βρεθεί το απόγευμα της Τρίτης στα Πηγάδια. Θα είναι η πρώτη φορά που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά το περιπετειώδες τέλος της συνεργασίας του με την ΕΠΟ έπειτα από το ματς με την Κόστα Ρίκα στην Βραζιλία, όπου χάθηκε στα πέναλτι η πρόκριση τους οκτώ του Μουντιάλ.

Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις με την πλευρά της ΕΠΟ, για αυτό και τον κάλεσε προφανώς ο Γκιρτζίκης. Παράλληλα, θα είναι μία καλή ευκαιρία προκειμένου ο πολύπειρος τεχνικός να χειροκροτηθεί από το θρακιώτικο κοινό, που ξέρει να αναγνωρίζει αξίες, για όσα πρόσφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι αλήθεια ότι ίσως δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε η συμβολή του στην άνθιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τους συμπατριώτες του στην Πορτογαλία που τον αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο μετά την κάκιστη πορεία της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Euro 2016, πολλοί από τους επικριτές του σπεύδουν πλέον να του βγάλουν το καπέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στην πρόκριση στα τελικά του Euro με επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες, έχοντας το απόλυτο σε νίκες από όταν την ανέλαβε και φυσικά καπαρώνοντας την πρώτη θέση του 9ου ομίλου. Με αυτό το παράσημο στις βαλίτσες του, θα βρεθεί την Τρίτη στην Ξάνθη για να δει τα μελλοντικά αστέρια του πορτογαλικού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε έναν κρίσιμο επίσημο αγώνα για τα προκριματικά του Euro U21.