Μεγάλες ζημιές από τον αέρα στο πάρκο κεραιών στο Κέχρο

Πλήγμα στις τηλεπικοινωνίες και στην εκπομπή τηλεοπτικών σημάτων προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε τη Ροδόπη το Σαββατοκύριακο, όταν οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι προκάλεσαν την πτώση κεραιών στην ορεινή περιοχή. Στο πάρκο κεραιών στον Κέχρο διαπιστώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, όπως κατέγραψε κάτοικος του οικισμού, μεταφέροντας μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook τις μεγάλες ζημιές. 

 

Οι πρώτες καταγράφηκαν ήδη από το Σάββατο όταν στο πάρκο κεραίες τηλεοπτικές, κινητής τηλεφωνίας και άλλες έπεσαν στο έδαφος, εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στο σημείο φτάνοντας μέχρι και 10 μποφόρ. Όμως το σκηνικό καταστροφής συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, οπότε και πάλι επικράτησαν ισχυροί άνεμοι.

Η πτώση μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας συμπλήρωσε την εικόνα καταστροφής, αποδεικνύοντας ότι από τόσο ισχυρά φυσικά φαινόμενα δεν μένουν αλώβητα ούτε τα τηλεοπτικά και τηλεπικοινωνιακά κέντρα της Θράκης. Οι προδιαγραφές με τις οποίες δημιουργούνται οι κατασκευές αυτές είναι τέτοιες που να αντέχουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως η ένταση των ανέμων ήταν τόσο μεγάλη που κεραίες πολλών μέτρων και μεγάλου βάρους κατέρρευσαν. 

Ορισμένες κεραίες έσπασαν, ενώ σε άλλες ο αέρας σήκωσε ακόμα και την τσιμεντένια βάση τους. Η αποκατάσταση είναι μία διαδικασία που δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αφού επρόκειτο για μηχανήματα σύγχρονα και για την επανατοποθέτησή τους εργάζονται εξειδικευμένοι τεχνικοί.  

Πηγή: http://www.xronos.gr