Η σύνταξη βουλευτή από τον… άλλο κόσμο δείχνει Ροδόπη

Είναι από τις ιστορίες που δύσκολα πιστεύεις, αφού δε μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους την ανηθικότητα των ανθρώπων και τι μπορούν να κάνουν αυτοί προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

Έρχεται όμως η πραγματικότητα για να σε διαψεύσει και να αποδείξει περίτρανα ότι τελικά υπάρχουν δίπλα άνθρωποι άρρωστοι με το χρήμα και μπορούν να  κάνουν τα πάντα, ακόμα και να βεβηλώσουν τη μνήμη ενός νεκρού συγγενή τους, λαμβάνοντας τη σύνταξή του από τον… άλλο κόσμο. Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου, δείχνουν ότι η εφευρετικότητα συγγενών και κληρονόμων συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει ήταν ανεξάντλητη. Φάνηκε ότι στη «μνήμη» του μακαρίτη ξεκοκάλιζαν για πολλά χρόνια συγγενείς και κληρονόμοι χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου, χωρίς να δηλώσουν το θάνατο του δικαιούχου. Στόχος ήταν να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη του μακαρίτη ακόμα και δεκαετίες μετά το θάνατό του.

Ωστόσο, μετά την απογραφή που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατάφερε να ανακαλύψει όλες τις περιπτώσεις και από τα συνολικά 64,4 εκατ. ευρώ, τα οποία εντοπίστηκαν να έχουν εισπραχθεί παρανόμως, να ανακτήσει τα 42,2 εκατ. ευρώ. Η απογραφή αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους συνταξιούχους, των οποίων η σύνταξή τους καταβαλλόταν κανονικά, είχαν πεθάνει. 

Η περίπτωση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας είναι αυτή της συζύγου βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια, καθώς τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έρχονται να προσδώσουν μία άλλη διάσταση στις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του «Χ». Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη δράση όχι της συζύγου, αλλά των συγγενών του μακαρίτη βουλευτή στη Ροδόπη, οι οποίοι φέρεται να είχαν στήσει μία ολόκληρη πλεκτάνη προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή του, ακόμα και μετά το θάνατο της συζύγου του, που δικαιούνταν να παίρνει τη σύνταξή του. Η έρευνα που έγινε από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδειξε ότι και η σύζυγός του έχει να υποβάλει φορολογική δήλωση από το 2006. 

Η περίπτωση των συγγενών του μακαρίτη βουλευτή γίνεται ακόμα πιο μακάβρια. Ο βουλευτής ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια, μετά το θάνατό του, άφησε κάποια περιουσιακά στοιχεία στην οικογένειά του και φυσικά τη σύνταξή του συνέχισε να λαμβάνει η σύζυγός του. Εκείνη έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά ατύχησε να αρρωστήσει σε προχωρημένη ηλικία και να βρεθεί κατάκοιτη στο κρεβάτι. Όπως είναι φυσικό η περιπέτεια της υγείας της, όντας σύζυγος βουλευτή, έγινε γνωστή τουλάχιστον στη γειτονιά της. Οι γείτονες γνώρισαν ότι η ηλικιωμένη δε μπορούσε να βγει εκτός σπιτιού και γι’ αυτό όσοι τη γνώριζαν φρόντισαν να την επισκέπτονται εκεί.

Όμως οι συγγενείς άρχισαν εν καιρώ να μην επιτρέπουν σε κανέναν να βλέπει την κατάκοιτη σύζυγο του μακαρίτη βουλευτή, προφασιζόμενοι λόγους υγείας και αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσής της από μικρόβια. Για κάποιο διάστημα κανείς δε γνώριζε αν ζει ή αν πέθανε αφού για πολύ καιρό, δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στο σπίτι, όπου βρίσκονταν κατάκοιτη στο κρεβάτι. Όμως αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αλλά όχι για πολύ και με σύμμαχο το αλκοόλ κάποια στόματα άρχισαν να μιλούν για την τύχη της ηλικιωμένης. Συγκεκριμένα κάποιοι συγγενείς της μέσα στη ζάλη του ποτού, άρχισαν να μιλούν και να λένε ότι η γιαγιά πέθανε, αλλά κανένας δεν το έμαθε.

Τότε οι φήμες φούντωσαν, η γειτονιά άρχισε να σχολιάζει και να αναρωτιέται τι κάνει η κατάκοιτη σύζυγος του βουλευτή. Όμως οι  εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν άφησαν τις φήμες να πάρουν διάσταση και σύντομα ανακοίνωσαν το θάνατο της συζύγου του βουλευτή, προσκομίζοντας μάλιστα το έγγραφο επιστήμονα συγγενή της θανούσας, που πιστοποιούσε, προφανώς ψευδώς, το χρόνο θανάτου.  Είναι από τις ιστορίες που λίγοι ξέρουν σίγουρα, αλλά ακόμα περισσότεροι έχουν ακούσει και η πραγματικότητα δείχνει ότι τελικά εκεί όπου υπάρχει καπνός μπορεί καμιά φορά να υπάρχει και φωτιά. Η περαιτέρω έρευνα θα το δείξει. 

Πανελλαδικά, απομένουν μόλις 385 άτομα που έπαιρναν συντάξεις Δημοσίου έως τον Σεπτέμβριο του 2012 και εξακολουθούν να μην έχουν απογραφεί. Ακόμα σε αυτούς τους 385 υπάρχουν τρεις ιερείς, 49 δικαιούχοι πολεμικών συντάξεων, 62 στρατιωτικών συντάξεων, 94 πολιτικών συντάξεων, 6 του ΟΣΕ, 6 δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων, 19 υπάλληλοι δήμων και κοινοτήτων, 2 αγροφύλακες, 2 καλλιτέχνες-λογοτέχνες και 141 δικαιούχοι συντάξεων Εθνικής Αντίστασης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι κόρη δικαστικού, η οποία συνέχιζε να εισπράττει τη σύνταξη ύψους 3.990 ευρώ το μήνα, για αρκετά χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, με το συνολικό ποσόν να φτάνει τα 300.000 ευρώ. Για να το πετύχει αυτό η κόρη της αποθανούσας δικαστικού είχε αλλάξει ένα γράμμα από το όνομα της μητέρας της, ώστε να μην μπορεί να διασταυρωθεί από τις υπηρεσίες ο θάνατος της μητέρας της. Μάλιστα η κόρη είχε πάρει στεγαστικό δάνειο, το οποίο αποπληρωνόταν απ’ ευθείας από το λογαριασμό που έμπαινε η σύνταξη. Επίσης σε άλλη περίπτωση συνταξιούχου ιερέα, που είχε πεθάνει από το 1999, οι συντάξεις συνέχισαν να καταβάλλονται στο λογαριασμό του. Από τα 147.000 ευρώ που είχαν καταβληθεί και το ΓΛΚ προσπάθησε να ανακτήσει στο λογαριασμό του ιερέα, όπου συνδικαιούχος ήταν ο γιος του, βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος είχε πεθάνει από το 1991, μετά το θάνατό του καταβλήθηκαν συντάξεις 236.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ανακάλυψαν ότι εφτά χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου ανοίχθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα του θανόντος και με συνδικαιούχο συγγενικό του πρόσωπο. Από τη συγκεκριμένη υπόθεση το ΓΛΚ ανέκτησε μόλις 15.477 ευρώ. Δικαιούχου πολιτικής σύνταξης, ο οποίος πέθανε το 1988 και εμφανιζόταν να κάνει φορολογική δήλωση έως το 2010. Άγαμης θυγατέρας που παντρεύτηκε το 1967, αλλά δήλωσε το γάμο 25 χρόνια αργότερα, το 1992. Χήρας από το 1969, η οποία παντρεύτηκε ξανά το 1972, αλλά δεν δήλωσε το γάμο της για να μη χάσει τη σύνταξη. Φρικιαστική είναι η περίπτωση δικαιούχου στρατιωτικής σύνταξης, στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οποίου αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός έπειτα από εγκληματική ενέργεια, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όπου έμπαινε η σύνταξη οι επιτήδειοι είχαν αφήσει μόνο 5 ευρώ. Συνολικά, 3.423 άτομα εισέπρατταν συντάξεις του Δημοσίου από πεθαμένους δικαιούχους όπως αποκάλυψε η έρευνα της απογραφής. Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

Πηγή: http://xronos.gr