ΕΚΤΑΚΤΟ: Πολύ ισχυρός σεισμός αισθητός σε όλη την Θράκη

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγάλη σε διάρκεια και από ό,τι φαίνεται έκταση σημειώθηκε στις 12:24 στην Θράκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επίκεντρο είναι μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Θάσου. Έχει ταρακουνηθεί όλη η περιοχή, ο κόσμος βρήκε στους δρόμους.

Τέτοιας έντασης και χρονικής διάρκειας σεισμό δεν θυμάται κανένας στο παρελθόν στην Θράκη. Αναφορές ΜΜΕ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε και εκεί αισθητός. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών, είχε επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης(Γεωγραφικό Πλάτος: 40.2302° – Γεωγραφικό Μήκος: 25.3621°) και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.

To ThrakiSportS επικοινώνησε με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Θράκης και την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγονται, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών”.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα της DIGEA, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και της Θεσσαλονίκη.

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, αλλά με δονήσεις μικρότερου μεγέθους.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια) και είναι πρώτο θέμα εκτός από τα ελληνικά και στα τουρκικά ΜΜΕ. Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος. 

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Ώρα 13.30 Πριν από λίγο ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Κατσιμίγας δήλωσε: 

”Κανένα πρόβλημα με το σεισμό σε Σαμοθράκη – Θάσο. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στη Σαμοθράκη και Θάσο από το σεισμό 6,5 Ρίχτερ που έγινε στις 12,25 το πρωί του Σαββάτου μεταξύ των νησιών Σαμοθράκης και Λήμνου. Η πολιτική προστασία της ΠΑΜΘ τέθηκε σε συναγερμό. Θα ακολουθησουν ανακοινώσειςΕπικοινώνησα προσωπικά με Καμαριώτισσα. Δεν υπάρχουν ζημιές. Οι κάτοικοι είναι έξω απο τα σπίτια τους. Πρέπει να υπάρχουν προβλήματα στη Λήμνο,ίσως και στην Ίμβρο”

Ακούστε εδώ τι κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Σαμοθράκη 

 

Γ.ΓΛΗΝΙΑΣ 24-05-14 by Maximum936fm on Mixcloud

 

Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης σε Κίρτζαλι , Χάσκοβο, Μπλακόεβγκρατ, Σόφια, Φιλιππούπολη καθώς και στα Σκόπια σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναχωρούν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, τέθηκε σε ετοιμότητα και ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, μετά τον σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του ρήγματος της Ανατολίας.

Συνεχής ενημέρωση από το ThakiSports… δείτε εδώ της οδηγίες του πυροσβεστικού σώματος σε περίπτωση σεισμού

[iframe width=”480″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/LIqw7k_IYXE” frameborder=”0″ allowfullscreen]