Κύπελλο Ελλάδος: Πρόστιμο 15.000 ευρώ στον ΑΟΞ αν δεν πληρώσει το παράβολο των 4.000 ευρώ και δηλώσει αδυναμία συμμετοχής

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διακινείται στην Ξάνθη μια πληροφορία ότι δεν τρέχει και τίποτα αν η ΠΑΕ Ξάνθη δεν δηλώσει συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου απαιτείται να καταβληθεί ως την Παρασκευή παράβολο ύψους 4.000 ευρώ, καθώς σε περίπτωση μη δήλωσης συμμετοχής το πρόστιμο είναι μόλις 300 ευρώ.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι αληθες. Η νέα προκήρυξη του Κυπελλου Ελλάδος, την οποία αποκάλυψε το ThrakiSportS, αναφέρει ότι μειώνεται στα 300 ευρώ το πρόστιμο αλλά μόνο για τις ερασιτεχνικές ομάδες που κατέκτησαν το κύπελλο στην κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Για την τιμωρία στις επαγγελματικές ομάδες της SL1 και της SL2 η προκήρυξη παραπέμπει ρητά στο άρθρο 39 του ΚΑΠ.

Το συγκεκριμένο άρθρο στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι «η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής ή η υποβολή δήλωσης συμμετοχής με όρους συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο Ελλάδας, παράλληλα επισύρει, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ, όπου παραπέμπεται, την επιβολή χρηματικής ποινής 20.000 ευρώ για τη Super League 1, 15.000 ευρώ για τη Super League 2 και 3.000 ευρώ για τις κυπελλούχες ομάδες των ΕΠΣ, καθώς και την απώλεια (με τέρματα 3-0 υπέρ της αντιπάλου ομάδας) του πρώτου επισημου αγωνα του πρωταθληματος που δικαιούται να μετέχει η υπαιτια ομάδα».

Κατά συνεπεια, οι κυρώσεις είναι πολύ βαρύτερες, αφού η εξαίρεση και το πρόστιμο των 300 ευρώ αφορά μόνο ερασιτεχνικά σωματεία, άρα πρακτικά μόνο Αλεξανδρούπολη, Πανθρακικό και Αρη Πετεινου αν δεν δηλωθούν – που ωστόσο όμως θα δηλωθουν. Για τον ΑΟΞ όπως και για οποιαδήποτε επαγγελματικη ομάδα, η μη καταβολή 4.000 ευρω για τη συμμετοχή στο Κυπελλο Ελλάδας θα επιβάλει πρόστιμο 15.000 ευρώ και απώλεια στο πρώτο ματς πρωταθλήματος.

Αρα η δήλωση συμμετοχής για την ΠΑΕ Ξάνθη είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και δεν δύναται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ή λογικές ότι «δεν τρέχει και τίποτα», αν και για μια ομάδα που πριν επτά χρόνια αγωνίστηκε σε τελικό Κυπελλου θα ήταν ούτως ή άλλως τεράστιο πλήγμα η μη συμμετοχή στο προσεχές Κύπελλο Ελλάδος.