Σήκωσε την κούπα της… παρηγοριάς! Μεγάλη εμφάνιση για ένα σετ από Εθνικό

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Στο λιμάνι του Πειραιά (και όχι της Αλεξανδρούπολης) κατέληξε τελικά ο πρώτος τίτλος της χρονιάς σε οποιοδήποτε άθλημα, που όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, δίνεται από το βόλεϊ και αφορά το Λιγκ Καπ. Ο Εθνικός πάλεψε όσο μπορούσε απέναντι στον Ολυμπιακό, προηγήθηκε μάλιστα στο σκορ αλλά μετά η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα και έτσι μοιραία λύγισε στην ανωτερότητα των Πειραιωτών, που έφτασαν συνολικά τους 47 τίτλους.

 

Με κορυφαίο τον Τσουκ, ο Εθνικός πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, στα όρια του δυνατού, κατά την διάρκεια του πρώτου σετ. Αρχικά οι ομάδες συμβάδιζαν στο ξεκίνημα (7-7), ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 13-10 χάρη στους Κλαρκ και Ντιάτσκοφ, ωστόσο με όπλο το σερβίς του, ο Εθνικός απάντησε άμεσα και αφού ισοφάρισε αρχικά (15-15) έτρεξε σερί 3-0 για να προηγηθεί 20-17. Κάπου εκεί με μεγάλο πρωταγωνιστή όπως προαναφέρθηκε τον Τσουκ, ο Εθνικός έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου σετ με 25-22 και χαροποίησε τους λίγους αλεξανδρουπολίτες που έσπευσαν στην εξέδρα του κλειστού της Γλυφάδας, η οποία γέμισε κυρίως με μεταφερόμενους φιλάθλους των ερυθρολεύκων.

Η εμφάνιση του Εθνικού ήταν όμως μέχρι εκεί. Όπως παραδέχθηκε στην συνέντευξη Τύπου και ο Ανέστης Δαλακούρας, στην συνέχεια η απόδοση της ομάδας έπεσε κάτω από το 50%. Ο Αντριτς βρέθηκε σε κακή μέρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και ο Κασαμπαλής έδειξε μπερδεμένος, ασχέτως αν αναδείχθηκε κορυφαίος πασαδόρος του Λιγκ Καπ. Ο Παπάζογλου προσπαθούσε στα 41 του παίζοντας σε 24 ώρες δεύτερο υψηλού επιπέδου παιχνίδι, αλλά ήταν λογικό, με δεδομένη την έλλειψη βάθους στο ρόστερ του Εθνικού (που όλα δείχνουν ότι θα φτωχύνει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ώρες) οι Εβρίτες να λυγίσουν.

Έτσι, η πτώση του Εθνικού αλλά και το καλό μπλοκ που λειτούργησε αποτελεσματικά βοήθησε τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στο παιχνίδι. Ο Γιούρισιτς πατούσε καλά και βοήθησε τους ερυθρόλευκους να προηγηθούν 8-3. Η σκυτάλη πέρασε στη συνέχεια στον Ντιάτσκοφ με τον Ολυμπιακό να διατηρεί καλή διαφορά (8-14) και να την αυξάνει ακόμα περισσότερο στη συνέχεια και πάλι με τον Γιούρισιτς (10-20). Κάποια λάθη στο σερβίς περισσότερο από χαλάρωση έφεραν το σκορ στο 16-24 με τους παίκτες του Καζάζη να τελειώνουν το δεύτερο σετ στο 16-25 και την ισοφάριση. 

Ίδια εικόνα και στο τρίτο σετ, όπου με πατημένο το γκάζι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με Ντιάτσκοφ και Κόιστρα  3-8. Ο Εθνικός χάρη στις προσπάθειες των Άντριτς και Τσουκ μείωσε στους δύο (9-11) αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με 5-0 σερί για να πάρει σημαντική διαφορά (11-17). Κόιστρα και Κλαρκ συνέχισαν να κάνουν ζημιά στον Εθνικό, κρατώντας σταθερά τον Ολυμπιακό μπροστά με 22-16. Κάπως προσπάθησε να μειώσει ο Εθνικός, πλησίασε στο 21-24 αλλά μέχρι εκεί. Ο Ντιάτσκοφ έγραψε το 21-25 και κάπου εκεί κλείδωσε και η νίκη του Ολυμπιακού.

Το τέταρτο σετ έγινε μόνο για να γίνει, αφού η κατάρρευση του Εθνικού, περισσότερο ψυχολογική, ήταν εμφανής. Το μπλοκ συνέχισε να είναι το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού, αφού Κλαρκ και Κοκκινάκης έβαλαν μπροστά 5-1 την ομάδα του Πειραιά. Ο Τσουκ σχεδόν μόνος του προσπαθούσε να κρατήσει την ομάδα μειώνοντας σε 6-7, αλλά ένα νέο 5-0 σερί κυρίως χάρη στους Κλαρκ και Ντιάτσκοφ έφεραν τη διαφορά στους πέντε (7-12) και λίγο μετά με νέο μπλοκ του Γιούρισιτς στους έξι (10-16). Τα τελευταία ψυχικά αποθέματα των παικτών του Εθνικού άρχισαν να τους εγκαταλείπουν, βλέποντας άλλωστε τους αντιπάλους τους να έχουν ήδη ξεκινήσει τα πανηγύρια. Η διαφορά έφτασε τους οκτώ (12-20) με μπλοκ του Γιούρισιτς και κάπως έτσι το τελικό 15-25 ήρθε  φυσιολογικά.

Συγκρατημένα τα πανηγύρια των παικτών αλλά και των οπαδών, που μάλλον πανηγύρισαν περισσότερο την ήττα του ΠΑΟΚ την ίδια ώρα στην Τούμπα από τον Παναιτωλικό για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Εμφανής η απογοήτευση στις τάξεις του Εθνικού, παρά την καλή πορεία της ομάδας, που για πρώτη φορά έφτασε σε τελικά. Κυρίως έμεινε η πίκρα ότι ο Ολυμπιακός δεν έδειξε μια αχτύπητη ομάδα, απλά ο Εθνικός δεν έπιασε το μάξιμουμ της απόδοσής του, κάτι που απαιτείται για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους. Η επιστροφή με το κύπελλο του… ηττημένου (η ΕΣΑΠ σκαρφίστηκε και τέτοιο και μάλιστα βάλαν τον πρόεδρο του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννη Τζίμα να κάνει την απονομή, ουσιαστικά στον… εαυτό του και τους παίκτες του, με τον αρχηγό Ανέστγ Δαλακούρα να σηκώνει το μικρό αυτό τρόπαιο) προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Κυριακής.

Αμέσως θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το νέο ματς με τον Ολυμπιακό, την ερχόμενη Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Και παράλληλα, θα αρχίσει και ένας αγώνας δρόμου  για όλους, αφού όλα δείχνουν ότι η ομάδα με την σύνθεση που απολαύσαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες έκλεισε τον κύκλο της, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι προς αποχώρηση κορυφαίος πρωτοκλασάτος παίκτης της, θύματ των οικονομικών περικοπών που οφείλουν να γίνουν για να μην πνίξουν τα χρέη τον σύλλογο.

Τα σετ: 1-3 (25-22, 16-25, 21-25, 15-25)

ΕΘΝΙΚΟΣ (Μουστακίδης): Μιχάλι 9 (7/13 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Παπάζογλου 4 (1/5 επ, 3 μπλοκ), Τσουκ 24 (21/50 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 53% υπ – 32% άριστες), Κασαμπαλής, Αν. Δαλακούρας 12 (9/23 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 69% υπ – 46% άριστες), Άντριτς 5 (5/17 επ) / Δαρίδης (λ, 89% υπ – 67% άριστες), Κ. Δαλακούρας 1 (1/4 επ, 63% υπ – 38% άριστες), Δημητριάδης, Κιόσης 1 (1/1 επ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Γιούρισιτς 13 (9/12 επ, 4 μπλοκ), Ντιάτσκοφ 13 (10/31 επ, 3 μπλοκ, 68% υπ – 44% άριστες), Προύσαλης 1 (1 άσσος), Κλαρκ 21 (14/26 επ, 5 άσσοι, 2 μπλοκ), Τακουρίδης 2 (1/5 επ, 1 μπλοκ) / Στεφάνου (λ, 63% υπ – 37% άριστες), Μαρούλης 1 (1 μπλοκ), Κοκκινάκης 11 (8/18 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 76% υπ – 57% άριστες), Σωτηρίου 1 (1/2 επ), Κόιστρα 9 (5/7 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ), Τζελάτι.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Καζάζη σ