Δρομολογήθηκε η κατασκευή δρόμου πρόσβασης στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων εκκρεμοτήτων που θα αναδείξουν τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Ξυλαγανής, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη, της Δ/ντριας Αρχαιολογίας του Υπουργείου κ. Ελένης Κουντούρη, της Δ/ντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ροδόπης κ. Χρύσας Καραδήμα, των Αντιδημάρχων Χρήστου Μεραχτσάκη και Δαγλή Φικρέτ, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μαρώνειας κ. Θεόδωρου Παρίση, και του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχάλη Παρίση.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος έθεσε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τόσο την ανάγκη συνέχισης των εργασιών στο αρχαίο θέατρο όσο και την προσβασιμότητα σε αυτό. Ο Δήμαρχος ζήτησε την κατά προτεραιότητα έγκριση της σχετικής μελέτης που έχει σταλεί στο Υπουργείο και η οποία αφορά στα δύο χιλιόμετρα που συνδέουν το θέατρο με τον κύριο δρόμο Μαρώνειας-Αγίου Χαραλάμπους, για την οποία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα προωθηθεί σε χρόνο άμεσο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής του δρόμου πρόσβασης και χώρου αναμονής λεωφορείων και αυτοκινήτων.

Ανάλογη διαβεβαίωση ο Δήμαρχος έλαβε και για την κατασκευή οδού πρόσβασης προς τη «Σπηλιά του Κύκλωπα», για την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει συνεργασία με την αρμόδια εφορία Σπηλαιολογίας – με τον Δ/ντη της οποίας υπήρξε και άμεση επικοινωνία.

Λύση επίσης δόθηκε και στην παράταση των εργασιών συντήρησης και αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και σύνδεση με την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ χωρίς να σημειωθεί διακοπή εργασιών.

Τεχνικές λύσεις ακόμη δόθηκαν και για τη λειτουργία του Μουσείου Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, ώστε να δέχεται επισκέπτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Συζήτηση επίσης έγινε για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης επισκέψιμης νησίδας στην περιοχή του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους, που θα περιλαμβάνει το ρωμαϊκό πρόπυλο, το υστερορωμαϊκό κτίριο, τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγούσε στη ρωμαϊκή αγορά, τα βυζαντινά τείχη, την παλαιοχριστιανική βασιλική, και τον επισκοπικό ναό των μεσοβυζαντινών χρόνων της Μαρώνειας.

Θετικά απάντησε η κ. Μενδώνη και στο αίτημα του Δημάρχου για αδειοδότηση της αναπαραγωγής του προσωπείου του Διονύσου σε φυσικό μέγεθος και δημιουργίας αντιγράφων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου ο Δήμος, του οποίου αποτελεί σύμβολο, να τα προσφέρει σε προσκεκλημένους και επισκέπτες του.

Της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη της κ. Μενδώνη στο αρχαίο θέατρο, όπου και της παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών συντήρησης στο κοίλο, και ο προγραμματισμός που υπάρχει για τον χώρο της σκηνής. Παράλληλα ο Δήμος επανέθεσε το αίτημα τοποθέτησης ξύλινων, λυόμενων κερκίδων, που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του θεάτρου και που, σύμφωνα με την πρόταση, δεν θα αλλοιώσουν την εικόνα του. Το αίτημα μάλιστα αυτό θα επαναπροταθεί άμεσα στο ΚΑΣ.

Τέλος, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του μοναδικού αυτού χώρου στο πλαίσιο ενόςφεστιβάλ που θα συμβάλει στην ανάδειξή του αλλά και της ιστορίας της Μαρώνειας αφενός, και αφετέρου θα αποτελέσει πόλο επισκεψιμότητας τουριστών από τη Βαλκανική και την Ευρώπη.

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για τη συνεργασία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που «ήταν εξαιρετικά ουσιαστική και για την οποία εκδήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

 

Πηγή:  http://inkomotini.gr