Στη Βραζιλία ο Λοντίγκιν! Ποιες ομάδες προκρίθηκαν στο Μουντιάλ! Οι αντίπαλοι της Εθνικής στα μπαράζ…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο Γιούρι Λοντίγκιν να έμεινε στον πάγκο στον αγώνα της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν που έληξε ισόπαλος 1-1, όπως συνέβη την ερασμένη Παρασκευή και στο ματς με το Λουξεμβούργο. Και στα δύο παιχνίδια προτιμ΄γθηκε κάτω από τα γκολπόστ ο Ακινέεφ, κάτι που σημαίνει ότι τυπικά υπάρχουν ακόμα ελπίδες να τον δούμε να αγωνίζεταιμε τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος (στην λογική του dum spiro spero περισσότερο παρά ουσιαστικές ελπίδες).

Η ουσία είναι όμως ότι η Ρωσία, στις αποστολές της οποίας συμμετέχει πλέον ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης, προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ και όλα δείχνουν ότι ο Γιούρι, με την εξέλιξη που έχει. θα δώσει το παρών στην Βραζιλία. Μετά από απουσία δύο διοργανώσεων, αφού δεν είχε καταφέρει να προκριθεί ούτε στη Νότια Αφρική το 2010 ούτε στην Γερμανια το 2006, η Ρωσία επιστρέφει σε τελιή φάση Μουντιάλ για την τρίτη συμμετοχή της ως ανεξάρτητο κράτος. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο συμμετείχε για πρώτη φορά ως Ρωσία στο Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ και ακολούθησε η διοργάνωση σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα το 2002, αμφότερες με κατάληξη στους ομίλους του θεσμού. Ως Σοβιετική Ένωση, η χώρα μετράει άλλες 7 παρουσίες στα τελικά του θεσμού, με καλύτερη επίδοση την 4η θέση του 1966.

Μαζί με την Ρωσία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Βοσνία έγιναν οι τέσσερις πιο πρόσφατες ομάδες που κέρδισαν το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Οι “φούριας ρόχας” θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι η σπουδαιότερη εθνική ομάδα στην ιστορία του αθλήματος, αφού η Ισπανία θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα που κατέκτησε πριν από 3 χρόνια στη Νότια Αφρική και να γίνει η… παντοκράτειρα του ποδοσφαίρου με 2 σερί Μουντιάλ και 2 σερί Euro. Θα προσπαθήσει να γίνει η 3η χώρα που διατηρεί το τρόπαιο, μετά από την Ιταλία και τη Βραζιλία. Η Αγγλία θα αρχίσει πάλι να ελπίζει ότι θα σπάσει την… κατάρα του 1966, συμμετέχοντας για 14η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Βοσνία, που προκρίθηκε από τον όμιλο της Εθνικής μας, εξασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ και για αυτό οι εορτασμοί καλά κρατούν στο Σεράγεβο.

Η Ρωσία με τον βαθμό που πήρε κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν, έστειλε την Πορτογαλία στα μπαράζ. Επίσης η Ισπανία κάνοντας το χρέος της κόντρα στη Γεωργία άφησε τη Γαλλία στα μπαράζ. Ομοίως, η Αγγλία έκαμψε την αντίσταση της Πολωνίας και άφησε την Ουκρανία να διεκδικεί θέση στο Μουντιάλ τον Νοέμβριο. Η Ολλανδία σόκαρε την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να περάσει στα μπαράζ η Ρουμανία, ενώ η Ισλανδία μπορεί να μην νίκησε τη Νορβηγία αλλά επίσης εξασφάλισε την θέση αφού ούτε οι διώκτες της κατάφεραν να κερδίσουν. Όσο για την Σουδία, προηγήγθηκε 2-0 της Γερμανιας, έχασε τελικά με το απίστευτο 3=5 αλλά€πίσης πέρασε ως δεύτερη και είναι πιθανή αντίπαλος της Ελλάδας.

Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ισλανδία είναι λοιπόν οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας στην κλήρωση των μπαράζ στα προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή  Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Οι 4 χώρες κατέλαβαν τις δεύτερες θέσεις των ομίλων τους και βάσει της αναμενόμενης κατάταξης της FIFA για τον Οκτώβριο, θα είναι οι ανίσχυρες της κλήρωσης. Πορτογαλία, Ελλάδα, Κροατία και Ουκρανία τερμάτισαν επίσης στη 2η θέση των προκριματικών ομίλων τους, αλλά διαθέτουν υψηλότερο συντελεστή με βάση και τα αποτελέσματα της Τρίτης (15/10), με συνέπεια να τοποθετηθούν στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση της Ζυρίχης. Εκτός νυμφώνος έμεινε η Δανία, η οποία ήταν η χειρότερη δεύτερη από τους 9 ομίλους.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί την Τρίτη 19 του ίδιου μήνα. Η επίσημη κατάταξη θα ανακοινωθεί την Πέμπτη (17/10), αφού οι υπάρχοντες υπολογισμοί στην ιστοσελίδα της της FIFA εμπεριέχουν μία πιθανότητα στατιστικού λάθους (2 με 3 πόντοι) που μπορεί να φέρει τη Γαλλία στους ισχυρούς και την Ουκρανία στους ανίσχυρους. Σε κάθε περίπτωση, την Δευτέρα θα ξέρουμε τον αντίπαλό μας. Και σε ένα μήνα θα παίξουμε τα ρέστα μας για την πρόκριση….