Νυχτερινή βόμβα! Χάνουμε τον Λοντίγκιν από την Εθνική Ελλάδος;

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Όπως έγκαιρα έχει επισημάνει το ThrakiSportS, εξαιρετικά αβέβαιο είναι το μέλλον του Γιούρι Λοντίγκιν στην Εθνική Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης και νυν της Ζενίτ αγωνίζεται με την ρωσική υπηκοότητα στο ρωσικό πρωτάθλημα και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε δεν έχει μιλήσει με κανένα από την ΕΠΟ για αυτό το θέμα!

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης έχει ρώσους γονείς που ήρθαν για μια καλύτερη ζωή για να προσφέρουν στα παιδιά τους στην Ελλάδα με την καράρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο Λοντίγκιν διαθέτει και και ελληνικό αλλά και ρωσικό διαβατήριο. Βέβαια, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα. Έχει κληθεί στις Εθνικές Ομάδες, έχει παίξει με την Εθνική Ελπίδων της χώρας μας, ενώ τον Μάρτιο κλήθηκε και από τον Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ανδρών για τον αγώνα με την Βοσνία Εργεγοβίνη στην Ζένιτσα. Ωστόσο δεν έπαιξε σε εκείνο το παιχνίδι. Ξανακλήθηκε για προπονήσεις πριν το παιχνίδι με την Λιθουανία στο Βίλνιους, αλλά δεν επιλέχθηκε στην τελική αποστολή που ταξίδεψε στο Βίλνιους.

Οι κανονισμοί όμως είναι σαφείς. Ο Λοντίγκιν έχει δικαίωμα να αλλάξει Εθνική Ομάδα, αν το θελήσει, εφόσον δεν έχει αγωνιστεί σε επίπεδο ανδρών. Ο ίδιος με χαρά είχε πάει να τιμήσει τη φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ακόμα με την «μεγάλη» Εθνική και επομένως έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο με την Ρωσία εφόσον το επιλέξει και εφόσον τον διεκδικήσουν και οι ίδιοι οι Ρώσοι. Και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: ποιος ο λόγος να μην τον διεκδικήσουν οι Ρώσοι; Στην Ζενίτ από την πρώτη στιγμή που τον πήραν, τον έκαναν βασικό. Και οι φήμες λένε ότι οι άνθρωποί της τον έχουν πλησιάσει και τον έχουν ενημερώσει για την προοπτική να είναι τερματοφύλακας και στην Εθνική Ομάδα Ρωσίας, τονίζοντας με έμφαση ότι η ηλικία του του επιτρέπει να κάνει όνειρα να είναι ο γκολκίπερ της Ρωσίας στο Μουντιάλ του 1018, που θα φιλοξενήσει η συγκεκριμένη χώρα!

Ο Λοντίγκιν την Τρίτη επέλεξε τη νέα του φανέλα και υπέγραψε αυτόγραφα μαζί με τους Ανατόλι Τιμόστσουκ και Αντρέι Αρσάβιν σε εκδήλωση της Ζενίτ. Εκεί λοιπόν, όπως διαβάζουμε στα ξένα πρακτορεία, τόνισε πως ήξερε ότι πριν έρθει στην Ζενίτ το καλοκαίρι θα έπρεπε να επιλέξει την ρωσική υπηκοότητα ώστε να μην πιάνει θέση ξένου στο ρόστερ της ομάδας του, καθώς στο ρωσικό πρωτάθλημα υπάρχει περιορισμός ξένων. Και παράλληλα αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει με κανένα από την ΕΠΟ ή την Ελλάδα γι αυτό το θέμα, αφήνοντας το ανοικτό! Και δεν είναι η πρώτη φορά που το άφηνε ανοιχτό. Το ίδιο είχε κάνει όταν είχε ερωτηθεί από το επίσημο site της Ζενίτ στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, σε μια συνέντευξη που είχε δημοσιοποιηθεί ενώσο η αποστολή της Εθνικής Ομάδας βρίσκονταν στο Βίλνιους και είχε προκαλέσει αίσθηση στα μέλη της αποστολής της Εθνικής Ομάδας εκεί.

Η νέα ερώτηση, που επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα, είχε να κάνει με το αν υπήρξαν αντιδράσεις στην Ελλάδα που προτίμησε την ρωσική υπηκοότητα και η απάντηση έχει ως εξής, σύμφωνα με τις μεταγράσεις που έχουν διαρρεύσει: «Είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχω συζητήσει με κανένα στην Ελλάδα. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο και δεν με ρώτησε τίποτα. Θα δούμε. Όταν ήρθα στην Αγία Πετρούπολη, ήξερα πως έπρεπε να επιλέξω και πως θα έχω μόνο την ρωσική υπηκοότητα». Δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει ότι χάνουμε ένα πολύ μεγάλο ταλέντο από την Εθνική Ομάδα, όπως κάποτε χάσαμε από την ίδια χώρα τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Δεν ξέρουμε καν τι θα γίνει. Και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Γιούρι για την όποια επιλογή κάνει. Η ουσία είναι ότι η Εθνική Ελλάδος κινδυνεύει άμεσα να χάσει τον Γιούρι Λοντίγκιν και αυτό αν συμβεί, θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ολιγορία σειράς Ελλήνων παραγόντων…