Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο Πασχάλης Συριτούδης με απόφαση του ΚΥΣΕΑ – Με παρελθόν στον Έβρο και ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική μετά τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά, αντικαταστάθηκε ο εκ Δράμας αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρος Μαυρόπουλος (ο οποίος πληρωνει σε μεγάλο βαθμό τα πολλά κρούσματα οπαδικής αθλητιης βιας που συνέβησαν επί των ημερών του) και στη θέση του τοποθετείται ο υποστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, ο οποίος είχε μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη της ασφάλειας συνόρων και είχε έντονη παρουσια στον Εβρο.

Με καταγωγή από το Αθαμάνιο της Άρτας μέχρι πρότινος ήταν ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων με θητεία κατά το παρελθόν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Ο Χρυσοχοΐδης συνεργάστηκε με τον Αντιστράτηγο Μάλλιο κατά τη διάρκεια της υβριδικής απειλής που δέχθηκε η Ελλάδα από την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2020 στα σύνορα του Έβρου και ο υπουργός γνωρίζει καλά τις ικανότητές του. 

Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος.

Παράλληλα, υπαρχηγός του Σώματος έγινε ο Εβρίτης υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, μέχρι πρόσφατα Γενικός Διευθυντής της Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθυνσης Ανατολικής Μακεδονιας και Θράκης. Προϊστάμενος Επιτελείου αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας ενώ το χρίσμα των Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος λαμβάνουν αντίστοιχα οι υποστράτηγοι Χρήστος Μπουλούμπασης και Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Μαζί με την αλλαγή στην ηγεσία της Αστυνομία ανακοινώθηκε και η αλλαγή στον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη θέση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά τοποθετείται ο ως τώρα Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Υποστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας.

Ο νέος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Πασχάλης Συριτούδης είναι άνθρωπος του αθλητισμού και τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας. Εχει παίξει ποδόσφαιρο στην Αθλητική Ένωση Διδυμοτείχου και τον Ορέστη Ορεστιάδας.

Μάλιστα, σε αγώνες παλαιμάχων δίνει το παρών στον αγωνιστικό χώρο αλλά και ως φίλαθλος, από παλιά δεν έχανε αναμετρήσεις του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας στο βόλεϊ. Κυρίως όμως, φρόντισε και τα παιδιά του να ακολουθήσουν τον αθλητικό δρόμο.

Ο Πασχάλης Συριτούδης είναι πατέρας τριών αγοριών, του Κώστα, του Χρήστου και του Άγγελου. Όλοι σπούδασαν με τον πρώτο να τελειώνει το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (φωτογραφία όλης της οικογένειας από την ορκωμοσία του), τον δεύτερο στο Πολυτεχνείο Ξάνθης και τον τρίτο Φυσικοθεραπεία.

Οι δύο τους μάλιστα παίζουν ποδόσφαιρο – στη θέση μάλιστα του τερματοφύλακα.