Παρουσιάστηκε ο Φατίχ Τερίμ από τον Γιάννη Παπαδημητρίου στον Παναθηναϊκό: «Μεγάλη επιθυμία η κατάκτηση του πρωταθλήματος»

Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ωνάση, στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκε επίσημα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σήμερα Παρασκευή (29/12) ο νέος προπονητής της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, αναφέροντας πως η θέλησή του είναι να πάρει το «τριφύλλι» το πρωτάθλημα.

Με φόντο μια φωτογραφία του σε πράσινο χρώμα που ανέφερε «Fatih Terim is Green», δηλαδή, «ο Φατίχ Τερίμ είναι “πράσινος”», ο Παναθηναϊκός καλωσόρισε στην οικογένειά του τον 70χρονο Τούρκο τεχνικό που πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα του, ανάμεσα σε αυτές οκτώ πρωταθλήματα κι ένα Europa League με τη Γαλατασαράι, ενώ οδήγησε την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του EURO 2008. Εκτός της πατρίδας του εργάστηκε δύο φορές στην Ιταλία, αναλαμβάνοντας τις Μίλαν και Φιορεντίνα.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο τεχνικός διευθυντής Γιάννης Παπαδημητρίου που είπε: «Ευχαριστώ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ήταν δυόμιση χρόνια στην ομάδα και καλωσορίζω τον Τερίμ. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Καλή επιτυχία του εύχομαι».

Κι έπειτα άρχισε να μιλάει ο Φατίχ Τερίμ. Πρώτα επιχείρησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου στα ιταλικά, αλλά γρήγορα άλλαξε και μίλησε στα τουρκικά. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Ξέρω ότι ήρθα σε μεγάλη ομάδα. Όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, είμαι ευχαριστημένος που είμαι στην Αθήνα. Κάναμε μια συνάντηση με τον κύριο Αλαφούζο στην Κωνσταντινούπολη, πολύ σύντομη για να πάμε καλύτερα την ομάδα ως μια μεγάλη οικογένεια. Για να γράψουμε μια καινούργια ιστορία και να προχωρήσουμε τον στόχο μας», τόνισε.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς «που μου άφησε μια πολύ καλή ομάδα. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, του εύχομαι τα καλύτερα» και ανέφερε πως «το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό θα είναι να μπορέσουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα», ενώ υπογράμμισε πως η επιθυμία του είναι να ακούσει και πάλι τον ύμνο του Champions League στο γήπεδο του «τριφυλλιού».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του. «Ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία, δεν είναι και το πιο εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που παίζουμε. Θα δούμε τι θα καταφέρουμε. Πολύ σύντομα έχουμε αγώνα. Έχω μια φιλοσοφία: Όταν είσαι σε μεγάλη ομάδα, έχεις ως στόχο κάθε Κύπελλο. Μπορεί να κερδίσουμε ή να χάσουμε, αλλά στόχος μας είναι όλα τα Κύπελλα. Το συντομότερο θα περάσω τη δική μου φιλοσοφία στην ομάδα. Με πιο γρήγορο ρυθμό, πίεση και μεγαλύτερη κατοχή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου και θα προσπαθήσω να τη διδάξω».

Κι όσο για το στιλ παιχνιδιού της ομάδας του, επεσήμανε: «Δε θέλω να αφήσω καμία ομάδα να παίξει στο δικό μας γήπεδο. Είμαστε ο Παναθηναϊκός. Θα χρειαστούμε χρόνο. Θα πρέπει να παίξουμε πιο κοντά, να μην τους αφήνουμε χώρο. Μπορώ να το εξηγήσω εύκολα στους παίκτες. Δε θεωρώ σωστό να χάσουμε την μπάλα και να γυρνάμε πίσω. Δεν το θεωρώ σωστό. Θεωρώ ότι όταν χάσαμε την μπάλα πρέπει να πιέσουμε. Αυτή τη φιλοσοφία την είχα παντού. Και στη Γαλατά και στη Μίλαν, σε κάθε ομάδα. Το μοναδικό πρόβλημα εδώ μπορεί να είναι το κενό που θα υπάρξει τις ημέρες που δε θα έχουμε αγώνα μεσοβδόμαδα, να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις. Θέλω να τους δω όλους και τους νέους».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μεταγραφών – ανάμεσά τους και ο Τάσος Μπακασέτας – ο Φατίχ Τερίμ τόνισε: «Από 1η Ιανουαρίου ξεκινούν οι μεταγραφές. Με τον τεχνικό διευθυντή συζητάμε αυτά τα θέματα. Αν θα υπάρχει κάτι που ενδιαφερόμαστε είναι καλύτερο να το ακούσετε από εμάς. Κάνουμε συζητήσεις, δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Πριν γνωρίσω την ομάδα μου δεν θέλω να κάνω μεταγραφή. Τους εμπιστεύομαι. Έχουν περάσει τρεις μέρες. Όλες τις πληροφορίες τις παίρνω από τον κύριο Γιάννη. Να μην ανησυχεί κανείς αν δούμε ότι χρειαζόμαστε έναν παίκτη. Έχουμε δύο στόπερ τραυματίες. Έχει συμβεί να βάλω τους παίκτες σε άλλες θέσεις. Αν δούμε ότι έχουμε ανάγκη τότε θα δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει χώρα στη μεταγραφή. Είτε από Τουρκία είτε από άλλη χώρα θα το προχωρήσουμε. Ο Μπελάντα είναι πολύ σημαντικός παίκτης, αλλά από όσο ξέρω θα πάει στο Κατάρ. Για πρώτη φάση θέλουμε να δούμε την ομάδα μας, να δω ποιους θέλω να κρατήσω και μετά θα προχωρήσουμε».

Μιλώντας για το αν η εμπειρία του σε συνθήκες πρωταθλητισμού θα αποτελέσει δυνατό «χαρτί» για τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια της Stoiximan Super League, ο Φατίχ Τερίμ δήλωσε: «Έχω εμπειρία στον πρωταθλητισμό. Δεν θα είναι εύκολο. Ήρθα εδώ για μεγάλες προκλήσεις, για να γράψω ιστορία. Έχουμε πολύ καλή ομάδα στη διοίκηση, έχουμε το ίδιο σκεπτικό, όπως και ο πρόεδρος. Αν θες να είσαι νικητής, πρέπει να σκέφτεσαι σαν νικητής. Θέλω πάρα πολύ να πάρω το πρωτάθλημα. Αύριο το βράδυ θα κάνουμε ένα μίτινγκ να συναντηθούμε μαζί. Η ομάδα είναι μεγάλη οικογένεια. Για να το πάρουμε τη χρειαζόμαστε τη μεγάλη οικογένεια. Γνωρίζω τι λείπει από τους οπαδούς μας. Θα δουλέψουμε σκληρά, θα δούμε τι χρειάζεται για να το φτιάξουμε γρήγορα. Μέσα στον καιρό θα τη δείτε αυτή την αλλαγή. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα είδα ότι οι παίκτες θέλουν να πάρουν το πρωτάθλημα. Στην Τουρκία σχεδόν δεν υπάρχει χρονιά που δεν έχω πάρει πρωτάθλημα. Όσες φορές και να το πάρει κανείς, πάντα έχει δείψα για να το κάνει ξανά. Ξέρω τι θέλουν οι οπαδοί μας, έχω την ίδια θέληση. Ο πρόεδρος μας το εξήγησε πολύ καλά».

Παρακάτω απάντησε σχετικά με το δύσκολο πρόγραμμα που περιμένει τον Παναθηναϊκό μέσα στον Ιανουάριο και το αν αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο να καθοδηγήσει μια ομάδα σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνωρίζει. «Ξέρω πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Το γνωρίζω αρκετό καιρό, το ακολουθώ, όπως και τις άλλες ομάδες. Σέβομαι τους αντίπαλους. Τέσσερις ομάδες το διεκδικούν. Το μεγαλύτερο που έχει καταφέρει μια ομάδα στην Ευρώπη είμαστε εμείς και θέλουμε να γυρίσουμε εκεί. Το σύστημα των playoffs είναι ανάμεσα σε έξι ομάδες, αλλά κυρίως παίζεται ανάμεσα σε τέσσερις. Είναι πολύ σημαντικό. Έχει συμβεί να έχουμε πλεονέκτημα και να το χάσουμε. Σεβόμαστε τους αντιπάλους. Γνωρίζω και σέβομαι τους προπονητές. Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και θα το αποδείξει στους αγώνες. Δε φοβόμαστε καμία ομάδα και προτεραιότητα θα είναι να παίζουμε καλά. Άσχετως των αποτελεσμάτων θα προσπαθούμε να παίζουμε καλά. Θα γίνουμε μια ομάδα που δεν τα παρατάει», είπε.

«Έχω πάρει πάνω από 30 τίτλους στην καριέρα μου. Συζήτησα με τον κύριο Αλαφούζο, όταν βρεθήκαμε μου είπε για την ομάδα, μου εξήγησε τι περιμένει από μένα, τι θέλει από την ομάδα και τους στόχους. Με τον πρόεδρο από την πρώτη στιγμή είχαμε χημεία και σεβασμό και από την πρώτη συνάντηση μέχρι τώρα δεν με άφησαν μόνο μου ούτε μια στιγμή. Όπως είπα και στο ντοκιμαντέρ ήρθα για να γράψω μια ιστορία. Είχα πολλές προτάσεις κυρίως από την άλλη πλευρά της θάλασσας. Δεν τις δέχθηκα. Με τον πρόεδρο όταν συζήτησα, δέχθηκα τον σεβασμό και όλοι μαζί σαν μια οικογένεια θα προσπαθήσουμε να πάμε όλοι μαζί πιο μπροστά», τόνισε σχετικά με την επιλογή του να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποτελεί πρόκληση να διαδεχθεί έναν προπονητή που αγαπάει ο κόσμος της ομάδας πολύ, όπως είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σημείωσε: «Είναι σημαντική η αγάπη των οπαδών. Δε θα περίμενα κάτι διαφορετικό από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, για έναν προπονητή που τους έδωσε τόσα, να τον σέβονται και να τον αγαπούν τόσο. Το σέβομαι πολύ και αυτό έπρεπε να γίνει. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα με την εθνική Τουρκίας και με τη Γαλατασαράι. Αγαπώ πολύ αυτή τη χώρα. Έρχομαι αρκετά το καλοκαίρι. Είναι μια πρόκληση για μένα ναι. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε την ιστορία όπως έχει γίνει. Έχουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα 14 χρόνια. Το ίδιο είχε γίνει με τη Γαλατά όταν είχα πάει. Τώρα τους περάσαμε όλους. Είναι μεγάλο διάστημα τα 14 χρόνια. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ την αγάπη και τον σεβασμό που δείξατε σε εμένα. Το σημαντικό είναι να κοιτάμε το αποτέλεσμα, τι έχουμε καταφέρει. Εγώ βέβαια είμαι εδώ για να πάρω το πρωτάθλημα, αλλά αυτό που έδειξαν οι οπαδοί για τον κύριο Ιβάν είναι πολύ ωραίο. Μου άρεσε το κλίμα που υπήρχε στον αγώνα μπάσκετ, θα πηγαίνω πιο συχνά».

Για το πώς θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα, ο Φατίχ Τερίμ, υπογράμμισε: «Ο χρόνος είναι αντίπαλός μας. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Πάντα μιλάω με τους παίκτες, βλέπω τους παλιούς αγώνες και από την άλλη ασχολούμαστε με τους τραυματίες, ενώ συνεχίζονται και οι προπνοήσεις. Φεύγω πάντα πολύ αργά για το ξενοδοχείο και έρχομαι νωρίς στο προπονητικό κέντρο. Έχουμε ένα ωραίο κλίμα. Στις 3 έχουμε αγώνα, τέσσερις μέρες μετά πάλι αγώνα. Γνωριζόμαστε, μαθαίνουμε τα ονόματα όλων. Με κάποιους από αυτούς μιλάμε προσωπικά. Την Τετάρτη θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Περιμένω μια τεράστια αλλαγή, αλλά και πως θα είναι η ομάδα την Τετάρτη. Σε τέτοιες αλλαγές αντιδρούν πιο γρήγορα οι ποδοσφαιριστές. Είναι επαγγελματίες, πρέπει να δουλέψουν και να κερδίσουν. Από αύριο και μετά θα δείχνουμε πιο αναλυτικά στους παίκτες πως θέλουμε να παίξουμε. Από πριν θα κοιτάμε ποια θέλουμε να βλέπουμε και ποια δεν θέλουμε. Δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο. Ήρθε και η οικογένειά μου και εγώ τρέχω με την ομάδα. Πιστεύω οι παίκτες με γνωρίζουν κάθε μέρα και καλύτερα. Είναι δύσκολη δουλειά. Δεν έχω σκεφτεί κάτι άσχημο για κανέναν ποδοσφαιριστή. Αν δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους τους το λέω κατευθείαν μπροστά τους».

Σχετικά με την απόφασή του να μην πηγαίνει η ομάδα σε ξενοδοχείο πριν από τους εντός έδρας αγώνες, ανέφερε: «Προτιμώ να παίζουν με τα παιδιά τους, να είναι στην οικογένειά τους και να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι, τους εμπιστεύομαι. Αν δω κάτι διαφορετικό θα κάνω αυτό που πρέπει. Τη μέρα του αγώνα είμαστε μαζί από το μεσημέρι και μετά. Περίπου 6-7 χρόνια το κάνω αυτό και είδα θετικά αποτελέσματα».