Γιατί η απόφαση της Εφέσεων για το Πανθρακικός – Εθνικός θα κρίνει τι θα γίνει και στο διακοπέν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Οριστική είναι η διακοπή του μεγάλου ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδα που έσκασε δίπλα του ενώ ζεσταινόταν, λίγα λεπτά μετά το γκολ της ισοφάρισης του Μαντί Καμαρά στο 48ο λεπτό.

Οι Πειραιώτες «απάντησαν» με τον Αφρικανό μέσο στο γκολ του Βαγιαννίδη από το 28΄, ωστόσο, μία κροτίδα που έσκασε δίπλα στον Χουάνκαρ την ώρα που ο ισπανός αριστερός μπακ του τριφυλλιού με άλλους συμπαίκτες του έκαναν ζέσταμα, οδήγησε στην οριστική διακοπή του ντέρμπι, για την τύχη του οποίου θ΄ αποφασίσουν πλέον τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Ο Χουάνκαρ δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς, ωστόσο, ήταν αρκετά ζαλισμένος και διακομίστηκε με φορείο εκτός γηπέδου. Οι «πράσινοι» αποχώρησαν για τ΄ αποδυτήρια, με τον Ιταλό διαιτητή Μαρέσκα και τους συνεργάτες του ν΄ ακολουθούν, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ολυμπιακού που παρέμειναν στον αγωνιστικό χώρο.

Λίγο αργότερα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και ο ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους παίκτες της ομάδας, αλλά και κάποιους συνεργάτες του. Για περίπου 25 λεπτά με μισή ώρα παρέμειναν στο γήπεδο οι «ερυθρόλευκοι», πριν κατευθυνθούν και αυτοί στ΄ αποδυτήρια, όπου συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ματς.

Σύμφωνα με το κανάλι της Cosmote, που μετέδιδε το ντέρμπι, ο Ολυμπιακός εημέρωσε ότι ο διαιτητής έκανε γνωστό «πως δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του και θα έπρεπε να συνεχιστεί το ματς» κι ότι «αν ο Παναθηναϊκός επιμένει να μην βγει ξανά στον αγωνιστικό χώρο αυτό είναι δικό του θέμα».

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θέλει να εφαρμοστεί ο κανονισμός, που λέει ότι πρέπει να υπάρξει μηδενισμός και αφαίρεση ενός βαθμού, αλλά και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για επόμενα παιχνίδια στην υπαίτια ομάδα, εν προκειμένω στους «ερυθρόλευκους», μαζί με την κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3.

Στις 9.43 βγηκαν έξω οι παίκτες του Ολυμπιακού, με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως ο διαιτητής έδωσε εντολή για να συνεχιστεί το ματς. Την ίδια ώρα πάντως οι διαβουλεύσεις εντός των αποδυτηρίων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την ώρα από τα αποδυτήρια του Γ. Καραϊσκάκης, ο Χουάνκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει, λόγω της κροτίδας που δέχθηκε. Για το λόγο αυτό μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός του αγώνα, όπως τονίζεται από την πλευρά του Παναθηναϊκού, άλλαξε την αρχική του γνωμάτευση που ανέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί και πλέον αναφέρει ότι ο Χουάνκαρ είναι καλύτερα. Όπως επισημαίνει επίσης η πλευρά των πράσινων, ο Παναθηναϊκός ζητάει εγγράφως τη γνωματευση από τον γιατρό του αγώνα, ώστε να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Τα πάντα, πλέον, θα κριθούν από τα αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της Super League, ενώ αναμένεται με αγωνία και από τις δύο ομάδες τι θα γραφτεί στο φύλλο αγώνα σχετικά με την οριστική διακοπή του ντέρμπι.

Πάντως, πυξίδα για την όποια απόφαση θα αποτελέσει πιθανότατα η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και η απόφαση που θα λάβει για τον αγωνα Πανθρακικός – Εθνικός για το Κυπελλο Ελλάδος. Ως γνωστόν και αυτος ο αγωνας ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μετά τα επειόδια που έγιναν.

Τότε είχε τραυματιστεί παίκτης του Εθνικού από χτύπημα παράγοντα του Πανθρακικού, χωρίς ωστόσο ο διαιτητής να δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί οριστικά το παιχνίδι. Ως γνωστόν όμως οι παίκτες του Εθνικού αρνηθηκαν να κατέβουν στο γηπεδο για την συνέχιση του αγωνα και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Ο Εθνικός υποστηριξε ότι το ματς διεκόπη με υπαιτιότητα του Πανθρακικού. Οτι ακριβώς ζητά και ο Παναθηναϊκός για την διακοπή του ματς με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο ο Πανθρακικός υποστήριξε ότι ο διαιτητής είχε την πρόθεση να συνεχιστεί ο αγωνας και το γεγονός ότι αυτός δεν συνεχίστηκε οφείλεται σε άρνηση του Εθνικού. Αυτό δηλαδή που ζητάει και ο Ολυμπιακός αυτήν την στιγμη, για την διακοπή με τον Παναθηναϊκό.

Το ματς Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός θα κριθεί στο Μονομελές Πειθαρχικό Δικαιοδοτικό Όργανο της Super League. Εκείνο του Πανθρακικού με τον Εθνικό κρίθηκε ήδη από την Πειθαρχική της ΕΠΟ, η οποία δικαίωσε τον Εθνικό κατακυρώνοντας το ματς 3-0 σε βάρος του Πανθρακικού, από τον οποίο επίσης υπήρξε αφαίρεση ενός βαθμού, τιμωρία έδρας για 4 αγωνιστικές και χρηματικό πρόστιμο. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η απόφαση των ποινών για τον Ολυμπιακό, αν κριθεί ότι είναι υπαίτιος για την ορισστική διακοπή.

Ως γνωστόν στην απόφαση για το Πανθρακικός-Εθνικός κατατέθηκε ένσταση από τον Πανθρακικό και η υπόθεση οδηγείται στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, εκεί όπου δεδομένα θα οδηγηθεί και το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός μετά την συζήτηση και απόφαση στο Πειθαρχικό της Λίγκας. Εκει ο Πανθρακικός πηγαίνει με το επιχείρημα ότι ο διαιτητής δεν διέκοψε το ματς με υπαιτιότητα των Κομοτηναίων, ήταν απόφαση του Εθνικού να μην κατέβει για να συνεχιστεί το ματς και πρέπει εκείνος να τιωρηθεί για την οριστική διακοπή.

Ουσιαστικά η επιχειρηματολογία του Πανθρακικού προσιδιάζει με αυτήν του Ολυμπιακού στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Αν κριθεί από τον αθλητικο δικαστη της Λιγκας ότι κακώς δεν κατέβηκε ο Παναθηναϊκός να συνεχιστεί το ματς, αφου ο διαιτητής δεν δήλωσε κάτι τέτοιο, τότε θα χάσει αυτός με 3-0 στα χαρτιά και θα του αφαιρεθούν πέντε βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα και πέντε από το επόμενο. Αυτήν την τιμωρια ζητάει και ο Πανθρακικός σε βάρος του Εθνικού, διεκδικώντας την συνέχιση της παρουσίας του στον θεσμό του Κυπέλλου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο το Πανθρακικός – Εθνικός όσο και το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός σε τελικη ανάλυση θα κριθουν από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Εκει όπου ήδη έχει οδηγηθεί η υπόθεση του ματς του ΔΑΚ Κομοτηνής και με σχεδόν βεβαιότητα θα οδηγηθεί και το ντέρμπι αιωνίων. Αν η Εφέσεων επικυρώσει την απόφαση της Πειθαρχικής της ΕΠΟ κατά του Πανθρακικού, θα είναι και πρόκριμα υπέρ του Παναθηναϊκού και σε βάρος του Ολυμπιακού. Αν η Εφέσεων την ανατρέψει βασιζόμενος στην αρχικη απόφαση του διαιτητή να συνεχίσει το ματς, τότε κινδυνεύουν με βαριά καμπάνα Εθνικός και Παναθηναϊκός, ενώ θα πάρουν νίκες στα χαρτιά Πανθρακικός και Ολυμπιακός.

Κοινώς, η διακοπή στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκος έδωσε ουσιαστικά νεο ενδιαφέρον και στην επικειμενη συζήτηση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την τύχη του ματς Πανθρακικός – Εθνικός. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει μπουσουλα και για το Ολυμπιακος – Παναθηναϊκος, καθως σε τελική ανάλυση η Εφέσεων θα ειναι εκεινη που θα πάρει την τελεσίδικη απόφαση…