Μεγάλο ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» για τη μάχη των ανθρώπων του Πανθρακικού με τις φλόγες! Μιλούν Αντωνιάδης, Κασκαντάμης, Βάσκος και ο κόουτς Αποστολίδης

H Δευτέρα για τους παίκτες του Πανθρακικού είναι ημέρα ξεκούρασης, καθώς είναι η μόνη μέρα που δεν έχουν προπόνηση. Η προετοιμασία τους έχει αρχίσει από τα τέλη Ιουλίου (η ομάδα συμμετέχει και στο κύπελλο Ελλάδας) με πρώτο αγώνα την ερχόμενη Κυριακή κόντρα στον Μέγα Αλέξανδρο Αγίας Μαρίνας.

Ωστόσο η 21η Αυγούστου δεν θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες Δευτέρες για τους παίκτες, που έβλεπαν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη να θεριεύει ώρα με την ώρα. 

Ο Βασίλης Αντωνιάδης, το δεξί εξτρέμ της ομάδας, δεν χάνει χρόνο. Τηλεφωνεί στους συμπαίκτες του για να τους εκφράσει την πρόθεσή του να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς. Ο ίδιος λαμβάνει θετική απάντηση από έντεκα ακόμη άτομα. Το επόμενο βήμα ήταν να ενημερώσει τον προπονητή της ομάδας. 

«Την ώρα που μου είπαν πως ήθελαν και εκείνοι να βοηθήσουν, εγώ ήμουν ήδη στο ενεργό μέτωπο της φωτιάς, ενώ προηγουμένως είχα προμηθευτεί μπουκαλάκια με νερό από το προπονητικό κέντρο. Τους απάντησα να προσέχουν και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής», περιγράφει ο Ξανθιώτης προπονητής του Πανθρακικού Γιάννης Αποστολίδης στην «Καθημερινη» που αποφάσισε να κάνει βασικό της θέμα την Πέμπτη την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων της ομάδας της Κομοτηνής στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Καθώς όμως οι παίκτες δεν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι ξανά με την πύρινη λαίλαπα, κανείς δεν φανταζόταν ότι η κατάσταση θα ήταν πιο ζόρικη.  «Όταν φτάσαμε εκεί δεν είχαμε συνειδητοποιήσει την έκταση και την ένταση της φωτιάς. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι περισσότεροι πήγαμε με βερμούδες και κοντομάνικα μπλουζάκια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να νιώθουμε τα πόδια μας να καίγονται, ενώ τα μάτια μας δάκρυζαν συνεχώς. Ευτυχώς είχαμε προμηθευτεί μάσκες», εξηγεί ο Αντωνιάδης. 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι ίδιοι δεν έχασαν δευτερόλεπτο. «Οι πυροσβέστες μάς είπαν να τους βοηθήσουμε με τις μάνικες και αμέσως υπακούσαμε στις υποδείξεις τους. Για εμάς αυτοί ήταν οι “προπονητές” μας εκείνη την ώρα. Στόχος μας ήταν να μεταφέρουμε γρήγορα τις μάνικες, ώστε εκείνοι να προχωρήσουν στην κατάσβεση χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς, με την αμέριστη βοήθεια και των υπόλοιπων εθελοντών, η φωτιά στο σημείο που βρισκόμασταν περιορίστηκε άμεσα», αναφέρει στην «Καθημερινή ο τερματοφύλακας της ομάδας, Γιώργος Κασκαντάμης, επισημαίνοντας πως το σκηνικό ήταν απόκοσμο και συνάμα θλιβερό. 

«Εκείνη την ώρα προπονητές μας ήταν οι πυροσβέστες»-2
«Οι πυροσβέστες μας είπαν να τους βοηθήσουμε με τις μάνικες και αμέσως υπακούσαμε στις υποδείξεις τους. Για εμάς αυτοί ήταν οι “προπονητές” μας εκείνη την ώρα. Ευτυχώς με την αμέριστη βοήθεια και των υπόλοιπων εθελοντών η φωτιά περιορίστηκε άμεσα». Φωτογραφία: Panthrakikos FC

Σχολιάζοντας το γεγονός πως πολλοί έσπευσαν να τους δώσουν συγχαρητήρια δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας επισημαίνουν πως θα έκαναν το ίδιο ακόμη και αν δεν ήταν γνωστοί κι αγαπητοί στην τοπική τους κοινότητα. 

«Σκοπός είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου όταν εκείνος σε χρειάζεται. Εμείς είμαστε αθλητές, αλλά αθλητή δεν σε κάνει η φανέλα ή τα αθλητικά σου παπούτσια, αθλητή σε κάνει η αλληλεγγύη. Τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη όλοι μας ήμασταν στη φωτιά και δεν σκεφτόμασταν τίποτα άλλο παρά να γλιτώσουμε τον φυσικό πλούτο και τις περιουσίες αυτού του τόπου», αναφέρει ο Κασκαντάμης. 

«Εκείνη την ώρα προπονητές μας ήταν οι πυροσβέστες»-3
«Ο εθελοντισμός δεν πρέπει απαραίτητα να διαφημίζεται, καθώς πολλές φορές καλές πράξεις δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας».

Ο σέντερ φορ του Πανθρακικού, Χρήστος Βάσκος, θεωρεί πως ο εθελοντισμός θα έπρεπε να εισχωρήσει περισσότερο στον αθλητισμό, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. 

«Πλέον βλέπουμε πολλούς αθλητές να κυριεύονται από το χρήμα και να κατευθύνονται από αυτό. Ακόμη και μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου “μεταναστεύουν” σε χώρες που δεν έχουν καμία παράδοση και ιστορία με το ποδόσφαιρο εξαιτίας του χρήματος. Νιώθω πως ο εθελοντισμός πρέπει να μπει περισσότερο σε πρώτο πλάνο στους αθλητικούς συλλόγους», τονίζει ο ίδιος. 

Από την πλευρά του ο προπονητής Γιάννης Αποστολίδης πιστεύει πως ο εθελοντισμός δεν θα πρέπει απαραίτητα να «διαφημίζεται», καθώς υπάρχουν και πολλές καλές πράξεις που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. «Ελπίζω πάντως, με αυτή μας την πράξη να κινητοποιήσαμε κι άλλες ομάδες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μία αθλητική ομάδα δεν είναι απλώς μία σύναξη ανθρώπων, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό η ομάδα πρέπει να στηρίζει τον κόσμο και να μην γίνεται μόνο το αντίθετο», επισημαίνει. 

Άλλωστε, οι παίκτες του Πανθρακικού είναι σίγουροι πως ο κόσμος θα τους στηρίξει έμπρακτα από την ερχόμενη Κυριακή κιόλας, στο πρώτο τους παιχνίδι για το Κύπελλο Ελλάδας. Οι ίδιοι εκφράζουν την ελπίδα οι φωτιές στην Αλεξανδρούπολη αλλά και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχουν σβήσει μέχρι τότε. 

«Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς αυτό της Κυριακής. Στόχος μας και θέλησή μας είναι να κερδίσουμε, ώστε να αφιερώσουμε τη νίκη μας σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Εγώ και οι παίκτες του Πανθρακικού θα βάλουμε τα δυνατά μας», καταλήγει ο προπονητής, κ. Αποστολίδης. 

«Εκείνη την ώρα προπονητές μας ήταν οι πυροσβέστες»-4
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μία αθλητική ομάδα δεν είναι απλώς μία σύναξη ανθρώπων, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας». Φωτογραφία: Panthrakikos FC