Στο «σφυρί» για 9,25 εκατ. δολάρια πολυτελής έπαυλη με πισίνα και γήπεδο τένις του πιο στενού συνεργάτη του Μπιλ Πάπας στη Μελβούρνη

Υποψήφιοι αγοραστές έχουν κάνει «μερικές προσφορές» για το πολυτελές σπίτι του Βινς Τεσοριέρο στη Μελβούρνη, του επιχειρηματικού συνεργάτη του φερόμενου ως απατεώνα Μπιλ Πάπας, μετά από μια εκστρατεία πώλησης ενυπόθηκου δανειστή ζητώντας 9,25 εκατομμύρια δολάρια για την κατοικία στο Χάουθορν που εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα».

Με τα λόγια αυτά στην πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ της Australian Financial Review, η έγκυρη οικονομική επιθεώρηση της Αυστραλίας μεταδίδει τις τελευταίες πληροφορίες από το περίφημο υπό δικαστική ακόμα διερεύνηση σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη Μπιλ Πάπας.

Οι μεσίτες επιβεβαίωσαν ότι εξέπνευσε η χρονική προθεσμία για κατάθεση προσφορών εξαγοράς της πολυτελούς κατοικόες του Τεσοριέρο, επί της οδού Berkeley 64-66, στο οποίο εκτός από το τετραώροφο κτήριο υπάρχει και γήπεδο τένις 1.261 τετραγωνικών μέτρων, προσθέτοντας ότι υπήρξαν προσφορές για την αγορά του και μάλιστα καλές, αλλά χωρίς να αποκαλύψουν ονόματα.

Η συγκεκριμένη έπαυλη βγήκε στο σφυρί με την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου να ανέρχεται στα 9,25 εκατομμύρια δολάρια. Για την ώρα ο Τεσοριερο παραμένει κύριος στο σπίτι που αγοράστηκε τον Μάιο του 2020 για 7,95 εκατομμύρια δολάρια και το οποίο πλέον βγήκε σε πλειστηριασμό από τον άγνωστο πρώτο κάτοχο υποθήκης του ακινήτου.

Ωστόσο, οι τραπεζες Westpac της Αυστραλίας και Sumitomo Mitsui Banking της Ιαπωνίας, που ισχυρίζονται ότι η αγορά του συγκεκριμένου οικίσματος έγινε με κεφάλαια που τους αφαιρέθηκαν με δόλιο τρόπο εξαιτίας του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Πάπας, διεκδικούν το δικαίωμά τους σε οποιαδήποτε υπεραξία μετά την πληρωμή της αξίας της υποθήκης.

Οι δύο τράπεζες, μαζί με τη γαλλική Societe Generale, επιδιώκουν να ανακτήσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια που ισχυρίζονται ότι ο Μπιλ Πάπας και η εταιρεία του Forum Finance αποκτήθηκαν με δόλο στο πλαίσιο ενός σχεδίου στο οποίο συνήψαν πλαστά συμβόλαια μίσθωσης εξοπλισμού με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και απέσυραν κεφάλαια που ξόδεψαν σε πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα και περιουσία.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση λένε ότι οι τράπεζες, εάν επιτύχουν στην απαίτησή τους, είναι πιθανό να ανακτήσουν λιγότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια. Στην δίκη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου που διεξήχθη τον Φεβρουάριο αλλά ακόμα δεν έχει εκδώσει απόφαση, η Westpac κατηγόρησε τον Τεσοριέρο ότι ήταν μέρος της υποτιθέμενης συνωμοσίας.

Ο ίδιος στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι επινόησε ή γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με την υποτιθέμενη απάτη και υπερασπίστηκε με τους δικηγόρυς του αυτόν τον ισχυρισμό. Αντίθετα, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υποτιθέμενης απάτης Μπιλ Πάπας, ο οποίος διέφυγε από την Αυστραλία για την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021, δεν συμμετείχε στην υπόθεση ενώπιον του ομοσπονδιακού πολιτικού δικαστηρίου.

Σε ένορκη κατάθεση που κατατέθηκε στη δικαστική διαδικασία τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Τεσοριέρο είπε ότι η οικογένειά του χρηματοδοτούσε τα έξοδα διαβίωσής του καθώς μια εντολή δέσμευσης περιόριζε τις δαπάνες του στα 5.000 δολάρια την εβδομάδα. Το μηνιαίο κόστος του ήταν 19.750 δολάρια επιπλέον των 58.600 δολαρίων που πλήρωνε μηνιαίως ως κεφάλαιο και τόκους για την έπαυλη της οδού Μπέρκλεϋ που βγήκε στο σφυρί.

Το ακίνητο, στην περίφημη περιοχή Scotch Hill του Hawthorn, είναι ένα από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να διεκδικηθούν από τις τράπεζες κατά τη διαδικασία ανάκτησης. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι εκκαθαριστές της Forum Finance πούλησαν το σπίτι του Μπιλ Πάπας στην περιοχή Rozelle στο Σίδνεϊ για 4,45 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, πούλησαν την έπαυλή του με επτά υπνοδωμάτια στην οδό Bulkara 6 στο Wagstaffe στην Central Coast NSW για 16,2 εκατομμύρια δολάρια. τέσσερις μήνες αργότερα πούλησαν το γειτονικό ακίνητο που είχε επίσης στην κατοχή του, στην οδό Bulkara 5 για 8,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την απάτη φέρεται επίσης να διοχέτευσαν χρήματα σε εμπορικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρτοφυλακίου πρατηρίων βενζίνης στην περιφερειακή Βικτώρια, ανέφερε η The Age. Μέρος των χρημάτων εκτιμάται ότι κατέληξε και στην Ελλάδα για την εξαγορά της ΠΑΕ Ξάνθη καθώς και άλλων εταιρειών του Μπιλ Πάπας, για αυτό και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρηματος κατόπιν προφανως σήματος απο τις αρχές της Αυστραλίας προχώρησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνοαυστραλου επιχειρηματία στην Ελλάδα, αναμεσα στα οποία και η ΠΑΕ Ξάνθη που αυτονόητα οδηγήθηκε στον υποβιβασμό και το σβήσιμο ουσιαστικά από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας…