Μάριμπορ 2023: Η Εθνική Εφήβων με πέντε Θρακιώτες στην αποστολή αναχώρησε για το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

Λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή της στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, η Εθνική Εφήβων έχει μπροστά της μία μεγαλύτερη πρόκληση.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή (συνολικά 67 αγόρια και κορίτσια)που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (ΕΥΟF) που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Στην αποστολή βρίσκονται πέντε Θρακιώτες και συγκεκριμένα τέσσερις αθλητές από τον Έβρο και ένας Ξανθιώτης στο τεχνικό επιτελείο. Ανδρέας Κοντοστάθης, Κυριάκος Κεσκίνης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης καθώς και οι Άγγελος-Θεόδωρος Σταθέλος, Μάριος Σταυρόπουλος από τον Έβρο Σουφλίου.

Την πεντάδα συμπληρώνει ο Ξανθιώτης στατιστικολόγος ο Παναγιώτης Τσότρας πρώην παίκτης του Ερμογένη Ξάνθης που φέτος βρίσκεται στον Ηρακλή ως βοηθός προπονητή.

Η Team Hellas αναχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (06:40) με Αρχηγό Αποστολής τον Θωμά Τόκα και τα 42 αγόρια και 25 κορίτσια θα λάβουν μέρος στην ενόργανη γυμναστική, το στίβο, το μπάσκετ 3Χ3, το τζούντο, το mountain bike, την ποδηλασία δρόμου, το skateboard, την κολύμβηση, το τένις και το βόλεϊ που θα εκπροσωπηθεί από την Εθνική Εφήβων.

Στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που διοργανώνεται από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές μετέχουν αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών και ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό των Ολυμπιακών Αγώνων για τους νέους αθλητές.

Εκτός από τα αθλήματα που συμμετέχει η Ελλάδα, στο EYOF της Σλοβενίας θα γίνουν ακόμα αγώνες χάντμπολ, ενώ είναι η πρώτη φορά που στη διοργάνωση γίνονται το skateboard, το mountain bike και το μπάσκετ 3Χ3. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 3600 αθλητές από 48 χώρες της Ευρώπης.

Στο Μάριμπορ θα βρεθεί και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, με την ιδιότητα του προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Στο τουρνουά βόλεϊ των αγοριών συμμετέχουν συνολικά 8 ομάδες που έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους με την Ελλάδα να είναι στον ίδιο όμιλο μαζί με τις Σλοβενία, Ιταλία, Βέλγιο και στον άλλο όμιλο είναι οι Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Τσεχία.

Η αποστολή της Εθνικής:

Γεράσιμος Τζάρας (ΑΟ Πρεβέζης)
Ευάγγελος Ρούσος (ΑΟ Πρεβέζης)
Ανδρέας Κοντοστάθης (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης)
Κυριάκος Κεσκίνης (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης)
Αλέξανδρος Νανόπουλος (ΑΟΝΣ Μίλων)
Χαράλαμπος Παξιμαδάκης (ΑΣ BV Αργώ Βόλου)
Σπυρίδων Γεροδήμος (ΑΣ Γιάννενα)
Άγγελος-Θεόδωρος Σταθέλος (ΑΣΑ Έβρος Σουφλίου)
Μάριος Σταυρόπουλος (ΑΣΑ Έβρος Σουφλίου)
Πέτρος Πηλίτσης (ΕΑ Λαρίσης)
Άγγελος Χαλίλης (ΑΕΚ Αθηνών)
Έκτορας-Γεώργιος Καμαρινόπουλος-Φλουτούρε (ΑΕΚ Αθηνών)

Βοηθός του Κώστα Λιώση είναι ο Στέλιος Κουτουνίδης, στατιστικολόγος ο Παναγιώτης Τσότρας, φυσιοθεραπευτής ο Κώστας Τασσόπουλος και αρχηγός αποστολής είναι ο Τάκης Καβαλλιεράκης.

Το πρόγραμμα της Εθνικής
Δευτέρα 24/7
19:00, Σλοβενία-Ελλάδα

Τρίτη 25/7
13:00, Ιταλία-Ελλάδα

Τετάρτη 26/7
13:00, Βέλγιο-Ελλάδα
*Οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στα ημιτελικά και οι άλλες δύο θα αγωνιστούν για τις θέσεις 5-8.

Κώστας Λιώσης: «Στόχος οι δύο πρώτες θέσεις του ομίλου»
Η Εθνική θα ταξιδέψει στο Μάριμπορ χωρίς 2 από τους αθλητές που ήταν στο Βαλκανικό, καθώς λόγω των κανονισμών οι αποστολές αποτελούνται από 12 αθλητές με τους Νίκο Δοροβάτα, Στέφανο Ξεροβάσιλα να μένουν εκτός.

«Δυστυχώς οι κανονισμοί της διοργάνωσης δεν μας επέτρεψαν να βρεθεί όλη η ομάδα στο Μάριμπορ κι είναι κρίμα γιατί ο Νίκος κι ο Στέφανος είναι μαζί μας από την αρχή της προσπάθειας», τονισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Λιώσης ο οποίος αρχικά έκανε και τον απολογισμό της παρουσίας μας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα (όπου κι ο ίδιος πήρε το βάπτισμα του πυρός στον πάγκο της Εθνικής).

«Ο απολογισμός είναι συνάρτηση της συνολικής αγωνιστικής-προπονητικής, αλλά κυρίως εκπαιδευτικής χρονιάς που είχαν οι αθλητές. Μιλάμε για παιδιά που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες και μοιραία από ένα σημείο και μετά το βάρος έπεσε εκεί, κάτι που δεν συμβαίνει με τους αντιπάλους μας. Αυτό όμως είχε επίπτωση στην κατάσταση στην οποία εμφανίστηκαν όταν ήρθαν στην Εθνική. Αντιστοίχως οι αντίπαλοι μας δείξανε, συγκριτικά με το περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ17, πολύ μεγάλη εξέλιξη.
Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε μια ηλικία όπου από παιδο-εφηβοι γίνονται άνδρες. Μπαίνουν σε άλλη… πίστα κι αυτός ο μαθητικός χρόνος δεν τα βοήθησε στην εξέλιξη τους», είπε ο κ. Λιώσης και συνέχισε:

«Κρατάμε από το Βαλκανικό, το γεγονός ότι τα παιδιά παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα και δεδομένες τις εμπειρίες που έχουν, δείξανε να ανταποκρίνονται κι νομίζω ότι αυτό θα το εισπράξουμε στο Ολυμπιακό φεστιβάλ. Πιστεύω ότι η εικόνα μας θα είναι τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της νέας ηλικίας και του αυξημένου επιπέδου ανταγωνισμού».

Όσον αφορά το στόχο της ομάδας στο Ολυμπιακό Φερστιβάλ, ο κ. Λιώσης ήταν ξεκάθαρος: «Θέλουμε να βρεθούμε στους 2 πρώτους του ομίλου μας και να είμαστε στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια της διοργάνωσης».