Την Κυριακή στον Προβατώνα τα πρώτα Μιλτσακάκεια αφιερωμένα στη μνήμη του παλαιστή και σταρ του Χόλιγουντ Στέφανου Μιλτσακάκη

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στον Προβατώνα ο Δήμος Σουφλίου διοργανώνει τα πρώτα Μιλτσακάκεια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Στέφανου Μιλτσακακη.

Ο Στέφανος Μιλτσακάκης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου, 1959 στον Προβατώνα Έβρου, όπου και τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Ξεκίνησε την πρώτη γυμνασίου στο Σουφλί, χωρίς να την τελειώσει όμως επειδή μετανάστευσε με τους γονείς του στη μακρινή Αμερική. Τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στο Ράλεϊ της Βορείου Καρολίνας και συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα αθλήματα του σχολείου. Στο τέλος τον κέρδισε η πάλη.

Ως φοιτητής, κατάφερε να έρθει πρώτος στους περιφερειακούς αγώνες και οδήγησε το κολέγιο στο οποίο φοιτούσε στους εθνικούς/παναμερικανικούς  αγώνες πάλης στους οποίους ήρθε 3ος. Το 1984 ήταν μέλος της ολυμπιακής ομάδας πάλης με πολλές πιθανότητες να πάρει διάκριση λόγω της αποχής των Ρώσων. Η ολική ρήξη χιαστών που υπέστη μία εβδομάδα πριν αναχωρήσουν για το Λος Άντζελες του στέρησε τη συμμετοχή.

Το 1989 ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο. Πήρε μέρος σε 34 συνολικά ταινίες και σήριαλ με πιο γνωστές τις ταινίες με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ ως αντίπαλο. Συγχρόνως συνέχισε με την πάλη και εκπαιδεύτηκε στο Brazilian Jiu jitsu και ΜΜΑ με τους καλύτερους στη Βραζιλία και ΗΠΑ, όπως τους φημισμένους Γκράτσιε (τον πατριάρχη και ιδρυτή του Brazilian Jiu-Jitsu) και Ρομπ Καμαν.

Το 2008 άνοιξε γυμναστήριο στο Βενις του Λος Άντζελες και το 2013, στην ίδια περιοχή, ένα καφέ. Και για τα δύο ήταν πολύ υπερήφανος. Το 2016 έπαθε ρήξη θωρακικής αορτής και εγκεφαλικό. Με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, μετά από 18 ώρες χειρουργικής επέμβασης και μόνο 20 μέρες συνολικής παραμονής στο νοσοκομείο και σε κέντρο αποκατάστασης,  επέστρεψε σπίτι και ξεκίνησε προπόνηση!!!

Όλοι μιλούσαν για θαύμα, ακόμα και ο γιατρός που τον εγχείρισε. Πριν την περιπέτεια της υγείας του, του είχε ζητηθεί από τον Βιν Ντίζελ να γράψει κάτι για το παγκράτιο με σκοπό να γίνει ταινία ή σήριαλ. Το τελείωσε και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2018 γράφτηκαν ως αρχή τα 10 πρώτα επεισόδια σε πρωτόλεια μορφή. Δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια και στις 9 Ιανουαρίου του 2019, τελείως ξαφνικά, έχασε την μοναδική πάλη της ζωής του.

Ήταν λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και των φιλοσόφων, κυρίως του Σωκράτη που θαύμαζε απεριόριστα. Άκουγε μόνο ελληνική μουσική και διάβαζε πολύ ελληνική λογοτεχνία. Αγαπημένος του συγγραφέας ο Καζαντζάκης, μέσα από τα έργα του οποίου αντλούσε το πρότυπο του «άντρα». 

Αγαπημένος του ποιητής ο Καβάφης. Παρόλο που λάτρεψε την Αμερική, δεν πήρε ποτέ την υπηκοότητα και πάντα πάλευε ως έλληνας, με την ελληνική σημαία.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
19:30 Τρισάγιο στην μνήμη του Στέφανου Μιλτσακάκη στα κοιμητήρια Προβατώνα
20:00 Έναρξη
20:05 Χαιρετισμός Δημάρχου Σουφλίου
20:10 Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος από τον Σύλλογο Ελληνικής Πολεμικής Αγωγής (εκπρόσωπος -προπονητής Μαστρονικόλας Ευστράτιος)
21:00 Προβολή βίντεο: Η ζωή του Στέφανου Μιλτσακάκη
21:15 Χαιρετισμοί από ανθρώπους που γνώρισαν τον Στέφανο Μιλτσακάκη