Πέντε ΠΑΕ της SL1 και άλλες 10 της SL2 αντιμέτωπες με υποβιβασμό λόγω εμπλοκής στο διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού

Η δικαστική έρευνα για το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού φέρνει στο φως νέα συνταρακτικά στοιχεία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.  

Όπως αποκαλύπτει η “Δίκη” του Κυριάκου Θωμαΐδη, οι νόμιμες υποκλοπές, τα ευρήματα στα κινητά και στα ψηφιακά μέσα των εμπλεκομένων, αλλά και οι μαρτυρίες, συνθέτουν το πλέον δυσώδες παζλ και “βάζουν θηλιά στο λαιμό” 5 ομάδων της SL1 και 10 της SL2! 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, πρόεδρος Εφετών, Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος αναγκάστηκε να ανασύρει 109 φακέλους της Sportradar που ο ίδιος αρχειοθέτησε!

Θεωρεί ότι τα στοιχεία της Interpol, της Eurojust, της Εισαγγελίας Αθηνών, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι αρκετά για να επανεξετάσει την πειθαρχική ευθύνη των 15 ελληνικών ομάδων που εμπλέκονται σε αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων μέσω στοιχηματικής απάτης. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο “Δικογραφίες”, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε όλα τα νέα στοιχεία από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο για να ασκήσει τον απαιτούμενο πειθαρχικό έλεγχο και να επιβάλει κυρώσεις που φτάνουν μέχρι ισόβιο αποκλεισμό στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και μέχρι υποβιβασμό στις ΠΑΕ που εκπροσωπούν.

«Όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΠΟ ισχυρίζεται δημοσίως ότι πρώτα πρέπει να περαιωθεί η ανακριτική διαδικασία στο ποινικό μέρος και στη συνέχεια να εκκινήσει η πειθαρχικό έρευνα. Αντίθετα, ο Πειθαρχικός Κώδικας της FIFA καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες στο ποδόσφαιρο είναι ανεξάρτητες και μπορούν να διενεργούνται ταυτοχρόνως με τις ποινικές έρευνες», επισημαίνει ο Θωμαΐδης.

Μάλιστα αν η ΕΠΟ δεν κινηθεί μέσω των δικαιοδοτικών της οργάνων εντός τριμήνου από τη γνωστοποίηση της έρευνας, καθίσταται ελεγκτέα και η FIFA αναλαμβάνει να διεξάγει η ίδια τη σχετική πειθαρχική έρευνα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμη και των ευρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων ποδοσφαιρικών παραγόντων, προέδρων ΠΑΕ, ποδοσφαιριστών, προπονητών και διαιτητών. 

Πλέον η Θράκη δεν διαθέτει δυστυχώς ομάδα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ωστόσο οι εξελίξεις ίσως δημιουργήσουν κενά που θα αναδιατάξουν τον εγχώριο ποδοσφαιρικό χάρτη και θα επιταχύνουν τις εξελίξεις για ενδεχόμενο ανόδου κάποιας πιο γρήγορα από τους αρχικούς προγραμματισμούς.