Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε στην Αλεξανδρούπολη 90χρονος δρομέας – Τρέχει χωρίς στομάχι απασχολώντας κορυφαία ιατρικά συνέδρια

Την ξεχωριστή ιστορία του 90χρονου δρομέα Παναγιώτη Δούση που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για το Πανελλήνιο Πρωταθλημα Βετεράνων και έκανε μάλιστα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα βάδην κατέγραψε με συνέντευξή της η πρώην πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Μαρία Πολύζου.

Η συνέντευξη της Πολύζου (που για μερικές μέρες είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ αλλά τελικά δεν ορκίστηκε λόγω καραμπόλων που έγιναν την τελευταία στιγμή) κάνει τον γύρο του facebook, αφού ο ηλικιωμένος είναι παράδειγμα προς μίμηση: από το 2014 που διαγνώστηκε με καρκίνο ξεπέρασε κάθε ελπίδα ζωής που του έδιναν οι γιατροί και συνεχίζει να αγωνίζεται και να μην τα παρατάει.

Κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Βετεράνων Αθλητών Στίβου που διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα βάδην στην ηλικιακή κατηγορία του με επίδοση στα 34 λεπτά. Ο ίδιος περιέγραψε την περιπέτεια που έζησε με τον αιφνιδιαστικό καρκίνο, πως τον αντιμετώπισε και πως επέστρεψε… στο τρέξιμο!

«Πριν 10 χρόνια ακριβώς έτρεχα ένα απόγευμα 20 χλμ προπόνηση και το επόμενο πρωί είχα δυνατό πόνο. Πήγα στον γιατρό, έκανα γαστροσκόπηση, μου είπε ότι έχω καρκίνο στο στομάχι και πέντε ημέρες ζωής. Μου είπε να πάω σε Νοσοκομείο στην Αθήνα, που μου είπαν ότι έχω τρεις ημέρες ζωής. Με έσκισαν, μου αφαίρεσαν όλο το στομάχι. Ελπίδα δεν υπήρχε καμία. Μου είπαν ότι θα κάτσω μέσα στο Νοσοκομείο τουλάχιστον 2μιση με 3 μήνες, αλλά σε 8 ημέρες βγήκα από το Νοσοκομείο. Μου είπαν ότι θα μπορούσα να τρέξω μετά από 1 χρόνο, αλλά μετά από 3 μήνες ακριβώς πήγα στην Κεφαλονιά, όπου έτρεξα 5 και 10 χλμ, όπου βγήκα πρώτος. Έμειναν άφωνοι. Μετά από 10 χρόνια, από τις 23 Φλεβάρη φέτος μέχρι τις 13 Απρριλίου μέσα σε ενάμισι μήνα έκανα τρία χειρουγεία. Μου αφαίρεσαν τα μισά έντερα, σπλήνα, χολή, κοίλες. Εννέα χειρουργεία έχω κάνει μέσα σε δέκα χρόνια και τρέχω μια χαρά» διηγήθηκε.

Κάπως έτσι ήρθε και στην Αλεξανδρούπολη. Πώς όμως καταφέρνει παρόλα όσα έχει περάσει να βρίσκει δύναμη και μάλιστα να τρέχει ανταγωνιστικά σε αγώνες; «Ψυχική δύναμη» απαντά ο ίδιος και διηγείται: «μΜ το φαγητό που τρώω, απορώ πως περπατάω, όχι πως τρέχω. Οι γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά». Μάλιστα περιμένει σήμα από νοσοκομεία της Αμερικής για να σπευσει. Οπως εξηγεί, τρέχει μαραθώνιο και απαγορεύεται να πίνει νερό. Όσο για το μήνυμά του, αυτό είναι «να σηκωθούμε όλοι από τις καρέκλες και τους καναπέδες και να τρέχουμε, γιατί το τρέξιμο είναι υγεία, εαν δεν έτρεχα, θα είχα πεθάνει πριν χρόνια. Είχα τον καρκίνο και με το τρέξιμο τον νάρκωσε», είπε από το Εθνικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης με την Μαρία Πολύζου να προσθέτει: «Προχωράμε και δεν τα παρατάμε».

Ο Δουσης πριν χρόνια είχε μιλήσει στον Γιάννη Γιαγκίνη για λογαριασμό του euronews, στο περιθώριο του Μαραθωνίου της Αθηνας.

Τότε είχε πει: «Οταν τρέχω στο εξωτερικό και ακούνε Δούσης, όσοι γιατροί είναι στον εκάστοτε αγώνα έρχονται και με αναζητούν. Συγκεκριμένα, πρόπερσι έτρεψα στο Βελιγράδι και έλεγαν “ο Δούσης, ο μοναδικός άνθρωπος που τρέχει χωρίς στομάχι”. Ερχονται δυο τρεις γιατροί, ένας από τον Καναδά και με ρωτάει αν είμαι ο Δουσης που έχει αφαιρέσει το στομάχι του. “Μάλιστα”, του λέω. Εκει μου αποκάλυψε ότι έναν μήνα πριν είχαν ένα συνέδριο και συζητούσαν επί μια ώρα για την περίπτωσή του. “Και δεν πίστευε κανένας ότι είσαι 88 ετών, χωρίς στομάχι και τρέχεις σε αυτήν την ηλικία”». Μάλιστα εξέφρασε ένα μικρό παράπονο ότι στις άλλες χώρες ασχολούνται με το θέμα του περισσότερο από ότι στην ίδια την Ελλάδα.

Ο κ. Δούσης απέκτησε δυο κορίτσια, τέσσερα εγγόνια και έξι δισέγγονα. Πήρε σύνταξη το 1988 αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να προπονείται και να συμμετέχει σε αγώνες, με εξαίρεση το μικρό διάστημα που χρειάτηκε να νοσηλευθεί. Δηλώνει στο euronews πεισματάρης, που βάζει στόχους και δεν σταματά να προσπαθεί μέχρι να τους πετύχει. «Αποτυγχάνω πολλές φορές, αλλά αυτό με πεισμώνει πιο πολύ και συνεχίζω μέχρι να τα καταφέρω», λέει ο ίδιος με υπερηφάνεια.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΓΚΙΝΗ ΣΤΟ EURONEWS ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΥΣΗ:

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: