Στόχος η διοργάνωση τοπικών αγώνων μπόουλινγκ στην Κομοτηνή μετά το μετάλλιο των Κομοτηναίων στα Special Olympics

Ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» για πρώτη φορά συμμετείχε στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που για το έτος 2023 διεξηχθησαν στο Βερολίνο.

«Αποκομίσαμε τεράστιες εμπειρίες, είμαστε χαρούμενοι γιατί αποδείχτηκε ακόμη μία φορά πως τέτοιες διοργανώσεις -πέρα από την κοινωνικοποίηση των παιδιών- πετυχαίνουν και άλλα πράγματα όπως συνεργασίες με αντίστοιχες ομάδες από το εξωτερικό», ανέφερε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Ποιμενίδης.

Όπως ενημέρωσε ο Ηλ. Ποιμενίδης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμες πόλεις που να διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις. Την παραολυμπιακή ομάδα της Κομοτηνής βοήθησε παραχωρώντας τον χώρο του καταστήματος Prime Time o Ιορδάνης Τολόγκος και «χαρίζοντας» την τεχνογνωσία του πάνω στο άθλημα.

Ο χρόνος προετοιμασίας των αθλητών ήταν μόλις 5 μήνες με εντατικές προπονήσεις. Οι τέσσερις αθλητές που έλαβαν μέρος ήταν οι Πέτρος Ποζίδης, Βασιλική Ματακάκη, Φιλιππίδης Γιώργος, Ειρήνη Μεταξά μαζί με την προπονήτρια Ορσαλία Μπονόβα, με την Κομοτηνή να γίνεται η πόλη από την Ελλάδα με την μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Συμμετείχαν επίσης στην Εθνική Μπόουλινγκ ένας αθλητής από Θεσσαλονίκη και ένας από Κω.

«Ήταν μία δύσκολη περίοδος για τα παιδιά να γνωρίσουν το άθλημα και τους κανονισμούς, αλλά τα καταφέραμε, επιστρέψαμε με μετάλλια και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε αυτό που δεν πιστεύαμε ούτε οι ίδιοι» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Στους πρώτους αγώνες της κατηγορίας unified, μικτές ομάδες μεταξύ αθλητών με νοητική αναπηρία και αθλητών τυπικής ανάπτυξης, η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Στους διπλούς αγοριών και κοριτσιών τα αγόρια κατέλαβαν το αργυρό μετάλλιο και τα κορίτσια τερμάτισαν στην τέταρτη θέση, ενώ στους ατομικούς αγώνες ο Πέτρος Ποζίδης πήρε την τέταρτη θέση και η Βασιλική Ματακάκη την τρίτη.

Σύμφωνα με τον Ποιμενίδη αντίστοιχη ομάδα αρχίζει να δημιουργείται στην πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Αυτιστικών Ν. Καβάλας, ο οποίος με τη βοήθεια του συλλόγου της Κομοτηνής, εντάχθηκε πριν από έναν μήνα στους Special Olympics.

Επόμενος στόχος, όπως είπε ο αντιπρόεδρος, είναι η διοργάνωση τοπικών Πανελλήνιων Αγώνων Μπόουλιγκ στην Κομοτηνή αλλά και με γείτονες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. Σκέψεις επίσης υπάρχουν και για άλλα αθλήματα στα οποία με τη συνδρομή του Τμήματος ΤΕΦΑΑ θα γίνει κάποια εξειδίκευση ώστε στους επόμενους παγκόσμιους να κατεβούν από την πόλη περισσότεροι αθλητές.