Εκλογές 2023: Με μία σημαντική και «αθλητική» αλλαγή οι δέκα έδρες της Θράκης στη νέα Βουλή – Όλα τα ονόματα των «εθνοπατέρων» μας

Μια αλλαγή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου έχουν οι έδρες στην Θράκη. Επίσης, μία αλλαγή σε σχέση και με την περασμένη τετραετία. Αμφότερες οι αλλαγές αφορούν πρόσωπα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και συμβαίνουν στον Έβρο.

Στον Νομό Έβρου η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ξανα τρεις βουλευτές, όπως δηλαδή είχε συμβεί και το 2019. Ουσιαστικά λοιπόν παίρνει την έδρα ξανά, πέραν των Χρήστου Δερμετζόπουλου και Σταύρου Κελέτση, ο Τάσος Δημοσχάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και πατέρας της πρωταθλήτριας της κολύμβησης Ζωής Δημοσχακη (της κοπέλας που είχε πει τον ολυμπιακό όρκο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγωνων της Αθήνας το 2004). Βέβαια, προϋπόθεση για να συμβει αυτό είναι να μην κρατήσει την έδρα του Έβρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ως γνωστόν ήταν υποψηφιος στον Νομό.

Μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Την προηγούμενη τετραετία είχε βουλευτή τη Νατάσα Γκαρά, αδελφή του διεθνούς λίμπερο του βόλεϊ Δημήτρη Γκαρά. Στις εκλογές του Μαΐου την είχε προσπεράσει σε σταυρούς ο Μενέλαος Μαλτέζος που ήταν μεν πρωτος στην λίστα, αλλά δεν καταφερε να εκλεγεί τώρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει χωρίς βουλευτή στον Εβρο, αφού την τέταρτη έδρα την καταλαμβάνει αν και πέμπτο κόμμα η Ελληνική Λύση με τον δικηγορο Πάρη Παπαδάκη. Συνεπώς οι τέσσερις βουλευτές Έβρου για τη νέα τετραετία θα είναι οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Τάσος Δημοσχάκης (εκτός απροόπτου, αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης) και Πάρης Παπαδάκης.

Σε αντίθεση με τον Έβρο, στην Ροδόπη και την Ξάνθη δεν έχουμε αλλαγές στην σύνθεση των εκλεγένων βουλευτών. Η Ροδόπη παραμένει ο μόνος ροζ νομός σε όλη τη χώρα και εκλέγει τον Οζγκιουρ Φερχάτ νέο βουλευτή, οπως και τον Μάιο, στην θέση ουσιαστικά του Τάκη Χαρίτου. Από το κυβερνών κομμα της ΝΔ εκλέγεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που φημολογείται και για επικείμενη υπουργοποίηση και από το ΠΑΣΟΚ ο Ιλχάν Αχμέτ, όπως και τον περασμένο Μάιο αλλά και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Τέλος, στην Ξάνθη εκλέγονται ξανά, όπως και στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σπύρος Τσιλιγγίρης από τη ΝΔ (θειος του γνωστού τερματοφύλακα Τόλη Τσιλιγγίρη), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Μπουρχάν Μπαράζ από το ΠΑΣΟΚ.