Euro 2024: Η αήττητη προϊστορία των τριών αγώνων της Ελλάδας με την Ιρλανδία και η συμμετοχή οκτώ Θρακιωτών σε αυτούς

Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας αντιμετωπίζει την Ιρλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024 στην Αγια Σοφιά, το νέο στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τρία όλα κι όλα παιχνίδια έχουν διεξαχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν επίσημο.

Το επίσημο match programme της αναμέτρησης αναφερει τις λεπτομέρειες αυτών των τριών αναμετρήσεων, όλων στην διάρκεια του 21ου αιώνα.

Ο πρώτος αγωνας έγινε στις 26 Απριλίου του 2000 στο Δουβλίνο με την Εθνική να έχει προπονητή τότε τον Βασίλη Δανιήλ. Κερδίσαμε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λάκη, σε μια αναμέτρηση στην οποία είχαν ξεκινήσει ως βασικοί οι Εβρίτες πρώην παίκτες της Ξάνθης Στέλιος Βενετίδης και Μαρίνος Ουζουνίδης ενώ ως αλλαγή πέρασαν ο επίσης Εβρίτης Δημήτρης Ναλιτζής και οι πρώην παικτες του ΑΟΞ Ανδρέας Ζήκος, Θωμάς Κυπαρίσσης (μαλιστα ως παικτης τοτε της Ξάνθης) καθως και ο μετεπειτα βοηθος προπονητή του ΑΟΞ Γιάννης Γκούμας.

Ο δεύτερος αγώνας είχε διεξαχθεί στην Λεωφόρο στις 20 Νοεμβρίου του 2002 με τις δυο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα. Ο Οτο Ρεχάγκελ τότε στον πάγκο, χρησιμοποίησε ως αλλαγές τους Στέλιο Βενετίδη, Γιάννη Γκούμα και Χρήστο Πατσατζόγλου.

Ο τρίτος και τελευταίος αγωνας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιρλανδία φιλοξενήθηκε στο Δουβλίνο πριν 11 χρόνια. Η Εθνική νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Χολέμπας. Ο κοουτς Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε ως βασικό σε εκείνο το ματς, λίγο μετά το Euro της Πολωνίας και πριν ξεκινήσει η πορεία για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, τον Ξανθιώτη μετέπειτα αρχηγό της Εθνικής Βασίλη Τοροσίδη.