Ενδιαφέρον του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής για τις εξελίξεις στην ΕΠΣ Ξάνθης με την κόντρα της Λευκόπετρας με Μύκη και Κότινο

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις με το μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ ομάδων της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Ξάνθης που αναφέρονται και σε εθνικά ζητήματα φέρεται να έχει εκφράσει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι υπήρχε προ της έκδοσης της ανακοίνωσης ενημέρωση σε στελέχη του.

Κάποιοι το προχωρούν ακόμα περισσότερο και θεωρούν ότι πιθανότατα κάποια σημεία της κοινης ανακοινωσης Μύκης και Κότινου κατά του Κεραυνού Λευκόπετρας έγινε καθ’ υπαγόρευσή του. Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί, υποστηρίζουν, ιδιαίτερα το σημείο της τελευταίας παραγράφου της ανακοινωσης, όπου αφού προαναγγέλλονται νομικές κινήσεις, αναφέρεται επι λέξει: «Εδώ και εκατοντάδες χρόνια ζούμε στον τόπο αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρώνουν την ιστορία της περιοχής μας αυτοί που ήρθαν μετέπειτα και η ιστορία τους στην περιοχή μας δεν ξεπερνάει τα 100 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι Μύκη και Κότινο (που «ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε αυτόν τον τόπο») είναι ομάδες μειονοτικές από τον ορεινό όγκο της Ξάνθης, ενώ ο Κεραυνός Λευκόπετρας (που «ήρθε μετέπειτα και αμαυρώνει την ιστορία της περιοχής» με βάση την ανακοίνωση) είναι μια ποντιακή κατά βάση ομάδα, που έχει ιδρυθεί από Έλληνες που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Θράκη μετά την γενοκτονία και φυσικά κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ακριβώς έναν αιώνα πριν. Βρισκόμαστε μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθόρισε τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους αλλά και το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (η οποία εξαιρέθηκε από την βίαιη ανταλλαγή των πληθυσμών).

Η ανακοινωση από Μύκη και Κότινο, ουσιαστικά επισημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι είναι οι πραγματικοί «ντόπιοι» και αρκετοί από το πλειοψηφόν στην περιοχή χριστιανικό στοιχείο «ήρθαν μετέπειτα», είναι δηλαδή κάτι σαν… «φιλοξενούμενοι» στην Θράκη ως… «πρόσφυγες» που ήρθαν πριν έναν αιώνα. Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση, που κατηγορεί ευθέως την Λευκόπετρα για «ρατσισμό» απέναντι στα δύο μειονοτικά σωματεία, δεν περιορίζεται μόνο σε διαμαρτυρίες αθλητικού επιπέδου και περΙεχομένου αλλά επεικτείνεται και σε ζητήματα που άπτονται πολιτικού ενδιαφέροντος – και δη διπλωματικού και εθνικού.

Αφορμή για την οργισμένη κοινη ανακοίνωση της Μύκης και του Κότινου υπήρξε η προηγηθείσα ανάρτηση στα social media από τον Κεραυνό Λευκόπτρας ενός λιονταριου που μοιάζει να βρίσκεται σε ερωτικές περιπτύξεις με ένα άλλο που είναι πεσμένο και ακινητοποιημένο, με το «ενεργητικό» λιοντάρι να… ταυτίζεται με βάση την ανάρτηση με τον Κεραυνό Λευκόπετρας αλλά και τον Ατρόμητο Χρύσας (τις δυο ομάδες δηλαδή που εξασφαλίζουν άνοδο στην Α’ Κατηγορία) και εκείνο που έχει παθητικό ρόλο στην εμφανιζόμενη ερωτική πράξη να «παρομοιάζεται» με την Μύκη και το Κότινο.

Η πλευρά του Κεραυνού Λευκόπετρας δια του προέδρου του έκανε λόγο για χιουμοριστική ανάρτηση και εμμέσως αρνήθηκε ότι σε αυτήν υπάρχουν σεξουαλικά υπονοούμενα, θεωρώντας ότι απλά δείχνει δυο λιοντάρια να παλεύουν. Παράλληλα, κατηγόρησε τις διοικήσεις της Μύκης και του Κότινου ότι πήγαν να μετατρέψουν σε πολιτικό και εθνικό θέμα ένα χιουμοριστικό ποστ – και μάλιστα παραμονή των εθνικών εκλογών.

Γεγονός είναι πάντως ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το θέμα πραγματι ξέφυγε από τα αθλητικά πλαίσια, ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον υπηρεσιών όπως το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής (βουτυρο στο ψωμί τους είναι άλλωστε) και πλέον θα έχει ενδιαφέρον να δουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣ Ξάνθης που σίγουρα θα κληθεί να τοποθετηθεί, αλλά πιθανότατα και της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπου με βάση την ανακοίνωσή τους, πιθανά να προσφύγουν τα σωματεία της Μύκης και του Κότινου.