Αφιέρωμα: Πώς κατάφερε ο Κομοτηναίος Φώτης Ιωαννίδης να γίνει ο πρωταγωνιστής του φετινού ανταγωνιστικού Παναθηναϊκού

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες η ανάδειξη νέων και ποιοτικών παικτών που μπορούν να στελεχώσουν και στη συνέχεια να συμπεριληφθούν στα πλάνα προπονητή ομάδας του λεγόμενου big-4, είναι όλο και πιο σπάνια ή ακόμα καλύτερα, είδος υπό εξαφάνιση!

Ωστόσο, όπως και στα περισσότερα πράγματα, υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει φως στο… τούνελ και ότι μπορεί μια ομάδα με υψηλούς στόχους, να «επενδύσει» σε έναν Έλληνα παίκτη και να του δώσει θέση στο ρόστερ, ώστε σε βάθος χρόνου να τον εξελίξει και να τον μετατρέψει σε βασική μονάδα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Φώτη Ιωαννίδη που υπόγραψε συμβόλαιο έως το 2027 με βελτιωμένους οικονομικούς όρους με τον Παναθηναϊκό, πιθανότατα, να μην… υπάρχει.

Ο 23χρονος επιθετικός αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού δεν προωθήθηκε από τις ακαδημίες των «πράσινων», αλλά αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό όπου πρόλαβε να πάρει παιχνίδια και λεπτά συμμετοχής στα πόδια του. Δεδομένα, χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στο «τριφύλλι» που είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αλλά το ταλέντο και η σκληρή του δουλειά δεν θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν στο χορτάρι, πόσω μάλλον με την τεράστια στήριξη που είχε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Το sport fm, ιστοσελίδα ιδιοκτησίας του προέδρου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου, με αφορμή την επέκταση του συμβολαίου του Ιωαννίδη αναλύει την περίπτωση του, από τις πρώτες ημέρες στον Παναθηναϊκό και την έλευση του Σέρβου τεχνικού, στις κρούσεις από το εξωτερικό και τη φετινή καλύτερη (μέχρι την… επόμενη) σεζόν της καριέρας του:

«Ο Φώτης Ιωαννίδης άρεσε στον Παναθηναϊκό από τότε που ήταν τεχνικός διευθυντής ο Νίκος Νταμπίζας και προπονητής, ο Γιώργος Δώνης, αλλά η περίπτωση του δεν είχε προχωρήσει. Ωστόσο, ποτέ δεν… λησμονήθηκε και εν τέλει, το καλοκαίρι του 2020 αποκτήθηκε υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Το περιβάλλον που αρχικά γνώρισε, δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό. Ο Ντάνι Πογιάτος αποχώρησε άμεσα και τη θέση του ανέλαβε ο Λάζλο Μπόλονι.

Η συνύπαρξη του με τον αμυντικογενή Ρουμάνο τεχνικό είχε δυο… όψεις. Απ’ τη μια, του έδωσε σημαντικό χρόνο συμμετοχής και στις αρχές Γενάρη πέτυχε το πρώτο του γκολ με τους «πράσινους» απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ωστόσο, ο Μπόλονι τον… αγάπησε για τα όσα του πρόσφερε στη δική του φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας τον συχνά ως δεξί εξτρέμ και όχι στη φυσική του θέση, ως σέντερ φορ. Η κίνηση αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά τα τέσσερα γκολ στα 1177 λεπτά συμμετοχής, μόνο ευεργετικά λειτούργησαν στη νοοτροπία του Ιωαννίδη, πριν αφιχθεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τον… εκτόξευσε!

Ο Έλληνας επιθετικός ξεκίνησε την σεζόν 2021/22 με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως τρίτος στην ιεραρχία επιθετικός, πίσω από τους Μακέντα και Καρλίτος, αλλά η σκληρή δουλειά, η βελτίωση του, σε συνδυασμό με την «καθίζηση» του Καρλίτος από τη μέση της σεζόν και τη σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία του Μακέντα, τον βοήθησε να αναρριχηθεί στα πλάνα του Σέρβου.

Ωστόσο, το πρόβλημα στο «εύκολο» γκολ, που το δικαιολογεί η νεαρή του ηλικία, έκανε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να σκεφτούν σοβαρά την πρόταση 2-2,5 εκατομμυρίων ευρώ από ομάδα του MLS στη περσινή μεταγραφική περίοδο του χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, μετά και από εισήγηση του Σέρβου τεχνικού η διοίκηση του Παναθηναϊκού είπε «όχι», σημάδι που δείχνει την πίστη που είχε για τις δυνατότητες του. Αμφότεροι έμελλε να δικαιωθούν πανηγυρικά.

Η ιστορία αυτή, μόνο θετικά λειτούργησε για τον Έλληνα επιθετικό που πέτυχε πέντε γκολ μέχρι το τέλος της σεζόν, δυο εκ των οποίων στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στη Λαμία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του την επόμενη χρονιά θα σήμαινε πολλά τόσο για την εξέλιξη του, όσο και αν ήταν σωστή η απόφαση του Γιοβάνοβιτς να πει «όχι» στην πρόταση του Φλεβάρη από το MLS.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον Ιωαννίδη πίσω από τον Αντράζ Σπόραρ, την πιο ακριβή μεταγραφή των τελευταίων ετών για το «τριφύλλι». Η παρουσία του στα πρώτα οχτώ παιχνίδια δεν ήταν αποδοτική, όλα αυτά όμως, μέχρι το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός διατηρούσε το απόλυτο των νικών μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά η εικόνα των «ερυθρόλευκων» ήταν καλύτερη με τους γηπεδούχους να δυσκολεύονται. Η είσοδός του ως αλλαγή έφερε ταχύτητα και πίεση ψηλά και με αυτόν τον τρόπο ήρθε και η φάση του κερδισμένου πέναλτι από τον Άβιλα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Σπόραρ να το μετουσιώνει σε γκολ και να δίνει… παράταση στο αήττητο του Παναθηναϊκού.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Ιωαννίδης πάτησε… γκάζι και εκτόξευσε την απόδοση του. Σκόραρε στο Αγρίνιο το μοναδικό γκολ του παιχνιδιού (1-0) περνώντας ως αλλαγή, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Στο φινάλε του πρώτου γύρου με τον Ατρόμητο, οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα στην επιθετική προσπάθεια, με τον Ιωαννίδη να μπαίνει στο 64ο λεπτό και να σκοράρει 16 λεπτά αργότερα «ανοίγοντας» το σκορ και απλοποιώντας τα δεδομένα για τη νίκη με 2-0.

Επίσης, καθοριστικός ήταν και στην «κατάρρευση» του Παναθηναϊκού στις αρχές Γενάρη, με χαρακτηριστικό το γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις απέναντι στον ΟΦΗ, δίνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας. Συνέχισε με δυο ασίστ με Λαμία και Άρη και «έκλεισε» την κανονική περίοδο με ένα one man show στο Περιστέρι, σκοράροντας και τα δυο γκολ των «πράσινων» στη νίκη επί του Ατρομήτου (2-0).

Στα play-offs απόκτησε και το παρατσούκλι «Μανωλάκης», αφού το γκολ-νίκης στην Τούμπα με εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις θύμισε στον κόσμο των «πράσινων», τη χρονιά που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με «ήρωα» τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε στην έδρα του ΠΑΟΚ!

Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, αλλά έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανος και ένας από αυτούς ακούει το όνομα Φώτης Ιωαννίδης που εξαργύρωσε τη χρονιά που έκανε με νέο συμβόλαιο και δικαίωσε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την διοίκηση για την απόφαση που είχαν πάρει τον Φεβρουάριο του 2022…