Η προηγούμενη φορά που (και με θρακιώτικο πέναλτι) ο Ολυμπιακός «χάρισε» στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα στερώντας το απ’ τον ΠΑΟ (+video)

Μετά τη νίκη της ΑΕΚ στο Βικελίδης και κυρίως την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, η Ενωση έχει αγκαλιάσει τον τίτλο και λογικά θα σηκώσει την κούπα το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος τω περιστάσεων, έπαιξε στα ίσια τον «αιώνιο αντίπαλο» και ουσιαστικά «χάρισε» τον τίτλο στην ΑΕΚ αντί του Παναθηναϊκού, έχει κάνει πολλούς τις τελευταίες ώρες να θυμηθούν την προ 30ετίας ιστορία. Τότε που, όπως υποστηρίζουν, ο Ολυμπιακός και πάλι είχε «χαρίσει» το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ για να μην το σηκώσει ο αιώνιος αντίπαλος Παναθηναϊκός και μάλιστα στο Καραϊσκάκη. Μόνο που τότε δεν έπαιζε με τον Παναθηναϊκό αλλά με την ίδια την ΑΕΚ.

Ηταν 6 Ιουνίου του 1993 και ο τίτλος θα κρινόταν την τελευταία αγωνιστική, όπως και φέτος. Σε αυτήν πηγαίνουν διεκδικώντας το δυο ομάδες: η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ. Η Ενωση έχει έναν βαθμό παραπάνω από το τριφύλλι και παίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την τελευταία αγωνιστική τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι έχουν θεωρητικά πιο εύκολο έργο, καθώς αντιμετωπίζουν την Παναχαϊκή τυπικά εκτός έδρας, αλλά ως έδρα ορίζεται το… Στάδιο Καραϊσκάκη. Το δίλημμα για τους Ολυμπιακούς μεγάλο. Χτυπάς την ΑΕΚ και αφήνεις τον Παναθηναϊκό να το σηκώσει στην… έδρα σου, μέσα στο Φάληρο;

Τελικά, μπορεί ο Παναθηναϊκός να κέρδισε με 3-1 αλλά και η ΑΕΚ έκανε το ίδιο, με το ίδιο σκορ και στέφθηκε για δεύτερη σερί χρονια πρωταθλητρια. Ωστόσο στην ιστορία πέρασε ότι εκείνο το ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ κρίθηκε από το πρώτο κιολας πεντάλεπτο, αφήνοντας τις φήμες να επισκιάζουν όσα συνέβησαν τότε μέχρι και σήμερα. Ενώπιον 30.000 φίλων της (κόπηκαν 27.459 εισιτήρια), πήρε το προβάδισμα μόλις στο… 20ο  δευτερόλεπτο με την κεφαλιά Κροάτη Ζόραν Σλίσκοβιτς. Και πριν καν συμπληρωθεί πεντάλεπτο, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Δημητριάδη είχε ήδη σκορ ασφαλείας και αέρα…τίτλου.

Η κεφαλιά του Γιώτη Τσαλουχίδη στο 34’ άλλαξε κάπως το σκηνικό, με τον σκόρερ να μην πολυπανηγυρίζει το γκολ και να χαμογελάει (με νόημα;) αμέσως μετά. Όμως η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πέτυχε και τρίτο γκολ, στο δευτερο ημίχρονο. Και αφου δεν έβρισκε άλλον τρόπο για να συμβεί αυτό, συνέβη εκ νέου με εύστοχο πέναλτι του Δημητριάδη, το οποίο είχε κερδίσει ξανά ο Τόνι  Σαβέβσκι, όχι αυτή τη φορά από τον Βασίλη Καραπιάλη (όπς στο πρώτο ημίχρονο) αλλά από τον Αλεξανδρουπολίτη Σωτήρη Μαυρομάτη.

Με τα δυο τέρματα ο Δημητριάδης έφτασε τα 33 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκορερ του πρωταθλήματος με 33 τερματα, ένα περισσότερο από τον Κριστόφ Βαζέχα του «τριφυλλιού». Κυρίως όμως, κατέκτησε το πρωτάθλημα, με το «Φως» την επομένη να βγαίνει με πρωτοσέλιδο τον ιστορικό τίτλο: «H AEK το πήρε, ο Ολυμπιακός το… φχαριστήθηκε». Και σχόλια του στυλ: «Ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία διάθεση να την… κακοκαρδίσει».

Πάντως, όπως θυμίζει σε παλαιότερο αφιέρωμα ο Γιάννης Καπαγερίδης στην Sportday, η ΑΕΚ μάλλον δίκαια κατέκτησε εκείνο τοπρωτάθλημα (οπως μάλλον δίκαια, εν τέλει, κατακτά και το φετινό). Τη σεζόν εκείνη έγινε η πρώτη με απόλυτο νικών στην έδρα της (κάτι ανάλογο είχε προηγούμενα πετύχει μία και μοναδική φορά ο Άρης τη σεζόν 1978-1979  επίσης 17 παιχνίδια πρωταθλήματος). Κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τον Παναθηναϊκό (78 έναντι 77) ο οποίος ήταν καλύτερος στις εκτός έδρας αναμετρήσεις αλλά η μία ισοπαλία και η μία ήττα που έκανε εντός του στέρησε το πρωτάθλημα.

Την αμέσως προηγούμενη σεζόν στο δρόμο προς τον τίτλο η Ένωση  είχε στην έδρα της 13 νίκες και 4 ισοπαλίες όσες είχε και ο δεύτερος Ολυμπιακός,  αλλά βασίστηκε κυρίως στις 10 εκτός έδρας  επιτυχίες της. Τη σεζόν 192-93 είχε 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες στα ταξίδια της. Από τις 17  επιτυχίες μπροστά στο κοινό της οι πέντε ήταν οριακές (με διαφορά ενός γκολ), οι έξι με  δύο και οι ισάριθμες υπόλοιπες  με διαφορά από 3 ως και 7 τέρματα. Το τελευταίο γκολ του Δημητριάδη  (που ήταν παράλληλα το 11ο εύστοχο του κτύπημα πέναλτι σε ισάριθμες εκτελέσεις την περίοδο εκείνη) ήταν το 78ο της αρμάδας του Μπάγεβιτς η οποία είχε επιτρέψει στον αντίπαλο να πανηγυρίσει μόλις 27 φορές στα 34 παιχνίδια της περιόδου, ενώ ο εντός έδρας απολογισμός τερμάτων ήταν 53- 10.

Αίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 1992-1993 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ νίκησε τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με το ίδιο σκορ: 3-1. Και είχε μάλιστα σημειώσει και στα τρία σπουδαιότερα παιχνίδια της χρονιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια γκολ μόλις στο 1ο λεπτό της εκάστοτε αναμέτρησης! Θυμηθείτε τα στιγμιότυπα εκείνης της ιστορικής αναμέτρησης μέσα από την περιγραφή του Αλέξη Σπυρόπουλου για το Mega και του Παύλου Παπαδημητριου για τον ΑΝΤ1.