Θέμα στα αθηναϊκά media λίγο πριν το ντέρμπι τίτλου ΠΑΟ-ΑΕΚ η κοινή ποντιακή καταγωγή Ιωαννίδη-Μάνταλου από χωριά της Κομοτηνής

Το βράδυ της Κυριακής ο Πέτρος Μάνταλος και ο Φώτης Ιωαννίδης θα φορέσουν τη φανέλα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα και θα παλέψουν σε μία ποδοσφαιρική μάχη με θέα τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Οι δυο τους ποτέ δεν υπήρξαν συμπαίκτες σε κάποια ομάδα – εκτός βέβαια από την Εθνική. Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τον μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ και τον φορ του Παναθηναϊκού κι αυτό είναι έγινε αντικείμενι ολόκληρου αφιερώματος από την αθηναϊκή ιστοσελίδα bnsports, η οποία φέρει την υπογραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Αυτό το κοινο στοιχείο είναι φυσικά ο τόπος καταγωγής τους. Αμφότεροι κατάγονται από δυο ποντιακά ιστορικά χωριά της Κομοτηνής. Ο Μάνταλος από το χωριό Υφαντές Ροδόπης και ο Ιωαννίδης, γιος του παλαίμαχου άσου Βασίλη Ιωαννίδη, από το χωριό Θρυλορίου.

Το Θρυλόριο είναι οικισμός του δήμου Κομοτηνής και βρίσκεται 9,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής. Ο οικισμός ανεγέρθηκε, σύμφωνα με το Wikipedia, μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, με τη συμβολή του Αυστραλού ύπατου αρμοστή των προσφύγων, Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ, από το επώνυμο του οποίου πήρε την ονομασία του. Στο Θρυλόριο εγκαταστάθηκαν Πόντιοι πρόσφυγες.

Οι Υφαντές ή Υφανταί, όπου κατάγεται ο Μάνταλος, βρίσκονται στην πεδιάδα της Κομοτηνής σε υψόμετρο 30 μέτρα και απέχουν περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Τα δυο χωριά απέχουν μεταξύ τους 14 χιλιόμετρα.

xartis_1.jpg

Μάλιστα, η ομάδα Πόντος Θρυλορίου, χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο του χωριού Υφαντές και για να τιμήσει τον Πέτρο Μάνταλο, ως αρχηγό της ΑΕΚ και της Εθνικής, τον Νοέμβρη του 2022, του δημιούργησαν ένα υπέροχο γράφιτι, που κοσμεί τα αποδυτήρια του γηπέδου και στο οποίο εμφανίζεται με τη φανέλα της ΑΕΚ και της γαλανόλευκης,

mantalos_2.jpg

«Σίγουρα είναι σπάνιο δυο… μελλοντικοί πρωταθλητές Ελλάδας με τις ομάδες τους να κατάγονται από δυο ποντιακά χωριά της Κομοτηνής», σημειώνει στο τέλος του σχετικού άρθρου το bnsports.