Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΑΟΞ – Ο «ειδήμων» Ξανθιώτης δικηγόρος που αναλαμβάνει να δώσει συνέχεια στην Ιστορία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας εποχής του ΑΟΞ, μετά την αναμενόμενη εκλογή την προσεχή Παρασκευή του νεαρού δικηγόρου Κωνσταντίνου Ψωμά στην θέση του προέδρου του Ερασιτέχνη, όπου θα διαδεχθεί τον επί σειρά πολλών ετών πρόεδρο Παναγιώτη Σιδέρη που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ψωμάς είναι ο άνθρωπος που αμέσως μετά την απόσυρση της ΠΑΕ από το πρωτάθλημα της Super League 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο βγήκε μπροστά και με νομικά επιχειρήματα κατέθεσε ένα σχέδιο ενεργοποίησης του Ερασιτέχνη, το οποίο δείχνει να βαίνει προς υλοποίηση έστω και με επτά μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την περίοδο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Ξάνθης.

Η πρώτη του εμφάνιση είχε γίνει στην περίφημη συνάντηση που οργανώθηκε για το μελλον του ΑΟΞ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Παλαιμάχων της ομάδας στο Επιμελητήριο και η οποία είχε εξελιχθεί σε φιάσκο, με τον Μπάμπη Χατζημεστή να αποσύρει την πρότασή του που κατά βάση προέβλεπε την συγχώνευση του ΑΟΞ με τον Ορφέα που θα μετονομαζόταν σε ΓΣ Ξάνθη. Κατά την διάρκεια εκείνης της συγκέντρωσης ο Ψωμάς ζήτησε τον λόγο για να αναδείξει τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν αλλά ουσιαστικά δεν τον άφησαν ποτέ να μιλήσει και να αναπτυξει τις απόψεις του. «Αποδοκιμάστηκε μετά βδελυγμίας αλλά χωρίς επιχειρηματολογία τόσο από την τριάδα των εκπροσώπων των παλαιμάχων στο πάνελ όσο και μικρής μερίδας από το κοινό», ανέφεραν τότε χαρακτηριστικά οι XanthiFans.

Στο διαδίκτυο και πριν από αυτήν την ανακοίνωση κυκλοφορούσαν μηνύματα φίλων του ΑΟΞ που διαπίστωναν ότι «ένας σοβαρός άνθρωπος πήγε να μιλήσει στην εκδήλωση και δεν τον άφησαν». Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτός ο «σοβαρός άνθρωπος» που ειρωνικά χαρακτηρίστηκε από παριστάμενους στην συγκέντρωση των παλαιμάχων ως «ειδήμων» που όμως «δεν ξέρει», είναι ένα από τα πρόσωπα που λόγω των σπουδών αλλά και την μέχρι τώρα δικηγορική πορεία του αποδεδειγμένα ξέρει, ενώ λόγω του βαρύτατου ονόματος που κουβαλάει πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί και θέλει να προσφέρει. Κάτι που φάνηκε στην συνέχεια με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση, έτσι ώστε να φτάσουμε πριν το τέλος Απριλίου στην αλλαγή σελίδας του ΑΟΞ.

Ο Κωνσταντίνος Ψωμάς λοιπόν είναι γιος του Σάκη Ψωμά, που έφυγε από τη ζωή πριν ενάμισι περίπου χρόνο. Μάλιστα, το βράδυ που επιχειρούσε την πρώτη παρέμβασή του για το μέλλον του ΑΟΞ στην συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Ξάνθης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν η στιγμή ακριβώς που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την απώλειά του. Για το τι εστί Σάκης Ψωμάς στην ιστορία του ΑΟΞ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, άλλωστε το όνομά του είναι συνειφασμένο με την 55χρονης ιστορία της ομάδας. Μέλος της πρώτης ιστορικής ενδεκάδας μετά την συγχώνευση, ήταν ο παίκτης που πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία του ΑΟΞ, ο άνθρωπος που κρυβόταν ως σκάουτερ πίσω από τις περισσότερες μεταγραφές της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ’80, ο κορυφαίος γνώστης της ιστορίας του συλλόγου με το πλουσιότερο αρχείο αλλά και ο ιθύνων νους του Συλλόγου Παλαιμάχων «Δημόκριτος».

Το γεγονός ότι ο «Δημόκριτος» του Σάκη Ψωμά είχε την δική του αυτόνομη πορεία παράλληλα με τον Σύλλογο Παλαιμάχων στον οποίο ήταν πρόεδρος ο Μπάμπης Χατζημεστής είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις των δυο ανδρών να μην είναι και οι καλύτερες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ψωμάς έφυγε από την ζωή, αλλά στο πρόσωπο του γιου του φάνηκε να αναβιώνει από την πλευρά ορισμένων αυτή η παλιά κόντρα με την οχλαγωγία που δημιουργήθηκε όταν ζήτησε τον λόγο και την απαξίωση με την οποία επιχείρησαν να του απαντήσουν πριν καν προλάβει να αναπτύξει τις σκέψεις του, κάτι που αδίκησε και την συνολική προσπάθεια του Συλλόγου Παλαιμάχων αφού τελικά αυτή η στιγμή είναι εκείνη που σχολιάστηκε κπερισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκείνη την βραδιά.

Για καλή του τύχη, ο Κωνσταντίνος Ψωμάς είχε σπεύσει, στη μνήμη του πατέρα του, όπως ανέφερε, να συγγράψει στον τοπικό Τύπο από το πρωί της ίδιας ημέρας ένα άρθρο με την νομική ανάλυψη του ζητήματος της συνέχισης του ΑΟΞ μέσω του Ερασιτέχνη και την πρότασή του, η οποία είναι αλήθεια ότι χαιρετίστηκε από αρκετό κόσμο που περίμενε με ενδιαφέρον να τον ακούσει να την αναπτύσσει στην συνέλευση του Επιμελητηρίου αλλά είδε με λύπη του να μην τον αφήνουν ουσιαστικά να μιλήσει και να απαξιώνουν την πρόταση αλλά και συνολικά την προσωπικότητά του με σχόλια του στυλ «μην ονειροβατείτε, ο ΑΟΞ πέθανε, ήρθαν τώρα να μας μιλήσουν οι ειδήμονες, δεν ξέρουμε εμείς και ξέρεις εσύ;».

Και όμως, ο Κωνσταντίνος Ψωμάς δεν εμφανίστηκε μόνο ως «γιος του μπαμπά» σε αυτήν την συνάντηση. Εχει την δική του πλέον αυτόνομη πορεία στη νομική επιστήμη, δικηγορεί εδώ και πέντε χρόνια στην Αθήνα και μάλιστα την τελευταία τριετία ήταν άμεσος συνεργάτης στο γραφείο του Σοφοκλή Πιλάβιου (πρώην προέδρου της ΕΠΟ και νυν δικαστή στο Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης, το περίφημο CAS).

Αυτήν την περίοδο είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εμπορικό Δίκαιο στη Νομική Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με εξειδίκευση στο δίκαιο εκκαθάρισης και εξυγίανσης εταιρειών. Συνεπώς διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για την διαχείριση σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτή της διάλυσης πλέον της ΠΑΕ Ξάνθη και της προσπάθειας συνέχισής της μέσα από τον Ερασιτέχνη ΑΟΞ.

Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία και στα ποδοσφαιρικά παρασκήνια ως νομικός σύμβουλος τον προηγούμενο χρόνο αλλά και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Καλλιθέα, την οποία έχει εκπροσωπήσει και σε συνεδριάσεις της SL2 αλλά και στην ΕΠΟ, ενώ πριν πέντε χρόνια έκανε την άσκησή του ως δικηγόρος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με υπουργό τότε τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, επιτυγχάνοντας μάλιστα μέσα από δημόσιο διαγωνισμό να είναι ανάμεσα στους 18 που προσλήφθηκαν μεταξύ 4.500 υποψηφίων.

Εχοντας επίσης γνώση από την αδελφή του Σοφία για τα όσα συνέβαιναν (ή καλύτερα δεν συνέβαιναν) μέχρι πέρυσι στο ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη, έχοντας την εμπειρία του οργανισμού του ΑΟΞ (καθότι έπαιξε και ο ίδιος όπως και ο αδερφός του μπάλα στις φημισμένες ακαδημίες του), έχοντας γνώση του γίγνεσθαι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (καθώς η οικογένεια Ψωμά κρύβεται πίσω από τον ΑΠΟΞ Ραιδεστός), κυρίως όμως έχοντας την αγάπη του αγνού φίλου-οπαδού της ομάδας, την οποία λάτρεψε μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος Ψωμάς αρνείται να αποδεχθεί ότι 55 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ήρθε το τέλος του ΑΟΞ.

Μέσα από την πρόταση που κατέθεσε δημόια από τον Σεπτέμβριο για άνοιγμα του Ερασιτέχνη σε νέα μέλη και διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ που θα ηγηθεί της προσπάθειας ανασύστασής του, επιδίωξε με επιχειρήματα να διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι «ο ΑΟΞ πέθανε». Και εδηλώνει πλέον έτοιμος να ηγηθεί και επισήμως της προσπάθειας αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ερασιτέχνη ΑΟΞ, θέση από την οποία δεσμεύεται να τον επαναφέρει σε πρώτη φάση στον αθλητικό χάρτη και σε δεύτερη στα μεγάλα σαλόνια, όπου μεσουρανούσε επί πλέον των τριών δεκαετιών…