Η «περίεργη απόφαση της ΕΕΑ υπέρ του Πάπας» και τα «στραβά μάτια» για την προέλευση των χρημάτων του στην Ξάνθη

Με την περίπτωση του Μπιλ Πάπας ασχολείται το πρωί της Τρίτης η δημοφιλής οικονομική στήλη της ιστοσελίδας NewsBomb «Over the Counter», την οποία υπογράφει ο Θανάσης Κουκάκης.

Ο Κουκάκης είναι ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, καθώς ανακάλυψε την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του μέσω του λογισμικού Predator από το οποίο είχε μολυνθεί το κινητό του τηλέφωνο -τον Μάρτιο 2022- έπειτα από έλεγχο που διενήργησε για λογαριασμό του, το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Διαθέτει εμπειρία στο οικονομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό ρεπορτάζ και έχει εργαστεί σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ όπως η «Εστία», το «in.gr», τα «Νέα», το «Βήμα» από Ελλάδα αλλά και οι «Financial Times», το CNN, το CNBC και το Al Jazeera International διεθνώς.

Από την πλευρά του, το Newsbomb είναι μια από τις κορυφαίες σε επισκεψιμότητα, αναγνωσιμότητα και παρεμβατικότητα ιστοσελίδας που ανήκει στον όμιλο DPG Media του διοικητικού ηγέτη του μπασκετικού Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μέσα από την συγκεκριμένη στήλη του Θανάση Κουκάκη έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελφόν με τον Μπιλ Πάπας, όμως αυτήν την φορά με αφορμή την έναρξη της δικής του στην Αυτραλία, για την οποία είχε πλήρες ρεπορτάζ την Δευτέρα το ThrakiSportS, προχωρά ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει ότι υπάρχουν ευθύνες και στις ελληνικές αρχές που άφησαν τα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα με κατάληξη την διάλυση ουσιαστικά της ΠΑΕ Ξάνθη.

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Ο τρυφηλός βίος του Bill Papas» και έχει ως εξής:

Ήταν Ιούλιος 2021 όταν η στήλη άρχισε να γράφει για τον βίο και την πολιτεία του Bill Papas (Βασίλη Παπαδημητρίου), ήτοι για τον ομογενή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης που αντιμετώπιζε στην Αυστραλία σοβαρές κατηγορίες για εμπλοκή σε τεράστια οικονομική απάτη 500 εκατ. δολαρίων σε βάρος των τραπεζών Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale. Για περισσότερο από ένα χρόνο σε τακτική βάση μεταφέραμε λεπτομέρειες για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσής του στην Αυστραλία, για τις έρευνες των αστυνομικών αρχών της χώρας, για τα εντάλματα έκδοσης του από την Ελλάδα, αλλά και για τις περίεργες αποφάσεις που λάμβανε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπέρ του Papas. Οι ελληνικές εποπτικές αρχές άργησαν πολύ να ασχοληθούν με τον ομογενή επιχειρηματία και πολλοί έκαναν τα στραβά μάτια για την προέλευση των χρημάτων που επένδυε στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο η ΠΑΕ Ξάνθη να βρεθεί εκτός Super League 2, καθώς οι τράπεζες που είχε εξαπατήσει δέσμευσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί εάν οι ελληνικές αρχές είχαν κάνει μια σωστή αξιολόγηση του κινδύνου που μετέφερε στις αποσκευές του ο Bill Papas φεύγοντας από την Αυστραλία για να έρθει στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του Bill Papas και των συνεργών του σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες. Και μπορεί ο Papas να είναι στην Ελλάδα – για να μη συλληφθεί – ωστόσο η ακροαματική διαδικασία εξελίσσεται σε κόλαφο εις βάρος του, καθώς παρατίθενται στοιχεία για το πως τα χρήματα που εξασφάλισε από την απάτη κατέληξαν σε ακριβά σπίτια, σε πολυτελή αυτοκίνητα και τρυφηλό βίο. Κάποια εξ αυτών τοποθετήθηκαν και στην ΠΑΕ Ξάνθη με τη γνωστή πλέον κατάληξη…