Ξεκίνησε η δίκη του Μπιλ Πάπας στο Σίδνεϊ – Απών ξανά ο Ελληνοαυστραλός – Οσα αναφέρθηκαν για την ΠΑΕ Ξάνθη

Γρήγορα πολυτελή αυτοκίνητα και μια ποδοσφαιρική ομάδα, αυτή της Ξάνθης, ήταν μεταξύ μιας πληθώρας πολυτελειών που φέρεται να αποκτήθηκαν με κεφάλαια που ελήφθησαν από τρεις τράπεζες στην θεωρούμενη ως μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Αυστραλίας, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν την Δευτέρα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σίδνεϊ.

Εκεί ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας (ωρα Ελλάδος) η ιστορική δίκη του Μπιλ Πάπας, ιδιοκτήτη της εταιρείας Forum, που κατηγορείται ότι απέσπασε παρανόμως από τις τράπεζες Westpac, Societe Generale και Sumitomo ποσά άνω των 500 εκατ. δολαρίων.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Αυστραλιανής Τράπεζας Τζέρεμι Σόλγιαρ παρουσίασε με λεπτομέρειες πως ο ιδιοκτήτης του Forum Μπιλ Πάπας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μισό εκατ. δολάρια που απέσπασαν με υποτιθέμενα δάνεια για να χρηματοδοτήσει την πολυτελή ζωή του, που περιελάμβανε την αγορά αυτοκινήτων τύπου Πόρσε και Λαμποργκίνι, κοσμήματα, κατοικίες και άλλες ιδιοκτησίες, ανάμεσα στις οποίες και η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης στην Ελλάδα.

Ο Μπιλ Πάπας ήταν και πάλι απών. Αν και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο δήλωνε πρόθεση να επιστρέψει στην Αυστραλία και να δικαστεί, τελικά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου και μεταφέρουν ΜΜΕ της Αυστραλίας, σχεδίασε την απόδρασή του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου του 2021, αμέσως μόλις η Westpac εντόπισε τις ατασθαλείες που είχαν γίνει σε βάρος της.

Ένα διάγραμμα που βρέθηκε σε ένα σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου σε κτήριο ιδιοκτησίας του Πάπας και παρουσιάστηκε από τους δικηγόρους της Westpac κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας. Απεικονίζει ένα λεπτομερές σχέδιο και πιθανότατα γράφτηκε πριν από τον Απρίλιο του 2018, υποστήριξαν οι δικηγόροι της Westpac.

Τα βήματα αναφέρονταν σε «δόλιες συναλλαγές» και σε μια πιθανή «απόδραση στο εξωτερικό», την οποία ο δικηγόρος της Westpac Τζέρεμι Στόλγιαρ περιέγραψε ως «μάλλον ενδεικτική καταχώρηση» καθώς «αυτό γράτηκε πολύ πριν από αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη το 2021, τρία χρόνια αργότερα». «Από ό,τι φαίνεται είχε σχεδιαστεί σχολαστικά η λεπτομέρεια αυτού που σκεφτόταν», σχολίασε ο δικηγόρος.

Οπως μεταφέρουν τα ΜΜΕ της Αυστραλίας, όπου η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της ημέρας, η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Μπορεί ο Μπιλ Πάπας να απουσιάζει και να μην έχει μέχρι στιγμής καν διορίσει κάποιον δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει και να αποκρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του, όμως την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ο στενός του συνεργάτης Βινσεντ Τεσιονάριο., ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη.