Ιδρύθηκε Αθλητικός Σύλλογος Φιλάθλων της Φενερμπαχτσέ με τον τίτλο «Δυτική Θράκη» – Εντονες αντιδράσεις

Το ότι η Φενερμπαχτσέ, όπως και η Γαλατασαράι και δευτερευόντως η Μπεσίκτας είναι ομάδες της Κωνσταντινούπολης που έχουν ισχυρή βάση οπαδών και στην Θράκη μας, μεταξύ των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι κάτι γνωστό.

Παλαιότερα είχε ιδρυθεί σύνδεσμος φιλάθλων της Γαλατασαράι με έδρα την Κομοτηνή. Ανεπίσημα υπήρχε και σύνδεσμος της Φενέρ. Οι οπαδοί της τελευταίας φαίνεται ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και επιδίωξαν και πέτυχαν να αποκτήσουν νομική υπόσταση, ιδρύοντας σύλλογο που πήρε έγκριση από Πρωτοδικείο Ροδόπης.

Το γεγονός ωστόσο ότι η ονομασία τους κάνει λόγο για «Δυτική Θράκη» προκαλεί αντιδράσεις, καθώς αυτός είναι ένας γεωγραφικός όρος που μπορεί να αναφερθεί σε ευρυτερο βαλκανικό πλαίσιο σε σχέση πχ με την Ανατολική Θράκη της Τουρκίας ή την Βόρεια Θράκη της Βουλγαρίας αλλά όχι σε νομικό κείμενο εγκεκριμένο από ελληνικό δικαστήριο για το οποίο η Θράκη θα έπρεπε να είναι μια συγκεκριμένη ενιαία γεωγραφική περιοχή της χώρας χωρίς να χωρίζεται σε Δυτική, Ανατολική κλπ όπως πχ η Μακεδονία.

Για παράδειγμα, η οικεία Περιφέρεια ονομάζεται «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» (όχι και Δυτικής Θράκης), γιατί ως Θράκη στην Ελλάδα θεωρείται το ενιαίο γεωγραφικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει τους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Ο πρόεδρος του Ποντου Θρυλορίου Μιχάλης Κακουλίδης ήδη αναδεικνύει το θέμα, εκφράζοντας τον θυμό του και κάνοντας την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:

«Λοιπόν γατάκια ακούστε:: Όποιος δικαστικός υπέγραψε την έγκριση αυτού του αθλητικού συλλόγου πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από την Κομοτηνή τώρα…Το σκεπτικό κάποιων συντοπιτών μας Ελλήνων με διαφορετική θρησκεία από εμάς το ξέρουμε.Ειναι απαράδεκτο και πολύ παράξενο να δωθεί η άδεια για λειτουργία συλλόγου με έδρα την Κομοτηνή με την ορολογία Δυτική Θράκη.Η Θράκη στην Ελλάδα είναι μία και κανείς δεν μπορεί να μπεί και να υιοθετήσει ορολογίες του Ερντογάν… Προσωπικά θα κινηθώ νομικά και θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στο πρωτοδικείο και θα ζητήσω την ακύρωση της επαίσχυντης απόφασης… Καλώ όσους ενδιαφέρονται για την Κομοτηνή να κάνουν το ίδιο..