Παρουσιάστηκε η νέα Elite League που πήρε τη θέση της Α2 από τους Νίκο Νικολόπουλο και Βαγγέλη Λιόλιο

Η νέα και ανανεωμένη Α2 ανδρών παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/10) σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΕΟΚ, με το νέο όνομα να είναι “Elite League” με μεγάλο χορηγό το Ερρίκος Ντυνάν.

Πρόκειται για μία νέα σελίδα στην ιστορία του δεύτερου τη τάξει πρωταθλήματος, που όπως αναφέρεται αναμένεται να είναι το κορυφαίο και πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων έχει αποφασιστεί εφεξής οι ομάδες της Α2 Ανδρών να έχουν δύο ξένους αντί για έναν, αλλά με περιορισμό στον χρόνο συμμετοχής, ενώ αν μία ομάδα επιλέξει να κάνει χρήση αυτού του προνομίου θα πρέπει να έχει στην 12αδα της τουλάχιστον δύο αθλητές ηλικίας 23 ετών ή μικρότερης ηλικίας.

Επιπλέον ανακοινώθηκε και η συνεργασία με κανάλια της περιφέρειας με στόχο την προώθηση και την αναβάθμιση της Elite League.

Οι δηλώσεις του Ξανθιώτη Γενικού Γραμματέα της ΕΟΚ Νίκου Νικολόπουλου: «Στόχος ήταν εξ αρχής η αναβάθμιση των πρωταθλημάτων και δεν γινόταν να αφήσουμε την Α2 έξω από αυτές τις αλλαγές. Πρώτη αλλαγή ήταν οι ξένοι και η αύξησή τους σε δύο. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει εφάμιλλο της μεγάλης κατηγορίας.

Το νέο όνομα είναι Elite League και όχι Α2 ανδρών όπως ήταν ως τώρα. Βασικός μας χορηγός θα είναι το νοσηλευτικό ίδρυμα “Ερρίκος Ντυνάν”, το οποίο και ευχαριστούμε. Μέσα από ένα δίκτυο το νέο πρωτάθλημα θα μπει στα σπίτια της νέας λίγκας. Το δίκτυο αυτό θα μεταδίδει κάθε Κυριακή στις 15:00 το σημαντικότερο παιχνίδι που θα έχουμε διαλέξει. Μακάρι η νέα σεζόν να είναι η αρχή για πολύ καλύτερες στο μέλλον».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, είπε: «Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους από όλο το ελληνικό μπάσκετ που έχουν ζήσει την ζωή τους στο ελληνικό μπάσκετ. Η Α2 μετονομάζεται σε Elite League και είναι η κορυφαία ελληνική κατηγορία. Η Basket League είναι κάτι διαφορετικό. Αναφορικά με την νέα λίγκα νομίζω πως είναι μία κατηγορία που θα έχει μεγάλη σημασία και ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ.

Ψάχναμε ελληνικό όνομα αλλά καταλήξαμε σε αυτή την ονομασία. Είναι η Elite League είναι ξεχωριστή από την Basket League. Θέλουμε να ωθήσουμε τις ομάδες στην επόμενη μέρα. Ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Θέλουμε να “αναγκάσουμε” τις ομάδες να στηριχτούν στους Έλληνες παίκτες παρά τους δύο ξένες. Το πρόβλημα είναι η εξέλιξη των Ελλήνων παικτών. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει, φταίει και η ομοσπονδία μας που δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα.

Γι αυτό φέτος η νέα λίγκα θέλει να δώσει κίνητρο. Θέλουμε να φέρει νέους παίκτες. Οι ξένοι παίκτες θα έχουν χρονικό περιορισμό. Με αυτό τον τρόπο οι ομάδες θα υποχρεωθούν να βάλουν και νέους παίκτες να αγωνιστούν. Δώσαμε κίνητρο στις ομάδες εάν παίζουν οι νέοι Έλληνες παίκτες. Στόχος είναι αυτό να προχωρήσει και σε άλλες κατηγορίες.

Σημαντικό κομμάτι είναι και οι συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς όπως το Ερρίκος Ντυνάν. Η συνεργασία ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Εθνική ανδρών. Θέλαμε να την αξιοποιήσουμε και σε άλλες εκφάνσεις του ελληνικού μπάσκετ. Είμαστε πάντα κοντά στις ομάδες να λύνουμε θέματα ή προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα, όχι γκρίνιες.

Θέλουμε να πάμε μπροστά όσο αφορά την προβολή του πρωταθλήματος. Φέτος πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να συνεργαστούμε με περιφερειακά κανάλια. Η Elite League απευθύνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το Final Four θα προβληθεί με μεγάλη ένταση και φυσικά θα υπάρχει μεγάλη προβολή και από τα social media.

Υπάρχουν δύο θέματα που θέλω να αναφέρω. Το ένα αφορά την χρηματοδότηση των ομάδων της λίγκας. Θέλω κάθε ομάδα να προγραμματίσει την ζωή και το μέλλον της. Το δεύτερο αφορά την Δημόσια τηλεόραση. Η συνεργασία θα συνεχιστεί. Η Δημόσια τηλεόραση είναι ο επίσημος εκφραστής του μπάσκετ στην Ελλάδα. Η ΕΡΤ χρηματοδοτεί με έξτρα ποσό την Α1. Πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση και στην Elite League. Φέτος εμείς είμαστε 16 ομάδες. Θα πρέπει όλες οι πλευρές να σταθούν αρωγοί στο νέο πρωτάθλημα».