Αποκαλύψεις για τη ζωή και το έργο του Φαναριώτη πρώτου προέδρου της ΑΕΚ δια χειρός του θρακιώτη Τάσου Κοντογιαννίδη

Ο θρακιώτης δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, με καταγωγή από τα Κομνηνά Ξάνθης, θεωρείται από τους κορυφαίους ιστορικούς της εποχής μας. Συχνά με άρθρα του αναφέρεται σε άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες από την ζωή και το έργο προσωπικοτήτων της εποχής μας αλλά και του περασμένου αιώνα.

Παλαίμαχος αθλητής, φανατικός φίλαθλος και κάτοικος Νέας Φιλαδελφειας πλέον, έγραψε ένα άρθρο για τον πρώτο στην ιστορία πρόεδρο της ΑΕΚ, αμέσως μετά την ίδρυσή της. Και το δημοσίευσε την σημερινή ιστορική ημέρα των εγκαινίων του γηπέδου της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ιδιοκτησίας του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αξίζει να διαβαστεί και από το κοινό της Θράκης:

Σήμερα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, σωστό παλάτι, που εφεξής θα φιλοξενεί τους πολυπληθείς φιλάθλους της ομάδας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα δίδει  για το πρωτάθλημα, το κύπελλο και τα διεθνή ματς με ξένες ομάδες. Είναι ένα πανέμορφο δημιούργημα του σημερινού πρόεδρου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη που η υπόσχεσή του να δημιουργήσει ένα γήπεδο  μεγάλων προδιαγραφών έγινε πραγματικότητα και θα αποτελεί το καμάρι όλων των οπαδών της ΑΕΚ.

Ο νους όλων των παλιών φιλάθλων στρέφεται στο παρελθόν και φέρνει στο προσκήνιο τον πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ  Κων Σπανούδη που μαζί με μερικούς άλλους παράγοντες ίδρυσαν την «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών» στην Αθήνα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση εδώ πολλών Ελλήνων από την Πόλη και την Μικρά Ασία.

Ο διαπρεπής δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Σπανούδης,  ιδρυτής με άλλους και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, πρόσφερε πολλά στην ομάδα  μαζί με τον προσφυγικό Ελληνισμό. 

Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα στις 29 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών και την επομένη ο (σ.σ γεννηθείς στην Κομοτηνή) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ξεκινά  από την αρχιεπισκοπή  για να πάει να τον κηδεύσει. Όμως, κατεβαίνοντας τα σκαλιά συναντά τον υπασπιστή του στρατηγού Τσολάκογλου ταγματάρχη Δημ. Γαργαρόπουλο, που του ζητεί εκ μέρους του, να πάει να ορκίσει την κυβέρνηση του. «Εγώ δεν έρχομαι να ορκίσω κυβέρνηση» απάντησε θαρραλέα ο  Πόντιος αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. «Την κυβέρνησιν που ώρκισα ευρίσκεται εις την Κρήτη και συνεχίζει με τον βασιλέα τον πόλεμο… Και τώρα θα πάω να κηδεύσω τον φίλον μου Κώστα Σπανούδη…» Και μετέβη στο ναό  του Αγίου Αντωνίου  όπου βρισκόταν η σωρός του νεκρού…

Ο Κων. Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Πόλης το 1871, φοίτησε  στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, συνέχισε μετά τις σπουδές του σε Γαλλία και Ιταλία και επέστρεψε στην Πόλη, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος και μετά εξέδωσε  το 1904 την εφημερίδα « Πρόοδος». Η τολμηρή αρθρογραφία του στα εθνικά θέματα ενοχλούσαν την Υψηλή Πύλη  και άρχισαν οι διώξεις  με απειλές απέλασης. Το 1910 νυμφεύθηκε την  Σοφία Ιωαννίδου και απέκτησαν την Αθηνά (1921-1998)  που σταδιοδρόμησε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ.

Το 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών ( Α.Ε.Κ.).  ΄Ηταν ανάμεσα σ’ εκείνους  που μαζεύτηκαν  στις 13 Απριλίου 1924, σε κατάστημα αθλητικών ειδών της οδού Βερανζέρου και αποφάσισαν να ιδρύσουν την « Ένωση». Δική του ήταν η ιδέα, να είναι ο Δικέφαλος Αετός το έμβλημα της ομάδας. Τότε με παρέμβαση του στον Βενιζέλο παραχωρήθηκε  από την  κυβέρνηση χώρος για την δημιουργία Σταδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και επί των ημερών του η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, νικώντας στο τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης  με 5-3. 

Το 1932, παραιτήθηκε για να πολιτευθεί και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό  ως παράγοντας και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενώ μεγάλος ήταν ο αγώνας του υπέρ των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η σύζυγος του Σοφία ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα « Πρωία» μετά το 1939, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν στην εφημερίδα « Ελεύθερον Βήμα του Δημ. Λαμπράκη και μεταπολεμικά στην εφημερίδα « τα Νέα» με αντικείμενο την κριτική μουσικής. ΄Ηταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προαγωγής και διαδόσεως της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα. Παράλληλα με το σύζυγο της ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε αρχηγός  της γυναικείας Ολυμπιακής αποστολής που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Ο παλιός δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης  τιμώντας τον Κων. Σπανούδη ονόμασε την μικρή πλατεία των Κάτω Πατησίων κοντά στον Σταθμό του Ηλεκτρικού σε «πλατεία Κων. Σπανούδη». Αιωνία του η μνήμη!