Ενας χρόνος από την απώλεια του Σάκη Ψωμά, σκόρερ του πρώτου τέρματος στην ιστορία του ΑΟΞ

Ηταν βράδυ της 28ης Σεπτέμβρη, έναν χρόνο πριν, όταν όλη Ξάνθη βυθιζόταν στο πένθος από το άκουσμα της είδησης ότι είχε φύγει από την ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Σάκης Ψωμάς, ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία για τον ΑΟΞ.

Ο Ψωμάς ήταν ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία του ΑΟΞ αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1967 μέσα από την συγχώνευση Ασπίδας και Ορφέα, αλλά ήταν επίσης και ιδρυτικό και ιδιαίτερα δραστήριο και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του ΑΟΞ «Ο Δημόκριτος».

Είχε γεννηθει στις 24/12/1948 στην Ξάνθη και είχε υπηρετήσει την οικογένεια του ΑΟΞ από πολλά πόστα πέραν από αυτό του ποδοσφαιριστή για το οποίο έμεινε περισσότερο γνωστός, καθώς την δύσκολη αλλά ιδιαίτερα σημαντική δεκαετία του ’80 είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα σαν βοηθός προπονητή και σαν σκάουτερ.

Μάλιστα, όπως έγραψε πέρυσι με αφορμή τον θάνατό του ο ιστορικός πρόεδρος του ΑΟΞ Θεόδωρος Κοκκάλας, ως σκάουτερ ο Σάκης Ψωμάς είχε μάτι εξαιρετικό, με αναλυτικές εκθέσεις για τους μεταγραφικούς στόχους ενώ δεν έπεσε σε κανέναν ποδοσφαιριστή έξω. Επίσης είχε ένα εξαιρετικό αρχείο για την ιστορία της ομάδας με δημοσιεύματα, φωτογραφίες, φύλλα αγώνων.

Παράλληλα, είχε προσφέρει πολλά και στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ξάνθης αγωνιζόμενος σε ομάδες αλλά και ως παράγοντας στην συνέχεια (τα τελευταια χρόνια μέσα από τον ΑΠΟΞ Ραιδεστού). Το πιο σημαντικό όμως, όπως του αναγνώριζαν όλοι: ήταν ένα δραστήριο για την τοπική κοινωνία πρόσωπο που χάριζε απλόχερα σε όλους την βοήθειά του, πάνω από όλα όμως ήταν ένας «άριστος ποδοσφαιριστης, σκαουτερ αλλα κυριως ΠΑΤΕΡΑΣ», όπως έγραψε πέρυσι ο Κοκκάλας.

Τα παιδιά του άλλωστε συνεχίζουν αυτήν την οικογενειακή παράδοση της προσφοράς στον τόπο. Μάλιστα, τα φέρνει έτσι η ζωή που στην πρώτη επέτειο από τον πρόωρο χαμό του, την ώρα περίπου που ο Σάκης Ψωμάς ταξίδευε στους ουρανούς, θα κρίνεται σε αυτήν την άτυπη «γενική συνέλευση» στο Επιμελητήριο Ξάνθης και το μέλλον του ΑΟΞ, που βρίσκεται πλέον σε πραγματικό κίνδυνο να εξαφανιστεί εντελώς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Λείπει ο Σάκης Ψωμάς σε αυτήν την δύσκολη χρονική συγκυρία για τον ΑΟΞ. Οι γνώσεις, η εμπειρία και γενικότερα η παρουσία του στις εξελίξεις αυτού του διαστήματος θα ήταν μια εγγύηση για την συνέχεια…