Οι δυσκολίες του εγχειρήματος αξιοποίησης του Ερασιτέχνη για την άμεση αναβίωση του ΑΟΞ

Από την στιγμή που διαφάνηκε το τέλος της ΠΑΕ Ξάνθη, όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν υπάρχει ενεργος Ερασιτέχνης που να μπορεί να σηκώσει το βάρος της καθόδου της ομάδας στην Γ’ Εθνική ή έστω στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης.

Η επίσημη απάντηση που δόθηκε είναι πως «ναι, είναι ενεργός». Ωστόσο τα πράγματα με την περίπτωση αυτήν δεν είναι τόσο απλά όσο ίσως ορισμένοι νομίζουν. Πολλά γράφονται, ακόμα περισσότερα λέγονται και αρκετές απορίες αναμένεται να λυθούν (η τουλάχιστον θα γίνει ρποσπάθεια για κάτι τέτοιο) στην συνάντηση που διοργανώνουν οι Παλαίμαχοι.

Κλειδί σε πολλά αποτελεί ένα όνομα. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναγιώτη Σιδερη. Ειναι μεν ο πρόεδρος, αλλά σε ένα άγνωστο στους πολλούς Διοικητικό Συμβούλιο. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη του, αν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του και βασικά, αν και πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξή του. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Ακριβώς επειδή τίποτα από αυτά δεν είναι γνωστό και δεν έχει γίνει έστω το τελευταίο διάστημα γνωστό, εκφράζονται οι φόβοι ότι υπάρχει πρόβλημα. Πιθανότατα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια που απαιτεί ο νόμος, ώστε να υπάρχουν ΔΣ εκλεγμένα από τα μέλη μέσα από αρχαιρεσίες που διεξάγονται παρουσία διορισμένοι δικαστικού αντιπροσώπου.

Τυπικά ότι ο Ερασιτέχνης ήταν ενεργός το ξέρουμε, καθώς τυπικά διαχειριζόταν το γήπεδο του ΑΟΞ. Αρα έπρεπε να υπάρχει ένα ενεργό ΔΣ που να υπογράφει για παράδειγμα τα παραχωρητήρια στον Ορφέα Ξάνθης για να παίζει τους αγώνες του και να κάνει τις προπονήσεις του ή ακόμα περισσότερο στους διάφορους μεσάζοντες που το ζητούσαν για την διεξαγωγή συναυλιών.

Επίσης, ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ είναι ένα σωματειο που έχει έσοδα ή τουλαχιστον οφείλει να έχει έσοδα, για παράδειγμα από την ενοικίαση στους διάφορους συλλόγους των χώρων που λειτουργούν ως γραφεία τους στο γήπεδο του ΑΟΞ. Μοιραια, για την συντήρηση των χώρων κλπ η λογική λέει ότι έχει και έξοδα.

Ωστόσο είναι άγνωστο ποιος τηρεί αυτά τα βιβλία εσόδων – εξόδων, από ποιους ελέγχονται και αν υπάρχουν χρέη. Οι φήμες λένε ότι υπάρχουν, τα περισσότερα είναι προς τον Δήμο Ξάνθης αλλά ο τελευταίος προτίθεται να δώσει λύση και στον βαθμό που μπορεί να τα διαγράψει ή να γίνει ο απαραίτητος διακανονισμός.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το γεγονός ότι γίνονταν αυτά, δεν καθιστά τον Ερασιτέχνη ΑΟΞ και αθλητικό σύλλογο. Είναι πασιφανές ότι ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ δεν καλλιεργούσε κανένα μα κανένα (άλλο) άθλημα και αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει αθλητική αναγνώριση, κάτι απαραίτητο για να μπορέσει ένας σύλλογος να διαθέτει αθλητικά τμήματα που να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα,

Πολύ φυσιολογικά ούτε κάποια αίτηση έχει γίνει για να ενταχθεί ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ στο Μητρωο της ΓΓΑ, αλλά ακόμα και αυτός ο σκόπελος να ξεπεραστεί, όλοι οι προηγούμενοι αρκούν και υπεραρκούν για να μπει άμεσα φρένο στα όποια σχέδια άμεσης ενεργοποίησης του Ερασιτεχνη ώστε η ομάδα της Ξάνθης να δηλωθεί στην Γ’ Εθνική ή έστω στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης.

Μπροστά σε όλα αυτά τα δεδομένα, προσθέστε και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις άλλες ΠΑΕ στις οποίες βάσει νόμου το 10% των μετοχών τους ανήκουν στον Ερασιτέχνη, στην περίπτωση της ΠΑΕ Ξάνθη κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για παράδειγμα, η Mazcon του Μπιλ Πάπας εξαγόρασε από τον Πανόπουλο περίπου το 98% των μετοχών της ΠΑΕ. Ισως και αυτό να δημιουργεί ένα κάποιο νομικό ζήτημα για την συνέχιση της ΠΑΕ Ξάνθη από τον Ερασιτέχνη ΑΟΞ.

Αυτα και άλλα πολλά ζητήματα έχει κληθεί το τελευταίο δεκαήμερο να ξεδιαλύνει δικηγόρος, μετά από σχετικό αίτημα των παλαιμάχων. Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα δείχνουν να είναι πιο πολλά σε σχέση με τις προτεινόμενες λύσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι την ίδια στιγμή που γίνεται η έκκληση για μαζική συμμετοχή στο ανοιχτό κάλεσμα της Τετάρτης, παράλληλα διαρρέεται ότι θα πρέπει η συζήτηση να μείνει… εμπιστευτική, μακριά από τα αδιάκριτα φώτα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αυτού του είδους οι διαρροές δημιουργούν ήδη σε μερίδα του κόσμου ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία για τη νέα προσπάθεια. «Πρόκειται να γίνει κάτι μη νόμιμο και ζητείται εχεμύθεια;», ρωτάνε κάποιοι. «Μήπως πάμε πλέον σε μια νέα τάξη πραγμάτων που απλά θα αποτελεί συνέχεια της παλιάς και απλώς θα υπάρχει το περιτύλιγμα της έγκρισης της λαϊκής βάσης;», προσθέτουν.

Αν όμως ο ΑΟΞ έφταε εδώ που έφτασε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποξενώθηκε από την λαϊκή του βάση και έγινε ενα κλειστό κλαμπ ολίγων που μεταξύ άλλων επιχειρούσαν να ελέγξουν την προς τα έξω ενημέρωση. Για να πετύχει το όποιο εγχείρημα του νέου ΑΟΞ απαιτείται πράγματι να ξεπεραστούν οι όποιες προσωπικές πικρίες και κόντρες υπάρχουν, αλλά πρωτίστως πρέπει να αγκαλιαστεί η προσπάθεια από την πλατιά μάζα των φιλάθλων. Και αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρξει ειλικρίνεια από όλους αναφορικά με το τι μπορεί πλέον να γίνει και καθεστώς πλήρους διαφάνειας και νομιμότητας, έστω και αν χρειαστεί να θυσταστεί η (ήδη χαμένη αγωνιστικά) τρέχουσα χρονιά.