Ανακοινώθηκε η απόφαση του Διαιτητικού: Δεκτή η αίτηση Πανδραμαϊκού και Ορφέα, καμία αναφορά σε Αλεξανδρούπολη, τί μέλει γενέσθαι

Ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ η περίφημη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον πρώτο ομιλο της Γ’ Εθνικής.

Η επίσημη απόφαση αφήνει αρκετά ανοιχτά ενδεχόμενα και δημιουργεί ωστόσο πιο πολλά ερωτηματικά από όσα λύνει.

Πρωτον, η απόφαση αναφέρεται σε προσφυγή του Πανδραμαϊκού και σε προσφυγή του Ορφέα Ξάνθης που γίνονται δεκτές, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αλεξανδρουπολη που γνωρίζαμε από το ρεπορτάζ ότι επίσης έχει προσφύγει. Ωστόσο μικρή σημασία έχει αυτό, αφού λογικά και η Αλεξανδρούπολη θα ζητούσε το ίδιο πράγμα.

Δεύτερον, οι προσφυγές Πανδραμαϊκού και Ορφέα Ξάνθης γίνονται δεκτές κατά πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ομόφωνες. Υπάρχει μια μειοψηφία αρεοπαγιτών που έκρινε ότι ορθά επικυρώθηκε η βαθμολογία, αλλά η πλειοψηφία έκρινε το αντίθετο. Το γεγονός αυτό δείχνει την περιπλοκότητα της υπόθεσης, που δεν αντιμετωπίστηκε στη λογική άσπρο-μαυρο.

Τρίτον, η απόφαση ακυρώνει τις αποφάσεις της ΕΠΟ με τις οποίες επικυρωθηκε η τελική βαθμολογία. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Πανδραμαϊκός στέφθηκε πρωταθλητης του ομίλου, ούτε σημαίνει αυτόματα ότι αποφεύγει τον υποβιβασμό ο Ορφέας Ξάνθης (του οποίου έγινε δεκτή η αίτηση) και η Αλεξανδρούπολη. Αλλά μπορούν βάσιμα να ελπίζουν.

Τέταρτον, η απόφαση δεν αναφέρει τίποτα για το τι θα συμβεί με τα σωματεία που ήταν ή μπήκαν ετεροχρονισμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ. Δηλαδή δεν αναφέρει αν πρέπει πχ να υποβιβαστούν ή να ακυρωθούν οι αγώνες Αγροτικού Αστέρα, Αρη Αβατου, Εθνικού Σοχου και Θερμαϊκου Θέρμης που φέρονται να είχαν το πρόβλημα.

Πέμπτον, η απόφαση δεν αναφέρει τίποτα για υποχρέωση αλλαγής της κατάταξης στην βαθμολογία που επικυρώθηκε. Με άλλα λόγια, αν τελικά κριθεί ότι νόμιμα τα συγκεκριμενα σωματεία έλαβαν τελικά μέρος στο πρωτάθλημα, κάτι που αφήνεται ομιχλώδες και μάλλον θα κριθεί σε νέα δίκη, μπορεί εν τέλει μετά από καιρό να επικυρωθεί ξανά η ίδια βαθμολογία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι ανατρέπεται η επικύρωση της βαθμολογίας του 1ου Ομιλου της Γ’ Εθνικής, όπως αυτή έγινε τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι κακώς ανακηρύχθηκε πρωταθλητής ο Αγροτικός Αστέρας, ο οποίος ως πρωταθλητής συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου στην SL2 και τελικά ανέβηκε σε αυτήν, άρα κακώς έγιναν τα μπαράζ! Και επίσης σημαίνει ότι όσο δεν είναι επικυρωμένη η βαθμολογία, όλες οι ομάδες που βρίσκονται κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού μπορούν να ελπίζουν ότι θα γίνει κάτι και τελικά θα σωθούν.

Σε κάθε περιπτωση, μετά την ανακοίνωση του διατακτικού, αναμένεται με ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αυτονόητο είναι ότι η απόφαση αυτή, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αλλά και αποτελεί αφετηρια για διαφορετικές νομικές ερμηνείες αλλά και νέες δικαστικές διεκδικήσεις από τις εμπλεκόμενες ομάδες. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σεν προσβάλλεται σε Επιτροπή Εφεσεων ή CAS και προφανέστατα το μπαλάκι πετάγεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, που έχει πάντως ξεκάθαρα τονίσει ότι τη νέα σεζόν η Γ΄Εθνική θα διεξαχθεί σε 4 Ομιλους.

Αναλυτικά η απόφαση έχει ως εξής:

Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου έλαβε τις εξής αποφάσεις.

Δέχτηκε κατά πλειοψηφία την υπ’ αριθμ. πρωτ. 13287/17-05-2022 αίτηση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ”. Ακύρωσε την από 12-05-2022 απόφαση της Επιτροπής Διοργανώσεων Ποδοσφαιρικών Αγώνων της Ε.Π.Ο., που επικυρώθηκε με την από 12-05-2022 Απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, που αφορούν την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα του Πρώτου Ομίλου (1ου Ομίλου) του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας ποδοσφαιρικής περιόδου 2021-2022.

Δέχτηκε κατά πλειοψηφία την υπ’ αριθμ. πρωτ. 13310/17-05-2022 αίτηση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ”. Ακύρωσε την υπ’ αριθμό πρωτ. 35/12-05-2022 απόφαση της Επιτροπής Διοργανώσεων Ποδοσφαιρικών Αγώνων της Ε.Π.Ο., που επικυρώθηκε με την από 12-05-2022 Απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο., που αφορούν την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα του Πρώτου Ομίλου (1ου Ομίλου) του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας ποδοσφαιρικής περιόδου 2021-2022.