Ο καταγόμενος από την Ροδόπη πρώην παίκτης και πρόεδρος της Λέφσκι που «κατηγορήθηκε» ως πράκτορας της Βουλγαρίας στην Ελλάδα

Το όνομα του Θωμά Λαφτσή ακούστηκε έντονα ξανά, μετά την κλήρωση του ΠΑΟΚ με την Λέφσκι Σόφιας, την ομάδα από τα τσικό της οποίας αναδειχθηκε και στην οποία μερικά χρόνια πριν διετέλεσε ιδιοκτήτης και πρόεδρος.

Ο Λαφτσής, που έλκει την καταγωγή του από την Θράκη, έπαιξε στην Ελλάδα επί σειρά ετών την δεκαετία του ’80 και πέρασε από τα γκολπόστ του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε πριν μερικά χρόνια ένα δημοσίευμα από τη Βουλγαρία που έβαλε φωτιά και έδωσε κινηματογραφικό άρωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο των 80s.

Τι λένε οι γείτονες; Ότι ο Θωμάς Λαφτσής ήταν μυστικός πράκτορας της βουλγαρικής Ε.Υ.Π στην Ελλάδα την περίοδο που αγωνιζόταν στον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό και μάλιστα -ο μετέπειτα ιδιοκτήτης της Λέφσκι- είχε προσληφθεί στην Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βουλγαρίας τον Απρίλιο του 1980 με το ψευδώνυμο «ψηλός». Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα.

Ο Λαφτσής γεννηθηκε στην Σόφια της Βουλγαρίας από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες με καταγωγή απο τον Ιασμο Ροδόπης οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο, πρώτα για την Ρουμανία και στην συνέχεια στην Βουλγαρία. Οπως ο ίδιος είχε πει παλαιότερα στο ThrakiSport, διατηρούσε λίγους δεσμούς με την περιοχή της Ροδόπης αλλά ειχε εξοχικό και ερχόταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι για διακοπές στην Θάσο.

Ξεκίνησε από τα τσικο τότε Σπαρτακ και μετέπειτα Λέφσκι. Μεταγράφηκε το 1981 στον ΟΦΗ, όπου αγωνίστηκε έως το 1983 και στη συνέχεια ανέβηκε στον Παναθηναϊκό έως το 1985. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Βέλγιο για να επιστρέψει στον ΟΦΗ από το 1987 έως το 1989. Δέθηκε ιδιαίτερα με την Κρήτη, τον ΟΦΗ και τον κόσμο του.

Ο Λαφτσής ήταν πρόεδρος στην Λέφσκι από το 1990 ως και το 1999 αλλά επέστρεψε στην διοικητική πυραμίδα της ομάδας ως ο ισχυρος της άνδρας το 2016, έχοντας ως πρόεδρο τον Σιράκοφ οποίος αντικατέστησε τον Λαφτσή από το 1999 ως και το 2008.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη Βουλγαρία, η “είδηση” περί κατασκοπείας προέκυψε μετά την έρευνα επιτροπής που έχει συσταθεί στη Βουλγαρία και ασχολείται με οικονομικά ζητήματα που αφορούν ανθρώπους που είχαν δεσμούς με την κρατική Ασφάλεια και τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών την περίοδο του κομουνισμού στην χώρα. 

Η εν λόγω επιτροπή ελέγχει άτομα με επισφαλή δάνεια τη συγεκριμένη χρονική περίοδο. Ετσι σε έκθεση που παρέδωσε το 2014, ανακοίνωσε ότι έχουν ελεγχθεί 348 άτομα με χρέη προς την «Biochim Bank». Ο έλεγχος στον Λαφτσή αφορούσε δύο μη εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρείας της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης. Κάπου εκεί, στην έκθεση δηλαδή, αναφέρεται πως ο Λαφτσής προσλήφθηκε ως πράκτορας πριν βρεθεί στην Ελλάδα για να παίξει ποδόσφαιρο.