Αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος ο Κετσιεμενίδης μιλά για την συμφωνία με την Δόξα Δράμας και απαντά στους επικριτές του…

Αποκαλυπτικός απαντώντας στα πάντα ήταν ο 43χρονος Ξανθιώτης προπονητής τςη Δόξας Δράμας Κυριάκος Κετσιεμενίδης.

Αρχικά μίλησε στο SportDrama.gr έχοντας ερωτήματα που αφορούν τους προβληματισμούς φιλάθλων της ομάδας, ζητώντας του να δώσει τη δική του οπτική.

-Αμέσως μετά την αποχώρηση Φιλίππου ακούστηκε έντονα το όνομα Κετσιεμενίδης για τη θέση του αντικαταστάτη. Μάλιστα υπήρξε δημοσίευμα που ανέφερε για επαφή με τη διοίκηση της Δόξας πριν από έξι μήνες και μια κοντά στο Πάσχα, στοιχεία που αν ισχύουν αφήνουν περιθώρια για διάφορες εικασίες. Τελικά τι ισχύει;

«Υπήρχε μια επαφή, μια καλή σχέση με τους διοικούντες της Δόξας, γνωστή σε όλους καθώς έχω αγωνιστεί στο παρελθόν στο πρωτάθλημα της Δράμας, χωρίς όμως κάτι περισσότερο. Στα όρια του τυπικού. Και δεν υπήρχε λόγος για κάτι περισσότερο αφού η Δόξα είχε έναν αξιόλογο προπονητή που πέτυχε το στόχο του, τον σεβάστηκε και έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος. Εγώ από την πλευρά μου σεβάστηκα την ομάδα που λίγο καιρό πριν είχα αναλάβει και δεν υπήρχε λόγος ή περίπτωση να την αφήσω.

Αυτά τα δημοσιεύματα θεωρώ ότι ανήκουν σε αυτά που λέμε …όμορφες καταστάσεις  για να έχουμε να ασχολούμαστε. Ξεκάθαρα, εγώ ήμουν ελεύθερος όταν ξεκίνησα να μιλάω με τη διοίκηση της Δόξας που από την πλευρά της περίμενε πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα του προπονητή της και μετά να μιλήσουμε σε ουσιαστική βάση. Όταν και οι δύο δεν είχαμε κάποια δέσμευση, τότε προχωρήσαμε σε μια πιο σοβαρή κουβέντα, καθώς μπορώ να πω με σιγουριά ότι είχαμε πολλά κοινά σημεία σε αυτά που αναζητούμε».

-Υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να πάρεις προπονητή που υποβιβάστηκε η ομάδα που είχε. Ακόμη περισσότερο αν αυτός ο υποβιβασμός ήταν αιτία παραμονής για σένα καθώς αφήνει να αιωρούνται διάφορα…

«Καμία ομάδα και πολύ περισσότερο μια ομάδα σαν τη Δόξα δεν θα πήγαινε σε επιλογή προπονητή αν σε αυτόν δεν έβρισκε το κάτι παραπάνω, αυτό που ήθελε. Μπορεί στο τέλος, στις λεπτομέρειες ο Νέστος να έχασε την παραμονή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συνέβη κάτι το μεμπτό. Θεωρώ αστειότητα κάθε τέτοια υπόνοια. Πιστεύω ότι οι διοικούντες της Δόξας με γνωρίζουν, έχω δείξει έργο στις ομάδες που ήμουν, έπαιξα μέσα στη Δράμα και πιστεύω ότι αυτό που φάνηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι η αιτία που έφερε την προσέγγιση μου με την διοίκηση της Δόξας».

-Από το Νέστο έφυγες προτού ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της περιόδου, αφού εκκρεμούσε το παιχνίδι για το κύπελλο.

«Από το Νέστο έφυγα όταν έπρεπε. Αν είχε ή δεν είχε υποχρεώσεις με το κύπελλο, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Ο Νέστος προσπάθησε να φορτώσει πράγματα μόνο στον προπονητή χωρίς να πάρει ευθύνες η διοίκηση και ηθικά εγώ δεν μπορούσα να μείνω στην ομάδα. Αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα γιατί οι παίκτες είχαν θέματα με τη διοίκηση και εγώ έπρεπε να τους κρατάω εκεί «ζεστούς» κάτι που σήμαινε μεγάλη ψυχολογική φθορά για μένα. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να φύγω ανεξάρτητα με το αν υπήρχε άλλη αγωνιστική υποχρέωση».

-Μέχρι τώρα η προπονητική σου καριέρα παρουσιάζει έργο στον Άρη Αβάτου, το Νέστο και τους μικρούς της Ξάνθης. Η Δόξα είναι ένα σαφώς πιο δύσκολο σωματείο με πολλαπλάσιες απαιτήσεις και πολύ μεγάλη πίεση που δεν είναι εύκολο για τον καθένα να ανταποκριθεί.

«Όταν έφυγα από το ‘Αβατο όπου έμεινα τρία χρόνια, έφυγα από εκεί σαν πετυχημένος έχοντας κατακτήσει ένα νταμπλ, δύο κύπελλα και μια πέμπτη θέση σαν νεοφώτιστη ομάδα στη Γ’ εθνική. Πήγα στο Νέστο όπου την προηγούμενη χρονιά είχε αλλάξει τέσσερεις προπονητές.

Πήγα πιστεύοντας στις δυνατότητες μου και γνωρίζοντας το ρίσκο που έπαιρνα και τελικά έμεινα δύο χρονιές κάνοντας πρωταθλητισμό. Η πίεση και στη Χρυσούπολη είναι σημαντική. Έχει κόσμο του ποδοσφαίρου που αγαπάει την ομάδα και έχει απαιτήσεις. Βέβαια, η πίεση στη Δόξα αναλογικά είναι τεράστια και το γνωρίζω πολύ καλά. Όμως δεν με φοβίζει. Πιστεύω ότι θα μου είναι διαχειρίσιμη και όπως πάντα κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου σωστά».

Επίσης ο Κετσιεμενίδης ήταν καλεσμένος του Θεόφιλου Ψυχογιού στο “Primo Secondo” του ραδιοφωνικού σταθμού Θεσσαλονίκης  “City of Primo 106.1”.

-Για τη σεζόν που έληξε, όπου βρισκόταν στο τιμόνι του Νέστου Χρυσούπολης αλλά και την συμφωνία με την Δόξα Δράμας λίγο μετά την λήξη του πρωταθλήματος

“Για το Νέστο ήταν δύσκολη χρονιά. Πήγα στα μέσα της σεζόν, η ομάδα ήταν προτελευταία με ένα βαθμό. Ήταν μικρό το πρωτάθλημα, αν υπήρχαν περισσότερα παιχνίδια, σίγουρα θα μιλούσαμε διαφορετικά τώρα. Στα δυο τελευταία παιχνίδια έγιναν άλλα πράγματα, που δε θα αναφερθώ καν και η ομάδα δυστυχώς υποβιβάστηκε. Μια ιστορική ομάδα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούσε. Παραδόξως βέβαια, η ομάδα που σώθηκε με το δικό μας κακό αποτέλεσμα ήταν η Δόξα Δράμας. Εγώ μίλησα με τη Δόξα Δράμας όταν τελείωσα από τη Χρυσούπολη, γιατί μετά από δυο μέρες, αφότου η ομάδα είχε υποβιβαστεί, δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσουμε για το Κύπελλο. Υπήρχαν και πάρα πολλά προβλήματα στην ομάδα”.

Μετά το Νέστο ήρθε η συμφωνία να μπορέσουμε να κάνουμε τη Δόξα Δράμας την ομάδα που είχε την αίγλη τα παλαιότερα χρόνια. Σίγουρα θέλει πολλή δουλειά. Η διοίκηση του Δημήτρη Περσίδη ηγείται της κατάστασης και δείχνει οτι έχει τις γνώσεις και το μεγάλο θέλω, για να πατήσουμε πολύ καλά στην κατηγορία. Νομίζω οτι θα πάμε πολύ καλά και ήδη ξεκινήσαμε και τον προγραμματισμό. Οι άνθρωποι είπαν οτι πάμε για να φτιάξουμε μια ομάδα που πλέον θα είναι αντάξια του ονόματος της Δόξας Δράμας. Αυτό ήταν φυσικά και το κίνητρο το δικό μου. Σίγουρα δεν ήταν η χρονιά που ήμουν πολύ ευτυχισμένος έτσι όπως τελείωσε. Η προσέγγιση ήταν πάρα πολύ ωραία και νομίζω οτι υπάρχει πολύ μεγάλη θέληση από τη διοίκηση. Γιατί και η ομάδα ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια”.

-Για το αν οι νέοι στόχοι θα είναι από νωρίς συγκεκριμένοι, ή πρώτα θα περιμένουν το νέο χάρτη και το επίπεδο ανταγωνισμού, με 18 ομάδες σε καθένα από τους 4 ομίλους και όλους τους πρωταθλητές να ανεβαίνουν απευθείας, τη στιγμή που 6 υποβιβάζονται από κάθε γκρουπ

 “Είναι ντροπή να γυρίσω και να πω οτι θα κάνουμε μια ομάδα απλά για να συμμετέχει στον όμιλο. Είναι υποχρέωσή μας η ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Δε μπορεί να έχεις ένα τόσο βαρύ όνομα και να λες οτι πάω να κάνω μια καλή πορεία. Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστήσει με οποιοδήποτε κόστος, αυτό είναι δεδομένο. Το σωστό είναι να φιλτράρουμε και τους αντιπάλους, βεβαίως, αυτό είναι και μέσα στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά τον προγραμματισμό δεν τον επηρεάζουν οι αντίπαλοι. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια ομάδα-αν όχι την καλύτερη ομάδα στην κατηγορία- μια ομάδα που θα κερδίσει την καλύτερη ομάδα στην κατηγορία. Οι βλέψεις μας είναι πάρα πολύ υψηλές. Από εκεί και πέρα είναι πώς θα φτιάξουμε το ρόστερ, γιατί για να φτιαχτεί το ρόστερ θέλει πάρα πολύ καλό φιλτράρισμα. Και να σου βγουν οι ποδοσφαιριστές που έχεις επενδύσει επάνω τους. Όταν κάνεις μια πλειάδα μεταγραφών, είναι δεδομένο οτι δε μπορούν να σου βγουν όλοι. Ελπίζω οτι στις επιλογές που κάνουμε και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, οι ποδοσφαιριστές να μας βγούνε, να το πω ποδοσφαιρικά”.

– Για τον έγκαιρο σχεδιασμό, που “τρέχει” από νωρίς, με διοίκηση, προπονητή, τεχνικό τιμ, ενώ αρκετοί ακόμα δεν γνωρίζουν καν την κατηγορία που θα πάρουν μέρος

 ”Το πλεονέκτημα το δικό μας αυτή τη στιγμή είναι οτι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Είμαστε από τις πρώτες ομάδες που ξεκινήσανε και κάνουν προγραμματισμό, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλο ατού, γιατί εγώ δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τον Αύγουστο κοιτούσα να κάνω ομάδες. Και στο ότι κάναμε καλές πορείες, παίζει ρόλο και οι ποδοσφαιριστές που παίρναμε και που μας βγαίνανε. Από εκεί καταλαβαίνεις οτι έχει ανέβει ψηλά ο πήχης, όταν ξεκινά μια ομάδα να κάνει προγραμματισμό από τον Μάιο. Καταλαβαίνεις οτι τον πήχη τον έχει ανεβάσει αυτόματα. Γιατί σου λέει εγώ σου δίνω όλο το χρόνο να μπορέσεις να χτίσεις την ομάδα. Αυτό κατευθείαν ασκεί μια πίεση σε αυτούς που τρέχουν την ομάδα. Γιατί δεν ήρθα εγώ και λέω σε ένα ενάμιση μήνα έχει πρωτάθλημα ή σε 20 μέρες ξεκινάμε προετοιμασία και πρέπει να τη στήσω την ομάδα. Βέβαια, είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα για όλες τις ομάδες, όταν υπάρχουν 34 ομάδες στη Β΄ Εθνική. Είναι πάρα πολύ λογικό, πολλοί παίκτες απορροφούνται εκεί. Υπάρχουν πολλές ομάδες, που με μικρότερα μπάτζετ και λιγότερα λεφτά απορροφούν παίκτες, αν είναι φιλόδοξος και καλός, ένας παίκτης μπορεί να την προτιμήσει τη Β΄ Εθνική. Και να μη μπορέσεις να πλαισιώσεις μια ομάδα όπως την θέλεις. Αυτό βέβαια το πρόβλημα είναι σε όλες τις ομάδες, δεν είναι μόνο στη Δόξα Δράμας. Αυτό που αντιμετωπίζω εγώ προς το παρόν είναι οτι είναι διαφορετικό να αναζητώ παίκτες για τον Άρη Αβάτου, διαφορετικά για το Νέστο Χρυσούπολης και διαφορετικά για τη Δόξα Δράμας. Οι πόρτες είναι πιο εύκολες”.

-Για το πως διαχειρίζονται την πίεση και τις προσδοκίες σε μια τόσο ιστορική ομάδα, με κόσμο, τόσο ο ίδιος, όσο και το νέο ρόστερ

 “Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, το πόσο θα αντέξουν οι ποδοσφαιριστές στην πίεση. Μην ξεχνάτε οτι εγώ όταν πήγα στη Χρυσούπολη την προηγούμενη χρονιά είχε διώξει τέσσερις προπονητές, είχε κάνει αλλαγές και εγώ έκατσα τρία χρόνια εκεί. Εγώ την πίεση την ήξερα οτι υπήρχε, μπορώ να τη διαχειριστώ, το θέμα είναι και οι παίκτες. Όταν μπαίνεις μέσα όχι απλά να συμμετέχεις, αλλά έχεις στόχο μόνο να κερδίσεις, αυτό αυτόματα αποκτά και μια πίεση. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να μάθει να κάνει πρωταθλητισμό και κυρίως να έχει μάθει να κερδίζει”.

-Για το τεχνικό επιτελείο, που ήδη οριστικοποιήθηκε, με Χάρη Μιχαλάκη, Μιχάλη Δημητριάδη και Κώστα Δαύκο και το αν είναι πρόκληση αυτή η συνεργασία και το πιο βαρύ όνομα ομάδας στην καριέρα του: 

“Σίγουρα είναι το πιο βαρύ όνομα, όχι μόνο για μένα. Για τον οποιονδήποτε προπονητή και να ερχότανε. Ξέρω οτι το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο, όταν πηγαίνεις σε μια ομάδα που είναι η κορυφή του νομού, αυτόματα καταλαβαίνεις οτι η πίεση μεγαλώνει. Κυρίως όταν καταλαβαίνεις οτι είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες επαρχιακές ομάδες. Ξέρεις οτι υπάρχουν απαιτήσεις από παντού. Όταν υπάρχει μια ομάδα που έχει φιλάθλους σε όλη την Ελλάδα, μου έχουν στείλει μηνύματα από Αθήνα, από Κρήτη, για μια καλή Δόξα. Βλέπεις οτι η πίεση ασκείται αυτόματα. Αυτό θέλει σίγουρα πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και από εμάς, για να μπορέσουμε να δείξουμε το κάτι παραπάνω”.

-Για την προπονητική φιλοσοφία και την προτεραιότητά του, στο πώς θα χτίσει τη νέα Δόξα: 

“Κοιτάμε να συμπληρώσουμε το παζλ. Έχουμε κρατήσει αρκετά παιδιά, θέλουμε να κρατήσουμε αρκετά παιδιά. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με κάποιους ποδοσφαιριστές, που δεν είναι της ώρας να πούμε. Θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική, θέλουμε να παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο, να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και κυρίως να φέρουμε και αποτελέσματα”.

-Για το προφίλ των μεταγραφών και αν αξιοποιηθούν γηγενείς παίκτες, αλλά και άλλοι που έχουν συνεργαστεί παλιότερα μαζί του, όπως και αν έχουν θητεία στην κατηγορία

“Δε θα είναι μόνο Δραμινοί, θα κοιτάξουμε να φέρουμε παιδιά που θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος και εκτός Δράμας. Σίγουρα όμως έχουμε σαν προτεραιότητα να αξιοποιηθούν όλα τα παιδιά της Δράμας, θέλουμε να βγάλουμε το δραμινό στοιχείο. Γιατί και αυτά τα παιδιά μεγαλώσανε με τη Δόξα Δράμας και ξέρουμε οτι θα την πονάνε και περισσότερο. Από εκεί και πέρα, σίγουρα ένας νομός δε μπορεί να καλύψει τελείως όλο το φάσμα του ρόστερ και αναγκαστικά θα κινηθούμε και σε παιδιά εκτός νομού. Σίγουρα θα κινηθώ να πάρω και παιδιά που έχω συνεργαστεί, είμαι στην κατηγορία πέντε χρόνια. Έχω συνεργαστεί με πολύ καλούς παίκτες, αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα θα κινηθούμε και σε αυτά τα παιδιά, που τους ξέρω και με ξέρουν και θα είναι πιο εύκολο να περάσω τη φιλοσοφία μου. Πάνω-κάτω οι μισοί θα μείνουν από το περσινό ρόστερ και άλλοι τόσοι θα έρθουν. Τα δραμινά παιδιά δε θέλουμε να τα πειράξουμε, θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία και να τα δουλέψουμε, να τα αξιολογήσουμε. Δε θέλουμε να φύγουν δραμινά παιδιά, από εκεί και πέρα είναι και στο χέρι εκείνων. Το θέμα είναι τι θέλουν και οι ίδιοι, δεν είναι μόνο στο χέρι της ομάδας. Κάποιοι μπορεί να θέλουν το παραπάνω βήμα, κάποιοι μπορεί να θελουν ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, να μην έχουν αυτή την πίεση. Κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να ακολουθήσουν το στόχο της ομάδας”.

– Για το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, αφενός για το ολικό “κλείσιμο” του ρόστερ και αφετέρου για έναρξη προετοιμασίας 

“Το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ θεωρώ οτι μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Ιουλίου θα έχει τελειώσει. Δε μπορούμε πιο νωρίς. Από εκεί και πέρα θα γίνουν ορισμένες πινελιές μετά. Μπορεί να έχεις μια ομάδα και να σου βγει μια πολύ καλή περίπτωση. Εκεί δε μπορείς να κλείσεις τα μάτια. Κοιτάς να μπορέσεις να το χωρέσεις. Άρα είναι πάρα πολύ νωρίς να κλείνουμε τα ρόστερ. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει ανάλογα το πότε θα ξεκινήσει και το πρωτάθλημα. Θεωρώ οτι σε 45 μέρες είναι μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία να γίνει. Αν ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, όπως λένε για το πρωτάθλημα, νομίζω οτι κατά τα τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσει και η προετοιμασία”.