Στρογγυλή τράπεζα για τη βία στον Ελληνικό Αθλητισμό στην άτυπη πρεμιέρα του 30ου συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Η δολοφονία του 19χρονου φοιτητή Άλκη Καμπανού που συγκλόνισε την Ελλάδα πριν λίγο καιρό έφερε στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, το πρόβλημα της οπαδικής βίας, ενός προβλήματος που φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Στη χώρα μας η δημοσιοποίηση τέτοιων ακραίων περιστατικών οπαδικής βίας συνοδεύεται συχνά από ατέρμονες αντιπαραθέσεις  πολιτικών, αθλητικών παραγόντων, δημοσιογράφων και αθλητικών αξιωματούχων που αναπαράγουν στερεοτυπικές αντιλήψεις  για την επικινδυνότητα των οπαδών, χωρίς όμως να εμβαθύνουν στις γενεσιουργές αιτίες του ζητήματος.

Ο κυρίαρχος αθλητικός λόγος, απομακρυσμένος από την επιστημονική κοινότητα, αδυνατεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα του θέματος, τις βαθύτερες δομές ανισοτήτων και κοινωνικής δυσφορίας που βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο της βίας στον αθλητισμό.

Εδώ και χρόνια, σε ανάλογες στιγμές και μέσα σε κλίμα ηθικού πανικού, προτείνονται δρακόντεια μέτρα ως μαγική λύση αντιμετώπισης του ζητήματος που καταλήγουν δυστυχώς σε ένα φαύλο κύκλο ατελέσφορων κατασταλτικών πολιτικών.

«Θέλοντας να συνεισφέρουμε ως Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε μια νηφάλια και βαθύτερη προσέγγιση αυτού του πολυσύνθετου και επίκαιρου θέματος, οργανώνουμε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα στο πλαίσιο του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχοντας προσκαλέσει αξιόλογους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές από το χώρο της κοινωνιολογίας που έχουν εντρυφήσει στη μελέτη του φαινομένου», αναφέρει σχετικό πρόκληση από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης.

Το πάνελ των ομιλητών αυτής της στρογγυλής τράπεζας θα επιχειρήσει να φωτίσει όψεις του οπαδικού φαινομένου και των αντιπαλοτήτων που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο αθλητισμό, θα προσεγγίσει διαχρονικά τη δημοσιογραφική αποτύπωση της οπαδικής βίας στα ΜΜΕ, θα παρουσιάσει συνοπτικά τις διαδικασίες χάραξης πολιτικών αντιμετώπισης του ζητήματος με τα αδιέξοδά τους και τέλος θα επεξηγήσει τις ισχύουσες κοινωνικές αντιλήψεις που αφορούν στην εκδήλωση βίαιων επεισοδίων στο χώρο του αθλητισμού σχολιάζοντας παράλληλα την ενδεχόμενη σύνδεση του επαγγελματικού και εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου  με την υποδαύλιση της βίας.

Απώτερος στόχος είναι να τεθούν προβληματισμοί για τα κοινωνικά αίτια της βίας και την κατανόηση του οπαδισμού στο πλαίσιο αφενός των ευρύτερων κοινωνικών, οικονομικών και ιστορικών διαδικασιών και αφετέρου των δομών κυριαρχίας που διατρέχουν τους αθλητικούς κόσμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παρουσιαστούν αναλυτικά μακροπρόθεσμες στρατηγικές οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στην πρόληψη και την κοινωνική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος.

Η στρογγυλή αυτή τράπεζα που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 (19:00-21:00) στο Αμφιθέατρο Παπανικολάου της Κομοτηνής είναι ανοικτή και ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο ενώ μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

  1.  ΟΠΑΔΙΣΜΟΣ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    Γιάννης ΖαϊμάκηςΚαθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  2. Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ
    Νίκος ΚοταρίδηςΚαθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  3. Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ
    Θανάσης ΤσούμαςΣυνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  4. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ;
    Διαμαντής ΜαστρογιαννάκηςΣυνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.) Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
    Μανόλης ΧουμεριανόςΕπίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονιστής στρογγυλής τράπεζας: Ευάγγελος ΑλμπανίδηςΚαθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στρογγυλή τράπεζα: Η ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ