Η βοήθεια Σαββίδη σε φιλορώσους ομογενείς στην Ουκρανία προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ομογενή επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη προς τους ομογενείς οι οποίοι όμως είναι στην άλλη πλευρά των «συνόρων» της Ουκρανίας και ζουν στο Ντονμπάς και είναι φιλορώσοι.

«Το γεγονός ότι έχουν ταχθεί με τη ρωσική κατοχική δύναμη δεν τους στερεί την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής ομογένειας, για τους οποίους το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι δεδομένο. Το γεγονός ότι η βοήθεια του ελληνορώσου επιχειρηματία παραδόθηκε στους ηγέτες των αυτονομιστών δημιουργεί σοβαρά ζητήματα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιείται η ελληνική ομογένεια ως πρόσχημα για την ενίσχυση των αποσχιστικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή«, σχολιάζει η διπλωματική στήλη της εφημερίδας “Παρών”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης μένει στην Ρωσία, έχει υπάρξει μέλος της Δούμα (της ρωσικής Βουλής δηλαδή) με το κόμμα του Πούτιν αλλά έχει και αποδεδειγμένο εθνικό έργο προσφοράς στην Ελλάδα, με την περίπτωση της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη να αποτελεί μια από αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει την τελευταία διετια, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, στην Ρωσία και δεν έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα.