Διαμαρτυρία του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης για αναφορά σε άρθρο του ThrakiSportS

Το άρθρο του ThrakiSportS για την αναγκαιότητα να αναβληθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πανθρακικό και την Ελπίδα Σαπών λόγω του χαμού του Τάσου Καραολάνη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μετά από αυτό, το πρωί της Τετάρτης αποφασίστηκε αναβολή του αγώνα, όπως και έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από μια μέρα πριν.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο αναρτήθηκε και μια διαμαρτυρία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θράκης Παναγιώτη Γαντζίδη, ο οποίος θεώρησε ότι θίγονται οι διαιτητες από την αναφορά που υπήρχε στο άρθρο ότι σε περίπτωση ματαίωσης (προσοχή, ματαίωσης, όχι απλά αναβολής) αυτού του αγώνα «μόνον οι διαιτητές που θα έχαναν το μεροκάματο ίσως να δυσανασχετούσαν, κανένας άλλος δεν θα είχε πρόβλημα με κάτι τέτοιο». Μια αναφορά που φυσικά δεν είχε στόχο να θίξει τους διαιτητες, αφού κανείς δεν αμφισβήτησε ότι ορθά λαμβάνουν όποια αποζημίωση λαμβάνουν για να μετέχουν στους αγώνες, αλλά αποτύπωνε μια πραγματικότητα σε περίπτωση ματαίωσης του αγώνα.

Ο πρόεδρος των διαιτητών διευκρινίζει ότι «οι διαιτητές ακολουθούν τις αποφάσεις των οργάνων που τους όρισαν», κάτι αυτονόητο, το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα και από το άρθρο του ThrakiSportS το οποίο σε κανένα σημείο του δεν απευθύνθηκε στους διαιτητές ούτε επέρριψε σε αυτούς την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι δεν αναβλήθηκε (έγκαιρα) η αναμέτρηση. Το άρθρο ξεκάθαρα απευθυνόταν πρωτίστως στην διοργανώτρια αρχή της ΕΠΣ Θράκης και δευτερευόντως στις διοικήσεις των ομάδων του Πανθρακικού και της Ελπίδας Σαπών, που θα όφειλαν να αναλάβουν αυτές πρωτοβουλία εφόσον δεν βρίσκονταν κάποια λύση. Εν τέλει, βρέθηκε λύση και ήταν μάλιστα μια από αυτές που προτείνονταν στο άρθρο, η οποία βόλεψε τους πάντες.

Είναι αυτονόητο ότι στον βαθμό που αισθάνθηκε θιγόμενη η διαιτητική οικογένεια, η συγνώμη είναι οφειλόμενη. Ωστόσο κακώς αισθάνθηκε έτσι. Είναι γεγονός ότι αν ματαιωνόταν το παιχνίδι ουσιαστικά οι μόνοι χαμένοι θα ήταν οι διαιτητες που ορίστηκαν σε αυτό, αφού θα έχαναν αυτήν την αποζημίωση που ορθά και δικαιολογημένα λαμβάνουν. Ίσως όμως τα όσα συνέβησαν φέτος αποτελέσουν αφορμή να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης του Κυπέλλου της ΕΠΣ Θράκης, ώστε να διεξάγονται λιγότεροι αγώνες, χωρίς ομίλους και διπλά παιχνίδια αλλά μόνο με νοκ άουτ, όπως συμβαίνει στους γειτονικούς νομούς, ώστε να αποκτήσει επιπλέον ενδιαφέρον ο θεσμός καθόλη την διάρκεια της σεζόν ευνοώντας τις εκπληξεις και περιορίζοντας τις ημέρες αγωνιστικής δράσης, εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν άλλωστε και πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες.

Για το τέλος, αν θέλετε προσωπική εκτίμηση, ούτε η λύση της μετάθεσης κατά ένα 24ωρο του αγωνα είναι η ενδεδειγμένη, έτσι όπως έγινε. Το ματς έπρεπε να αναβληθεί και να πάει είτε τη Μεγάλη Τετάρτη είτε την Τετάρτη μετά το Πάσχα. Και φυσικά από την στιγμή που πήγε Πέμπτη, είναι λάθος να ξαναπαίζουν οι ομάδες το Σάββατο. Το γεγονός ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ίδιων των ομάδων να παίξουν σε ένα 48ωρο δυο αγωνες, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τον ΚΑΠ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι λάθος. Προφανώς υπάρχουν λόγοι που δεν επιτρέπεται να γίνονται αγωνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αυτοί έχουν να κάνουν με την υγεία των ποδοσφαιριστών και θα συμφωνήσουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας.

Ολόκληρη η διαμαρτυρία του Προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θράκης έχει ως εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.Δ.Π. ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Κου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ THRAKISPORTS
Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανάρτηση του αθλητικογράφου του Thrakisports για τον χαμό του Τάσου Καραολάνη και για το παιχνίδι που επρόκειτο να γίνει μεταξύ των ομάδων του ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ και της ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΑΠΠΩΝ.

Ειλικρινά συμπάσχουμε με την οικογένεια του αγαπητού εν ζωή Τάσου , που ήταν και προσωπικός μου φίλος και ευχόμαστε στην άμεση και ευρύτερη οικογένειά του καλή δύναμη εκφράζοντας ταυτόχρονα και την βαθιά μας θλίψη..
Όμως ο λόγος που με ώθησε να αναφερθώ ήταν για την Διαιτησία! Ως Πρόεδρος των Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θράκης έχω να σας αναφέρω τα παρακάτω:
Για την τέλεση ενός αγώνα , υπεύθυνοι για τον ορισμό των Διαιτητών είναι η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ. Όταν έγινε ο ορισμός των Διαιτητών ο Τάσος ήταν εν ζωή. Με την διαρροή του θλιβερού γεγονότος η Επιτροπή Πρωταθλήματος και η Επιτροπή Διαιτησίας για να προβούν στην αναβολή του αγώνα θα έπρεπε να προβούν σε ορισμένες τάχιστες και ΝΟΜΙΜΕΣ διαδικασίες , όπως και έγινε , για την αναβολή του αγώνα. Όμως η φράση του δημοσιογράφου : <<Μόνον οι διαιτητές που θα έχαναν το μεροκάματο ίσως να δυσανασχετούσαν , κανένας άλλος δεν θα είχε πρόβλημα με κάτι τέτοιο.>>με ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ να βάλω τα πράγματα στην θέση τους: Οι διαιτητές ακολουθούν τις αποφάσεις των οργάνων που τους όρισαν. Είναι άνθρωποι με συναισθήματα. Είναι οικογενειάρχες , εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Προσπαθούν και επιμερίζονται την αναλογούσα ευθύνη για την σωστή περαίωση του τοπικού πρωταθλήματος λαμβάνοντας μια ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ για το λειτούργημα που προσφέρουν. Κανένας δεν δυσανασχέτησε και δεν θα το έκανε. Είναι ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ αθλητικογράφου και ΔΕΝ την θεωρώ ΣΩΣΤΗ. Απεναντίας ΘΕΙΓΕΙ την Διαιτητική οικογένεια και θα παρακαλούσα την συγνώμη του για την ΑΣΤΟΧΗ τοποθέτησή του.
Κύριε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ η λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ σας είναι γνωστή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
ΓΑΝΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ