Δικηγόρος – μέλος του ΔΣ της Δόξας Δράμας εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες της ένστασης κατά της Αλεξανδρούπολης

Στην εκπομπή “Primo Secondo” του “City of Primo 106.1” μίλησε ο δικηγόρος Ηλίας Πατσιούρας, μέλος του Δ.Σ. του ΓΣ Δόξα Δράμας, που συνεισφέρει σε θέματα νομικής φύσης και αναφέρθηκε στην καταγγελία των “Μαυραετών”, που κατατέθηκε δια του Χάρη Γρηγορίου, κατά της Αλεξανδρούπολης. 

Ο λόγος είναι οτι οι Εβρίτες, στην πρόσφατη νίκη με 2-1 στο Κιλκίς επί της Αναγέννησης Πλαγιάς, φέρονται να είχαν μόνο ένα παίκτη γεννηθέντα από το 2001 και μπροστά, αντί για 5 που προβλέπεται στην προκήρυξη, ενώ λιγότερους των 5 (τρεις στον αριθμό) φέρονται να είχαν οι Θρακιώτες και στη νίκη με τον Αγροτικό Αστέρα, όταν κέρδισαν με 1-0. 

Ο Ηλίας Πατσιούρας τόνισε οτι η Δόξα κινήθηκε έχοντας έννομο συμφέρον, τον κοινό στόχο της σωτηρίας με την ακριτική ομάδα (26 βαθμούς η Αλεξανδρούπολη, 25 οι Δραμινοί), κάνοντας λόγο για συνθήκες ανισονομίας και θεωρώντας οτι βάσει των όσων προβλέπονται η ομάδα της Θράκης μπορεί να “χάσει” 6 βαθμούς και να βρεθεί στους 20, γεγονός που αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες για την παραμονή.

Αναλυτικά, είπε για το χρονικό της ένστασης που κατέθεσε η Δόξα εντός 48 ωρών και το σκεπτικό της κίνησης, ως τρίτη και ενδιαφερόμενη ομάδα (σε απόδοση από το soccerpractor): “Την Κυριακή διεξήχθη το παιχνίδι Αναγέννησης Πλαγιάς-Αλεξανδρούπολης. Πληροφορηθήκαμε οτι η Αλεξανδρούπολη δήλωσε μόνο ένα παίκτη κάτω των 21 ετών, της προβλεπόμενης ηλικίας, στο φύλλο αγώνα. Κατόπιν της πληροφορίας, ενεργήσαμε και είδαμε οτι μπορούμε να κινηθούμε νομικά, καταθέτοντας καταγγελία κατά της Αλεξανδρούπολης, για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστών για τον αγώνα στο Κιλκίς. Έχει κατατεθεί η καταγγελία, έχει πληρωθεί και το παράβολο. Οι βασικοί κανονισμοί ποδοσφαίρου είναι ο ΚΑΠ και η προκήρυξη αγώνων πρωταθλήματος της ΕΠΟ. Ειδικά η προκήρυξη των αγώνων πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής γίνεται αποδεκτή άμεσα και αυτομάτως, με τη δήλωση συμμετοχής των ομάδων και την καταβολή του παραβόλου. Αυτομάτως όλες οι ομάδες αποδέχονται τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος και κάθε αγώνα ξεχωριστά. Το αποδέχεται αυτόματα και χωρίς καμία επιφύλαξη. Η προκήρυξη περιλαμβάνει όλους τους όρους διεξαγωγής ενός αγώνα, τις τυπικές προϋποθέσεις για γιατρό αγώνα, για διαιτητές, παρατηρητές, προϋποθέσεις ποδοσφαιριστών και προπονητών. Η αλλαγή που έγινε φέτος για τους ποδοσφαιριστές μεταξύ άλλων είναι οτι κάθε ομάδα πρέπει να σημειώνει στο φύλλο αγώνα 5 παίκτες Under 21, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προκήρυξη. Αυτό γίνεται προφανώς για την προώθηση Ελλήνων παικτών. Μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός στη Γ΄ Εθνική, αλλά δεν παύει να είναι αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Η ΕΠΟ καλώς κάνει και επιβάλλει, γιατί είναι ερασιτεχνική κατηγορία και μπορεί να το κάνει, να φαίνονται 20 νεαροί παίκτες”.

Για το αν υπάρχει ανάλογο δεδικασμένο στη Γ΄ Εθνική, με κυρώσεις σε αντίστοιχη περίπτωση για κάποια ομάδα, απάντησε: “Δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, γιατί η ρύθμιση των 5 νεαρών παικτών έχει εισαχθεί φέτος για πρώτη φορά, για την τρέχουσα περίοδο, 2021-2022. Η προκήρυξη αναφέρει ρητά οτι η μη τήρηση της παρούσας πρόβλεψης συνιστά αντικανονική συμμετοχή. Όταν υπάρχει αντικανονική συμμετοχή, είναι η μοναδική δικαιολογία μιας τρίτης ομάδας να παρέμβει και να την καταγγείλει, καταθέτοντας καταγγελία εντός της 48ωρης προθεσμίας που ορίζεται από τον ΚΑΠ”.

Για το έννομο συμφέρον και άλλων ομάδων με στόχο τη σωτηρία στον 1ο όμιλο, που ίσως κινήθηκαν για να υποστηρίξουν την ένσταση της Δόξας, είπε: “Θεωρητικά σχεδόν τα 2/3 των ομάδων του ομίλου μπορούν να δικαιολογήσουν έννομο συμφέρον, με εξαίρεση τον Αγροτικό Αστέρα που θα πάρει το πρωτάθλημα και την υποβιβασμένη Αναγέννηση Πλαγιάς. Οι υπόλοιποι δε διασφάλισαν την παραμονή τους. Προσωπικά δεν έχω ενημέρωση για άλλες ομάδες. Το 48ωρο παρήλθε. Μπορεί να το μάθει από την ΕΠΟ η καταγγελλόμενη ομάδα. Η Πλαγιά έχει 24 ώρες ακόμα αν θέλει, αλλά δε νομίζω οτι έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον για να το κάνει”.

Για το τι προβλέπεται πρακτικά, ως κυρώσεις και ποινή σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε: “Υπάρχουν συσσωρευτικά κυρώσεις, δεν είναι διαζευκτικά. Δε θέλω να προδικάσω κάποια εξέλιξη και θα επιληφθεί το δικαιοδοτικό όργανο σε κάποιες εργάσιμες μέρες. Η καταγγελλόμενη ομάδα, εφόσον γίνει δεκτή ως βάσιμη η ένσταση, θα χάσει το παιχνίδι με 3-0 τέρματα, θα της αφαιρεθούν ακόμα τρεις βαθμοί και θα της επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, που για ερασιτεχνικό σωματείο είναι ως 2.000 ευρώ. Ουσιαστικά είναι 6 οι βαθμοί που χάνει. Δε μπορεί να επιβληθεί μεσοβέζικη ποινή, δηλαδή ή μείον 3 ή ήττα στο παιχνίδι στα χαρτιά. Θα είναι συνολική απόφαση, όπως προείπα”.

Για το αν προηγήθηκε παρόμοια “επιλογή” της Αλεξανδρούπολης, για λιγότερους Κ21 παίκτες στην αποστολή και με τον Αγροτικό Αστέρα, αποκάλυψε: “Αυτό προσωπικά το έμαθα αργότερα, βλέποντας την αποστολή της Αλεξανδρούπολης στον αγώνα με τον Αγροτικό Αστέρα. Είναι πολύ εύκολο να δούμε τις ηλικίες των παικτών, από το φύλλο αγώνα και από τα σάιτ στο ίντερνετ. Και εκεί αντιλήφθηκα και εγώ προσωπικά οτι η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποίησε πάλι λιγότερους από το κανονικό νεαρούς παίκτες στο παιχνίδι με τον Αγροτικό Αστέρα. Αυτή η επαναλαμβανόμενη αμέλεια ή άγνοια του κανονισμού δημιουργεί κάποιες συνθήκες αλλοίωσης του πρωταθλήματος, ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες πάνω-κάτω ισόβαθμες”.

Για το αν υπήρξε επικοινωνία τις τελευταίες ώρες με την Αλεξανδρούπολη για το θέμα και τις δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της, Βασίλη Τσιομλεκίδη στο ΤhrakiSportS, οτι η ομάδα ενημέρωσε τον διαιτητή για λιγότερους μικρούς, με το σκεπτικό οτι είχε λιγότερους παίκτες η αποστολή λόγω ιώσεων και οτι θεωρούν οτι δεν υπάρχει κίνδυνος, συμπληρώνοντας για τη Δόξα ότι «Αν έγινε αυτό, κρίμα για την Ιστορία της, μικραίνει κι άλλο. Οι αγώνες κερδίζονται μέσα στο γήπεδο…», ο Ηλίας Πατσιούρας είπε: “Αντιλαμβάνομαι προσωπικά τη συναισθηματική φόρτιση των ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης. Δε το λέω με την τυπική έννοια του όρου. Σε αυτή τη θέση βρεθήκαμε και εμείς δυο φορές τα τελευταία χρόνια. Ειδικά υπενθυμίζω τον αγώνα στη Δράμα με το ΝΠΣ Βόλο για τη Σούπερ Λιγκ 2. Μετά από μεγάλη αγωνιστική μάχη γυρίσαμε τον αγώνα και κερδίσαμε 2-1, μπαίνοντας σε τροχιά ανόδου. Μετά μάθαμε οτι υπήρχε ένα θέμα πολύ πιο αδύναμο, να το πω έτσι εντός εισαγωγικών, σε σχέση με αυτό που έγινε τώρα. Κατανοώ και αντιλαμβάνομαι τις όποιες αντιδράσεις των ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης. Από την άλλη, ως νομικός και όχι ως άνθρωπος της Δόξας, πρέπει να πω οτι η ερμηνεία ενός κανονισμού, μιας πράξης που παράγει δίκαιο, γίνεται με βάση τη γραμματική διατύπωση και το σκοπό του νομοθέτη, αυτού που συντάσσει το κείμενο. Δεν είναι μαθηματικοί όροι, δεν είναι εξισώσεις. Δεν είναι οτι στους 20 παίκτες πρέπει οι 5 να είναι μικροί και στους 15 μόνο ένας. Δεν είναι εξίσωση ο κανονισμός, αλλά παράγει δίκαιο και πρέπει να ερμηνεύεται υπό αυτό το πρίσμα. Συνεπώς θεωρώ οτι η δικαιολογία των ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης, όπως μεταφέρεται, είναι αδύναμη. Κατά την προσωπική μου νομική άποψη. Σέβομαι περισσότερο το επάγγελμά μου και δε θέλω να εκτεθώ. Η δικαιολογία αυτή όπως αναφέρεται, ως νομικός λέω οτι είναι αδύναμη. Επίσης, υπάρχει και το προηγούμενο με τον Αγροτικό Αστέρα. Δυο φορές τα παιδιά της Αλεξανδρούπολης ήταν άρρωστα με ιώσεις; Μπορούμε να δούμε σε προηγούμενους αγώνες μήπως πάλι η Αλεξανδρούπολη δε συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό νεαρών παικτών”.

Για το δημοσίευμα (στο pamebala) οτι προσδιορίστηκε η εκδίκαση στην Πειθαρχική της ΕΠΟ, με τη μορφή του κατεπείγοντος, την ερχόμενη Πέμπτη στις 16.00, δεδομένου οτι πιέζει ο χρόνος και αρκετές ομάδες ενδιαφέρονται για την τύχη της υπόθεσης, που ίσως ανατρέψει τα βαθμολογικά δεδομένα: “Αυτό που μπορώ να πω είναι αυτό που αναφέρει ο ΚΑΠ. Οι αποφάσεις επί των ενστάσεων και των καταγγελιών εκδίδονται εντός 7 εργάσιμων ημερών. Η μέτρηση των οποίων γίνεται από την επομένη της κατάθεσης. Αν έγινε σήμερα η ένσταση, από αύριο και μέσα στις επόμενες 7 εργάσιμες μέρες, κανονικά και βάσει αναφοράς του ΚΑΠ, πρέπει να βγει η απόφαση σε πρώτο βαθμό. Το αργότερο ως την Πέμπτη θα πρέπει να έχουμε και απόφαση επί της ενστάσεως”.

Για τις αντιδράσεις της πλατιάς μάζας του κόσμου της Δόξας και αν συμφωνεί με την καταγγελία, που υπερασπίζεται το συμφέρον της ομάδας, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, απάντησε: “Όταν αναλάβαμε ως διοίκηση τις τύχες της ομάδας μετά τα Χριστούγεννα, είχαμε υποσχεθεί οτι θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της Δόξας. Το κάναμε, με διατήρηση του 90% των παικτών που βρήκαμε στο ρόστερ και την παράλληλη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Ξέρετε πολύ καλά οτι στο ποδόσφαιρο ο μόχθος, ο ιδρώτας και ο αγώνας των παικτών, πρέπει να υποστηρίζεται και από τη διοικητική παρουσία μιας ομάδας. Τουλάχιστον σε τέτοια θέματα που κλονίζουν την ισονομία του πρωταθλήματος, ήμασταν αποφασισμένοι από την αρχή να τα κυνηγήσουμε και να τα αναδείξουμε. Όπως τονίζω, δεν είναι μια μεμονωμένη παράλειψη και παράβλεψη της Αλεξανδρούπολης, έγινε και στο προηγούμενο παιχνίδι. Δε γίνεται μια επαναλαμβανόμενη αμέλεια ή άγνοια του κανονισμού να γίνεται μια πρακτική. Δημιουργεί συνθήκες ανισότητας, το αντιλαμβάνεται ο καθένας”.