Διπλό «παρών» από τον Ταγματάρχη του Έβρου στο συνέδριο του CISM στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Ταγματάρχης Αθηνόδωρος Μοσχόπουλος, που υπηρετεί στην 50 Μ/Κ ΤΑΞ στο Σουφλί Έβρου παραβρέθηκε στο Διεθνές Στρατιωτικό Συμβούλιο Αθλητισμού που φιλοξενήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Ταγματάρχης Αθηνόδωρος Μοσχόπουλος παρέθεσε δύο παρουσιάσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Ο αθλητισμός ως πτυχή της στρατιωτικής ζωής στο πέρασμα των αιώνων» και «Η στρατιωτική φυσική αγωγή και αθλητισμός από η απελευθέρωση της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896», τις οποίες είχε πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής CISM 2021-3 που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, το CISM International Symposium 2021 ξεκίνησε με την Εναρκτήρια Συνεδρία της εκδήλωσης κατά την οποία ο Στρατηγός Hervé Piccirillo, Πρόεδρος CISM, η Συνταγματάρχης Dorah Mamby Koita, Γενικός Γραμματέας του CISM και Ο Συνταγματάρχης Οδυσσέας Παξινός, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημών Αθλητισμού CISM εκφώνησε ομιλία για να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες.

«Από την άνοιξη του 2020, ο κόσμος αντιμετώπισε την πρόκληση να προσαρμοστεί στην πανδημία του COVID-19. Η σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων του CISM είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μελών και για την επανασύνδεση με το σύνθημα του CISM «Φιλία μέσω του Αθλητισμού». Γι’ αυτό, αυτό το πρόσωπο με πρόσωπο Συμπόσιο στην Αρχαία Ολυμπία αποδεικνύει ότι πετύχαμε μαζί κερδίστε τη μάχη κατά του ιού», δήλωσε ο πρόεδρος του CISM.

«Μέσα από αυτό το συμπόσιο, το CISM θα ευαισθητοποιήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη συμβολή του αθλητισμού ως φορέα επιχειρησιακής ετοιμότητας, ειρηνευτικών επιχειρήσεων και καλύτερης κατανόησης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των ανθρώπων του κόσμου. Είμαστε εδώ για 3 ημέρες για να συζητήσουμε για τον στρατιωτικό αθλητισμό, την ιστορία, την επιστήμη, τη διαχείριση και σχετικά θέματα υγείας κατά τη διάρκεια αυτού του συμποσίου με τίτλο «Αθλητική επιστήμη στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.», κατέληξε ο στρατηγός Piccirillo.

Η πρώτη μέρα της συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα για την ιστορία του Στρατιωτικού Αθλητισμού υπό την προεδρία του συνταγματάρχη Fernando Luiz Nóbrega και του συνταγματάρχη Grigory Dmitriev. Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας για τους συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης. Στην τελετή παρέστη ο στρατηγός Hervé Piccirillo, Πρόεδρος του CISM, ο Συνταγματάρχης Dorah Mamby Koita, Γενικός Γραμματέας του CISM, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Άμυνας, ο Καπετάν Σπυρίδων Ανδριόπουλος, Αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο CISM, ο Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, μέλη της Γενικής Γραμματείας CISM και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο CISM καθώς και υψηλού επιπέδου εθνικές και διεθνείς αρχές.

Αρκετοί ομιλητές ανέβηκαν στη σκηνή για να καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες: ο Καπετάν Σπυρίδων Ανδριόπουλος, Αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο CISM, ο Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο Στρατηγός Hervé Piccirillo, Πρόεδρος του CISM. «Από τη δημιουργία του CISM, η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιρροή του θεσμού μας στον κόσμο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εντάχθηκαν στο CISM πριν από 71 χρόνια, το 1950. Έκτοτε, η χώρα ήταν πάντα ενεργή με την οργάνωση σχεδόν 30 Παγκόσμια Στρατιωτικά Πρωταθλήματα, η 72η Γενική Συνέλευση το 2017 και η συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε περισσότερες από 290 διοργανώσεις CISM», είπε ο Πρόεδρος του CISM.

«Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο CISM επέλεξε την Αρχαία Ολυμπία να είναι η πόλη υποδοχής του Διεθνούς Συμποσίου CISM 2021, καθώς είναι ένας χώρος συνυφασμένος με τον διεθνή αθλητισμό και η αρχή του Ολυμπισμού. Ο βαρόνος Pierre de Coubertin είδε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τη σπίθα της παγκόσμιας ειρήνης και ενότητας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα στις 25 Μαρτίου 1896, όταν διεξήχθησαν στην Αθήνα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αυτού του ιστορικού γεγονότος. Οι αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι ίδιες με τις αξίες του CISM: αλληλεγγύη, φιλία, ανθεκτικότητα, ενότητα, καμία διάκριση, κανένας αποκλεισμός», πρόσθεσε ο στρατηγός Piccirillo.

«Μέσα από αυτό το συμπόσιο, το CISM στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο για τη συμβολή του αθλητισμού στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, στις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων. Μέσω των αποστολών του, το CISM συμβάλλει στην ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο», κατέληξε ο Πρόεδρος του CISM. Οπως αναφέρει το milsport.one, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Ελληνικού Επιτελείου Άμυνας, πήρε στη συνέχεια τον λόγο για να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες και να κηρύξει την επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου CISM 2021.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του CISM απένειμε το παράσημο του CISM Order of Merit (Μεγάλος Αξιωματικός) στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίοςδεν μπόρεσε να παραστεί στην Τελετή λόγω υποχρεώσεων και στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Το μετάλλιο CISM Order of Merit απονέμεται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε κάθε άτομο που με τις πράξεις του έχει επιδείξει τα ιδανικά και τους στόχους του Cism και το οποίο με τις προσωπικές του επιδόσεις έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού στις ένοπλες δυνάμεις, έχει προσφέρει εξαιρετική υπηρεσία στην υπόθεση του CISM. Για το κλείσιμο της τελετής έναρξης, η συνταγματάρχης Dorah Mamby Koita, Γενικός Γραμματέας του CISM, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Ισίδωρο Κούβελο, Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, για την πολύτιμη και γενναιόδωρη υποστήριξη που δόθηκε στο ICEM στις δραστηριότητές του.

Για να παρακολουθήσετε ξανά την πρώτη μέρα του Διεθνούς Συμποσίου CISM 2021.