Άνοδο για μόλις μια ομάδα από όλη την SL2 και μπαράζ για μια δεύτερη προβλέψει η ομόφωνη προκήρυξη της SL1

Ομόφωνα ψηφίστηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος της Super League 1 από τις 14 ομάδες που θα λάβουν μέρος, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώσει ότι το άλλο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει επιτέλους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, στο οποίο ελάχιστοι έχουν εστιάσει, είναι τι ακριβώς προβλέψει αυτή η προκήρυξη αναφορικά με τον υποβιβασμό. Σύμφωνα με πηγές του ThrakiSportS, στην προκήρυξη προβλέπεται να ισχύσει το ίδιο σύστημα που ίσχυσε και την περσινή και την προπέρσινη σεζόν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υποβιβαστεί στην SL2 η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας, μετά και την ολοκλήρωση των πλέι άουτ ενώ η προτελευταία θα κληθεί να δώσει μπαράζ με τον δευτερο της SL2, δηλαδή ό,τι συνέβη πέρυσι με το Ξάνθη – Παναιτωλικός και πρόπερσι με το Ξάνθη – Απόλλων.

Αν η προκήρυξη αυτή εγκριθεί από την ΕΠΟ, τότε ξεκάθαρα θα μειωθούν οι ελπίδες όλων των ομάδων της SL2 για άνοδο στην SL1. Υπενθυμίζεται ότι η SL2 θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους και υπήρχε η αίσθηση (γιατί προκήρυξη δεν υπάρχει ακόμα από την πλευρά της) ότι τουλάχιστον οι πρωταθλητές κάθε ομίλου θα ανέλθουν.

Αν ισχύσουν όσα προβλέπει η προκύρηξη της SL1, τότε για παράδειγμα η Ξάνθη ακόμα και αν βγει πρωταθλήτρια στον Βόρειο Όμιλο (όπου κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθούν ισχυρές ακόμα ομάδες όπως η ΑΕΛ, ο ιστορικός Ηρακλής και η Βέροια) δεν θα εξασφαλίζει απευθείας άνοδο αλλά θα πρέπει να δώσει μπαράζ με τον πρωταθλητή του Νοτίου Ομίλου (πιθανά Λεβαδειακό, Καλαμάτα, Αιγάλεω και τις ομάδες της Κρήτης).

Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο τον έχει η ΕΠΟ αλλά όσο καθυστερει φυσικά να σταλεί σε αυτήν προκήρυξη από την SL2, τόσο θα κερδίζει ποντους (έστω επικοινωνιακά) η SL1 που προτείνει να ισχύσει το σύστημα που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορεί να αλλαχθεί η προκήρυξη ενώ έχει ξεκινήσει η σεζόν.

Η SL2 αναμένεται να προτείνει την απευθείας άνοδο των δυο πρωταθλητών των ομίλων, υπάρχει πάτνως και η σκέψη να προταθεί άνοδος τριών ομάδων (να υπάρχει και ένα μπαράζ μεταξυ των δευτεραθλητών) στην λογική να ζητήσει πολλά, για να πετύχει το λογικό όπως ακούγεται σενάριο της ανόδου δύο ομάδων χωρίς μπαράζ.

Κινδυνεύει ωστόσο να πέσει θύμα της καθυστέρησης έγκρισης της προκήρυξης και συνακόλουθα της έναρξης του πρωταθλήματος, κάτι που τείνει να καθιερωθεί. Άλλωστε και φέτος όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα της SL2 θα ξεκινήσει τελευταίο, περίπου ένα μήνα μετά από αυτό της SL1 και δύο εβδομάδες μετά από εκείνο της Γ’ Εθνικής, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.