Πιστοποιήθηκε με 9 μήνες καθυστέρηση και… πολλούς αστερίσκους η ΑΜΚ των πέντε εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Ξάνθη (+doc)

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThrakiSportS για τα σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ Ξάνθη που αγνοοούνταν εννιά και πλέον μήνες μετά την σχετική απόφαση, υπήρξε επιτέλους ενημέρωση στο ΓΕΜΗ για την πιστοποίηση της ολικής καταβολής της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο την Δευτέρα 16 Αυγούστου, η πιστοποίηση έγινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουίου στις 12 Απριλίου. Ποιος ήταν ο λόγος που από τις 12 Απριλίου και για πάντω από πέντε μήνες, μεχρι και τις 16 Αυγούστου, δεν είχε καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ αυτό το πολύ σημαντικό πρακτικό της πιστοποίησης της ΑΜΚ είναι κάτι που θα μείνει αναπάντητο. Οπως και το γιατί τελικά αυτή η ανακοίνωση γίνεται αμέσως αφότου υπήρξε το σχετικό δημοσίευμα του ThrakiSportS.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι το πρακτικό του ΔΣ που πιστοποιεί την ολική καταβολή της ΑΜΚ εχει ημερομηνία 12 Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε για κάποιο λόγο συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη τόσο στις 11 όσο και στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στις 11/4 υπάρχει πρακτικό του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη που προσκαλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τους μετόχους της εταιρείας για τις 2 Μαΐου, οπότε και επικυρώθηκαν οι καταστάσεις της 30ης εταιρικής χρήσης.

Επίσης η ΑΜΚ φέρεται να έχει γίνει εντελώς στα όρια της νομιμότητας από χρονικής πλευράς. Όπως εξηγήθηκε στο εκτενές και αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThrakiSportS την Κυριακή, με δεδομένο ότι η απόφαση ελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου, η πιστοποίηση έπρεπε να έχει γίνει το πολύ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και να έχει πιστοποιηθεί έναν μηνα μετά. Τελικά πιστοποιήθηκε μέσα Φλεβάρη και έκτοτε για άγνωστο λόγο δεν γνωστοποιήθηκε επί πέντε μήνες στο ΓΕΜΗ.

Πάντως, από την στιγμή που έγινε η πιστοποίηση έστω και με αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο και με αυτήν την ανεξήγητη καθυστέρηση, το σημαντικό είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν και με βάση αυτά τα έγγραφα πρόλαβαν να μεταφερθούν στα ταμεία της ΠΑΕ Ξάνθη πολύ πριν προκύψουν τα όποια προβλήματα προέκυψαν με τον Μπιλ Πάπας στην Αυστραλία.

Βάσει όσων είχαν αναφέρει οι άνθρωποι της ΠΑΕ Ξάνθη πέρυσι, με αυτήν την ΑΜΚ ουσιαστικά προβλεπόταν να καλυφθούν τα έξοδα όλης της πρώτης διετίας της νέας διοίκησης του Μπιλ Πάπας, άρα λογικά δεν θα υπάρξει με βάση αυτά εκείνα τα λεγόμενα οποιοδήποτε οικονομικό ζήτημα για την ΠΑΕ Ξάνθη τουλάχιστον ως το τέλος της νέας σεζόν, δηλαδή τουλάχιστον ως το ερχομενο καλοκαίρι.

Πάντως είναι λογικό να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους φίλους της ομάδας της Ξανθης, με δεδομένα αφενός τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα από την Αυστραλία και αφετέρου το γεγονός ότι οι τρεις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (επί εποχής Πανόπουλου βέβαια) εξαγγέλθηκαν μεν, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Παρακάτω το έγγραφο της πιστοποίησης της ΑΜΚ οπως δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ. Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω αύξησης, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ξάνθη ανέρχεται στο ποσό των 9.485.809,80 ευρώ, διαιρούμενο σε 866.284 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 10,95 ευρώ εκάστης, κάτι που ήδη από τα τέλη του 2020 αναφέρεται και στο καταστατικό της ΠΑΕ Ξάνθη (έστω και αν τότε δεν είχε ακόμα γίνει η πιστοποίηση ή ενδεχομένως και η καταβολή των χρημάτων).