Καταπέλτης για Πάπας η απόφαση του δικαστηρίου της Αυστραλίας: «Θυμίζει περιπατητή, έφυγε όταν άρχισαν τα προβλήματα, δε μπορεί να διοικήσει, σε εκκαθάριση η εταιρεία του»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Σίδνεϊ η εκδίκαση της υπόθεσης στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη Μπιλ Πάπας και με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου της Αυστραλίας, που δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, μάλλον ο ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας δεν πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος από τις εξελίξεις.

Η Westpac υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα μιας «περίπλοκης απάτης» που κόστισε στην τράπεζα περισσότερα από 290 εκατομμύρια δολάρια και η οποία διαπράχθηκε από μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού που ονομάζεται Forum Finance, η οποία διοικείται από τον επιχειρηματία Μπιλ Πάπας ή άλλως Βασίλειος Παπαδημητρίου.

Ολα τα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι αυτήν την στιγμή ο Μπιλ Πάπας είναι στο εξωτερικό, πιθανότερα κάπου στην Ευρώπη και ακόμα πιο πιθανά στην Ελλάδα, ωστόσο η ακριβής του τοποθεσία είναι άγνωστη – ακόμη και στον δικό του δικηγόρο. Τονίζουν επίσης ότι διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Σίντεϊ Ολίμπικ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν και παραιτήθηκε.

Η μήνυση της Westpac που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αφορούσε το Forum, τον Μπιλ Πάπας και τονσυν-διευθυντή του σε αυτό Βιντσέντσο Τεσοριένο. Στην ακρόαση της Παρασκευή, ο δικαστής Μιχαήλ Λι έκανε δεκτό το έκτακτο αίτημα και διέταξε ουσιαστικά την πτώχευση του Forum Finance, δεδομένου ότι υπήρχαν σύμφωμα με τον δικαστή «πραγματικά ερωτήματα» σχετικά με το αν ήταν σε θέση να την ο ίδιος να την διοικήσει αλλά η εταιρεία να εκπλώσει τις υποχρώσεις της και να πληρώσει τα όποια χρέη της. Διόρισε επίσης την εταιρεία McGrath Nicol ως εκκαθαριστή.

Ο δικαστής είπε επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα: «Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κ. Πάπας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως διευθυντής του Forum Finance με τρόπο που να συνάδει με τη νόμιμη συμπεριφορά των υποθέσεων της εταιρείας, εάν η εταιρεία συνέχιζε να υπάρχει με κάποια μορφή και κατά συνέπεια να διαπραγματεύεται». Ουσιαστικά ο δικαστής αμφισβήτησε την ικανότητα διοίκησης από τον επιχειρηματία, δεδομένης της απουσίας του. Κάπως έτσι, το αίτημα της Westpac να υποβληθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το Forum Finance του Μπιλ Πάπας στέφθηκε από επιτυχία αφού έγινε δεκτό.

Τον Μάιο, ένας από τους πελάτες της Westpac ανακάλυψε μια «ανωμαλία» σε μια σύμβαση μίσθωσης με το όνομά τους (του πελάτη). «Εβδομάδες αργότερα, παρασχέθηκαν συμβόλαια εξοπλισμού στη Westpac από την Forum Finance, τα οποία ήταν αμφίβολο αν ήταν αληθή», σύμφωνα με τα γεγονότα που αναγνώστηκαν από τον δικαστή Λι. Η Westpac διερεύνησε το ζήτημα και διαπίστωσε ότι, σε λιγότερο από τρία χρόνια, είχε πληρώσει 254,5 εκατομμύρια δολάρια στο Forum – για διάφορες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού γραφείου όπως υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα και εκτυπωτές. «Ένα σημαντικό μέρος» αυτών των συναλλαγών αναγνωρίστηκε ως «πλαστογραφία», σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία που προβλήθηκαν ενώπιον του δικαστή. «Εάν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, περαιτέρω έρευνες αποκαλύπτουν ποσό ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας σε μια συνδεδεμένη οντότητα της Forum Finance από τη Westpac New Zealand σε σχέση με μια σύμβαση που πιστεύεται επίσης … ότι είναι δόλια», είπε ακόμα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας σύσσωμα τονίζουν με έμφαση ότι ο Μπιλ Πάπας δεν συμμετείχε σε καμία από τις ακροάσεις πριν από την εκδίκαση και την απόφαση του Δικαστηρίου την Παρασκευή. «Σε αυτή τη διαδικασία, ούτε η Forum Finance ούτε οι διευθυντές της έχουν παράσχει καμία εξήγηση, πειστική ή αλλιώς, για το τι φαίνεται να έχει συμβεί», σχολίασε ο δικαστής Λι. «Φαίνεται ότι το Forum Finance δεν προτείνει καμία εξήγηση» αναφορικά με την υπεράσπισή του, διαπίστωσε ο δικαστής ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε… διαδικτυακά, κατά συνεπεια μπορούσε και ο ίδιος αν ήθελε να παραστεί, να την παρακολουθήσει αλλά και να καταθέσει την άποψή του.

Αναφορικά με τον συγκατηγρούμενο του Πάπας ονοματι Τεσοριέρο, υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του ότι έχει παραιτηθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ωστόσο ο Τεσονιέρο είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένος ως διευθυντής της εταιρείας, σύμφωνα με τα αρχεία της Αυστραλιανής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ASIC). Σύμφωμα με τον δικηγόρο, τα αρχεία της ASIC δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση καθώς παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2020, αλλά η ειδοποίηση δεν δόθηκε στη ρυθμιστική αρχή. Το δικαστήριο δεν προχώρησε σε κάποια κρίση για το αν αυτό είναι πράγματι αληθές και έχει παραιτηθεί από τότε ο Τεσοριέρο, αλλά αν τελικά αυτό ευσταθεί «τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Πάπας είναι ο μοναδικός διευθυντής του Forum», σχολιάζουν τα αυστραλέζικα ΜΜΕ.

Κατόπιν όλων αυτων, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο προχώρησε σε καταδικαστική εκτίμηση για την εταιρείας Forum Finance και για τον απόντα διευθυντή της Μπιλ Πάπας. «Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, φαίνεται ότι το Forum Finance έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλακεί σε μια μακροχρόνια, υπολογισμένη και περίπλοκη απάτη που κατατάσσεται ως υψηλή στον κατάλογο των εταιρικών εσφαλμένων λειτουργιών», δήλωσε ο δικαστής Λι. Πρόσθεσε ακόμα: «Δεν έχουμε ακούσει από τον άνθρωπο που φαίνεται να είναι κυρίως υπεύθυνος, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, για όλες αυτές τις υποθέσεις του Forum Finance. Ο φαινομενικά… περιπατητής κ. Πάπας, ο οποίος έφυγε από την Αυστραλία για την Ευρώπη για λόγους που δεν τεκμηριώνονται στα αποδεικτικά στοιχεία αλλά συμπίπτει με το πότε τα πράγματα άρχισαν να ξετυλίγονται με τη Westpac, δεν παρείχε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή εξήγηση με την οποία θα μπορούσε να αποκρούσει τις κατηγορίες. Παρά τις δύο προθεσμίες του δικαστηρίου, δεν έχει συμμορφωθεί με εντολές αποκάλυψης βάσει του νόμου περί αποδεικτικών στοιχείων, ούτε το Forum παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του», είπε ο δικαστής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Αυστραλία.

Τονίζουν μάλιστα τα ρεπορτάζ αυτά ότι εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του από το γεγονός ότι ούτε οι δικηγόροι του κ. Πάπας μπορούσαν να λογοδοτήσουν για το πού βρίσκεται. Ο δικαστής είπε ότι του είπαν οι νομικοί σύμβουλοι του Μπιλ Πάπας ότι είναι «κάπου στην ήπειρο της Ευρώπης, καθ ‘οδόν προς την ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας, χωρίς να παράσχουν κανένα δρομολόγιο» και ότι πιθανότατα ήταν σε πτήση της Japan Airlines για την Αυστραλία που άλλες έρευνες ΜΜΕ της Αυστραλίας δείχνουν ότι δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξή της. «Ίσως ο κ. Πάπας επιστρέψει στην Αυστραλία αύριο. Προς το παρόν, αυτό δεν είναι απολύτως σαφές», είπε ο δικαστής στο σκεπτικό για την απόφασή του να κηρύξει ουσιαστικά σε πτώχευση την εταιρεία του ιδιοκτητη της Ξάνθης στην Αυστραλία και να την θέση σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Όπως κάνουν σε όλες τις περιπτώσεις τα ΜΜΕ από την Αυστραλία που ασχολούνται με την υπόθεση εδω και μία εβδομάδα, ζήτησαν από τον Μπιλ Πάπας και το Forum Finance ένα σχόλιο για τις εξελίξεις, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει από την πλευτά τους. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα πρωτότυπα κείμενα για όσα συνέβησαν στη δίκη, μπορούν ενδεικτικά να δουν αυτό του καναλιού ABC με ένα κλικ ΕΔΩ, αυτό της εφημερίδας Australian με ένα κλικ ΕΔΩ, αυτό της Sunday Morning Herald με ένα κλικ ΕΔΩ, της οικονομικής επιθεώρησης Financial Review με ένα κλικ ΕΔΩ, της Sydney News Today με ένα κλικ ΕΔΩ και της εφημερίδας Herald Sun με ένα κλικ ΕΔΩ. Σύμφωνα μάλιστα με ένα tweet δημοσιογράφου που παρέχει και φωτογραφία από την διαδικτυακή δίκη, την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, ενδεικτικό της σημασίας της υπόθεσης…